![]() |
Acha czyli ver 2 miała byc - no nic masz itak i tak do koloru do wyboru ;)))
Niemazaco |
szkoda, ze wczesniej posta nie przeczytalem bo tez bym pomogl, mialo sie tego pascala nie tak dawno temu ||
|
Dzieki-nie wiem co bym bez Ciebie zrobił :D
Wersja 2 jest OK! TNX! |
Myśle że jest ok !!!!!!!!
|
ver 2.0 ;)
program blooop;
uses Crt; var liczba : string[40]; i :integer; j :integer; procedure pokaz_liczbe(i:integer); begin if liczba[i]='0' then write('zero*'); if liczba[i]='1' then write('jeden*'); if liczba[i]='2' then write('dwa*'); if liczba[i]='3' then write('trzy*'); if liczba[i]='4' then write('cztery*'); if liczba[i]='5' then write('pięć*'); if liczba[i]='6' then write('sześć*'); if liczba[i]='7' then write('siedem*'); if liczba[i]='8' then write('osiem*'); if liczba[i]='9' then write('dziewięć*'); if (liczba[i]=#00) and (j=0) then write('złote.'); if (liczba[i]=#00) and (j=1) then write('grosze.'); if liczba[i]='.' then begin write('złote.'); j:=1; write(liczba[i+1],liczba[i+2],'/100 '); end; end; begin clrscr; j:=0; write('Podaj liczbe ?');readln(liczba); writeln; i:=0; write('*'); repeat i:=i+1; pokaz_liczbe(i); if liczba[i]='.' then i:=i+2; until liczba[i]=#00; writeln; readkey; end. |
Ponizej listing programu niewiem czy nie pomyliłes sie w kazdym bac razie wypisuje grosze tez słownie a jezeli to nie był bład zaraz bedzie 2 listing
program blooop; uses Crt; var liczba : string[40]; i :integer; j :integer; procedure pokaz_liczbe(i:integer); begin if liczba[i]='0' then write('zero*'); if liczba[i]='1' then write('jeden*'); if liczba[i]='2' then write('dwa*'); if liczba[i]='3' then write('trzy*'); if liczba[i]='4' then write('cztery*'); if liczba[i]='5' then write('pięć*'); if liczba[i]='6' then write('sześć*'); if liczba[i]='7' then write('siedem*'); if liczba[i]='8' then write('osiem*'); if liczba[i]='9' then write('dziewięć*'); if (liczba[i]=#00) and (j=0) then write('złote.'); if (liczba[i]=#00) and (j=1) then write('grosze.'); if liczba[i]='.' then begin write('złote.'); j:=1 end; end; begin clrscr; j:=0; write('Podaj liczbe ?');readln(liczba); writeln; i:=0; write('*'); repeat i:=i+1; pokaz_liczbe(i); until liczba[i]=#00; writeln; readkey; end. |
Kurcze a da sie zeby czytał tez po kropce?
A dodam ze to program dot. pieniedzy dlatego potrzebne jeszcze "złote" i "grosze" Np. 123.12 >>> *jeden*dwa*trzy*złote.12/100 groszy Przepraszam za wprowadzenie w błąd...ale sam myslalem ze ma tak byc jak podałem wczesniej :) |
To juz kosmetyka! Dzieki wielkie!
|
ps.)
Zauważyłem że troche żle pokazuje na końcu tzn za duzo fwiazdek jest na koncu i lekko go zmodyfikowałem : program blooop; uses Crt; var liczba : string[40]; i :integer; procedure pokaz_liczbe(i:integer); begin if liczba[i]='0' then write('zero*'); if liczba[i]='1' then write('jeden*'); if liczba[i]='2' then write('dwa*'); if liczba[i]='3' then write('trzy*'); if liczba[i]='4' then write('cztery*'); if liczba[i]='5' then write('pięć*'); if liczba[i]='6' then write('sześć*'); if liczba[i]='7' then write('siedem*'); if liczba[i]='8' then write('osiem*'); if liczba[i]='9' then write('dziewięć*'); end; begin clrscr; write('Podaj liczbe ?');readln(liczba); writeln; i:=0; write('*'); repeat i:=i+1; pokaz_liczbe(i); until liczba[i]<('0'); readkey; end. istnieje tez mozliwosci konca tzn until ( bierze narazie jak cos jest mniejsze od 0 tzn w sumie różne mozna dac tak kiedy natknie sie na znak entera lub eof nie pamietam kodu ( o ile pamietam to $0d$0a ) ale łba nie dam sobie opciąc ;) |
zawsze do usług od tego jest to forum mnie pomogli ja pomogłem ;))
|
Dzieki- upieksze teraz sam i bedzie super!O to własnie mi chodziło!Jeszcze raz dzieki!
|
Beczkowóz ja jestem z zagłebia ;))) a tak tu sie juz utarło ze pisze ludziom progzy na zaliczonka - jezeli cos poprawic to powiedz o co biega bo jak widzisz konstrukcja progzu jest skompikownan jak budowa cepa i mozna go upiekszyc - o ile o to ci biegało z tego co zrozumiałem ;)))
|
Dzieki stary-nawet nie wiesz ze uratowałeś mi zycie! Masz u mnie browarek! Jakby co to podaj adres- wysle poczta :)
|
Ilość załączników: 1
dobra spiacy jestem ale z tego juz powinienes zrobic generalnie wszystko zrobiłęm zrób jakies wodotryski bajery etc- zreszta co tam chcesz ;)
|
Niezle!Tylko nie pij ciepłego piwa :D
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:18. |