Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   DAO czy TAO ? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/dao-czy-tao-15236/)

danson 12.01.2003 23:02

Dzięki, już to czytałem. Chciałem tylko usłyszeć wasze zdanie na ten temat.

Maciej 12.01.2003 10:19

DISC-AT-ONCE (DAO)

Ten tryb zapisu jest szczególnie przydatnym przy tworzeniu dysku matki, który ma stanowić wzorzec dla produkcji wielkoseryjej w tłoczni. W trybie DISC-AT-ONCE cała zawartość płyty tj. Lead-In, dane i Lead-Out jest nagrywana bez wyłączania lasera. Tryb Disc-At-Once wymaga wysłania przez program nagrywający tzw. cue sheet do napędu CD-R. Cue sheet zawiera informacje o topografii nowo tworzonego dysku CD. Po otrzymaniu i potwierdzeniu powyższych informacji napęd CD-R rozpoczyna ciągły zapis rozpoczynając od Lead-in (z tablicą zawartości), poprzez dane skończywszy na lead-out. Tryb Disc-At-Once umożliwia tworzenie jedynie płyt jednosesyjnych.

TRACK AT ONCE (TAO)

Tryb ten umożliwia nagranie ścieżki w każdym dostępnym formacie (CD-DA, CD-ROM, ect.). Minimalna długość ścieżki musi wynosić 300 bloków (4 sec.), co jest równowartością około 700 kb. Laser jest wyłączany po zapisaniu każdej ścieżki. W zgodzie ze specyfikacjami RED BOOK na płycie CD można umieścić maksymalnie 99 ścieżek.

:) :) :) :) :) ........Pozdrawiam.

BuLee 12.01.2003 03:04

Plyty cd-audio wypalane w trybie DAO sa lepiej czytane przez wieze, wiec jezeli audio to tryb DAO

grzeniu 12.01.2003 01:37

Cytat:

danson napisa***322;(a)
Czyli przy wyborze DAO powinna być nieaktywna i automatycznie zaznaczona opcja opcja "Zamknij CD", to mnie wprowadziło w błąd, bo opcja ta jest aktywna. Więc tak jak myślałem, płyty jednosesyjne lepiej jest wypalać w DAO niż w TAO.
W nero mozesz wypalac multisesje w trybie DAO, wtedy powstaje cos na ksztalt "session at once" np z clona czyli kazda sesja nagrana jednym pociagnieciem lasera. DAO to oczywiscie plus subkanaly, ale do niedawna ten tryb w nero cos sie kaszanil, nie wiem jak jest w najnowszych wersjach (czy juz to poprawili), i lubil sie zwieszac pod koniec wypalania. W plytach jednosesyjnych oczywiscie uzywaj DAO, do audio rowniez DAO. :)

danson 11.01.2003 17:45

Czyli przy wyborze DAO powinna być nieaktywna i automatycznie zaznaczona opcja opcja "Zamknij CD", to mnie wprowadziło w błąd, bo opcja ta jest aktywna. Więc tak jak myślałem, płyty jednosesyjne lepiej jest wypalać w DAO niż w TAO.

Wrześni@k 11.01.2003 17:20

heh na chłopaki rozum DAO - można jedną sesję (ten system dobrze jest używać praktycznie przy wszystkich zabezpieczonych grach !!) , TAO - można kilak sesji.

Martin_TP 11.01.2003 17:09

Re: DAO czy TAO ?

Cytat:

danson napisa***322;(a)
Która metoda jest bardziej optymalna do zapisu płyt jednosesyjnych DAO (Disc-At-Once), czy TAO (Track-At-Once) i czym się różni DAO od DAO/96 ? Czy jak wybiorę DAO i nie zaznaczę opcji "Zamknij CD", to będę mógł dodać kolejne sesje ?
Jesli nie chcesz nic wiecej dogrywac wybierz DAO - czyli plyta jednosesyjna
Jesli chesz dogrywac, samoczynnie przy wybrwaniu multisesion wybierze sie TAO.
DAO96 zawiera dodatkowo dane subkanalowe.

W przypadku DAO zawsze jest zamykana plyta. nie mozna nic potem dodac

CrazyLucas 11.01.2003 16:57

USE SEARCH

DAO-zapisujesz calosc od razu i mozesz przepalic plytke

danson 11.01.2003 16:52

DAO czy TAO ?

Która metoda jest bardziej optymalna do zapisu płyt jednosesyjnych DAO (Disc-At-Once), czy TAO (Track-At-Once) i czym się różni DAO od DAO/96 ? Czy jak wybiorę DAO i nie zaznaczę opcji "Zamknij CD", to będę mógł dodać kolejne sesje ?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:33.