Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Jak podkrecic stacjonarny DVD Player ? (https://forum.cdrinfo.pl/f15/jak-podkrecic-stacjonarny-dvd-player-15243/)

fido2001 11.01.2003 22:10

Jak podkrecic stacjonarny DVD Player ?

Mam stacjonarny odtwarzac DVD marki SONY. Jest to odtwarzac sredniej klasy ( 3000 zl ). Nigdzie w instrukcji ani na sieci nic nie pisza o supporcie plytek CD-R, CD-RW. Probowalem pare razy odczytac nagrywane plytki i nic, az ( ...) wlozylem do napedu nagrana plytke VideoCD marki PRINCO. Od tamtej pory wszystkie plytki Audio i VideoCD nagrywam na Princo - bo SONY tylko je widzi. Wszystko wskazuje na to ze naped prawdopodobnie jest w stanie odczytywac wszystkie plytki, ale trzeba podobno podkrecic laser. Nigdy tego nie robilem i dlatego zwracam sie z pytaniem czy jest to prawda, czy jest to mozliwe, no i oczywiscie jak to zrobic... Prosze o pomoc.

Pozdrawiam.

januszp 11.01.2003 22:23

Zapomniałes podac nazwę modelu DVD ...,bez tej informacji trudno cokolwiek powiedzieć .
A może cały trick leży w programie na którym tworzony jest VCD oraz w progrmaie na którym wypalane są płyty ? .
jaro

fido2001 11.01.2003 23:47

Nie, nie, blad nagrania plytki calkowicie wykluczam, nie jestem moze alfa i omega, ale troszke w tym interesie siedzie ijestem pewien ze przyczyna lezy w odtwarzaczu. Jest nim SONY DVP-S525D . Kupilem go jakies 2 lata temu i jestem z niego baaaardzo zadowolony. Jakoscia obrazu przewyzsza wiekszosc nowoczesnych modeli w zakresie do 2500 zl...Dlatego nie chce go zmieniac a tylko delikatnie zaingerowac w ustawienia. Po za tym dziekuje Janusz za zainteresowanie problemem, a jezeli wiesz moze ktora to podkowka :) trzeba pokrecic to bede dozgonnie wdzieczny !

Pozdrawiam.

januszp 12.01.2003 00:14

Osobiście najpierw postarałbym się przeczyscić laser (operacja na otwartym odtwarzaczu) .
Jeśli chodzi o potencjometr ,z reguły mieści sie on gdzieś w pobliżu lasera (obok "oczka") ,jednak nie da się wykluczyć iż może znajdować się w całkowicie innym miejscu .
Jeśli na części mechanicznej (ruchomej) lasera znajduje się potencjometr to na 90% to jest właśnie to ,o co "biega" .
Wszystko to co powyzej napisałem to tylko domysły (prosze o tym pamiętać).jaro

PS.
A może chodzi tylko o skład chemiczny lub kolor płyty CDR ?
Ostrzegam iż takie ingerencje (potencjometr) nawet po chwilowym powodzeniu często kończą się klęską .
Oczywiście nie musi tak być w Twoim przypadku ,jednak czuje sie zobligowany do ostrzeżenia .

fido2001 12.01.2003 02:03

Sprawdzalem wiele plyt... okolo 20 marek, i co mnie bardzo smieszy,takie zwykle tanie plytki jak PRINCO/PRINCO Budget, sa akceptowane ( TYLKO I WYLACZNIE ). Najwazniejesze dla mnie jest bezpieczenstwo odtwarzacza, na innym forum ktos napisal ze podkrecenie laserka skraca zywotnosc, napisal tez mniej wiecej to samo co Ty Janusz, wiec sobie raczej odpuszcze grzebanie w tym DVD, chyba, ze znajde fachowca ktory mi to sam zrobi. Ja po prostu mam dostep ( darmowy ) do setek plyt DVD i chcialbym sobie pokonwertowac do VCD, jak to zreszta robie. Martwi mnie tylko to ze musze sie ograniczac do PRINCO... W Swieta doszla jeszcze jedna sprawa, a mianowicie dokupilem sobie do tego odtwarzacza Amplitunerek PIONEERa, i mam wielka ochote posluchac sobie plytek DTS-AudioCD na pelnym zestawie kolumienek. Niestety, plytki mam nagrane na czarnych Dysanach ktorych SONY tez nie widzi... Do tej pory sluchalem tej muzyki na Yamaszce DVD-S520 ktora czyta wszystko, ale do tego systemu mam podpieta tylko pare glosnikow - co daje tylko STEREO...

Juz prawie bralem sie za rozkrecanie Sony'ego, ale powiem, ze wystraszyles mnie jednym zdaniem : cyt. "...po chwilowym powodzeniu często kończą się klęską " - co kolwiek to nie znaczy...

Niemniej dziekuje za pomoc, bo teraz mam przynajmniej swiadomosc ze MOZNA cos takiego zrobic...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:56.