Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   LAN i WinGate (https://forum.cdrinfo.pl/f5/lan-wingate-15267/)

Remix 12.01.2003 12:39

LAN i WinGate - Problem!!

Witam

szukalem w opcji "szukaj" ale nie znalazlem odpowiedzi :(

Mam w domu siec z 2 kompow, od dawna uzywam WinGate ale teraz owy wingate przy wylaczaniu kompa powoduje znany chyba wszystkim komunikat: "Program wykonal nieprawidlowa operacje..." i przez to zamykanie kompa jest utrudnione :(

Odinstalowalem WinGate, wyczyscilem wszelkie pozostalosci po nim w rejestrze, ponownie zainstalowalem WinGate i znowu to samo :(

Zawsze uzywalem WinGate 5.0 i teraz tez tak jest - program w Windowsie chodzi bardzo dobrze i nie powoduje zadnych konfliktow...

Ktos ma jakis pomysl na to?

Sprawa druga...

Slyszalem, ze mozna nie uzywajac zadnych programow udostepniac polaczenie internetowe w sieci lan ( odpowiednio ustawiajac DNS czy cos tam ) wie ktos cos na ten temat?

A moze ktos zna alternatywny, dobry i dosc prosty program dla WinGate - tylko nie Kerio WinRoute bo gryzie sie z masa innych programow i trzeba kombinowac :(

+++LeWaP+++ 12.01.2003 13:07

zgadza się nie tzreba Ci programu typu:

wingate / winroute / winproxy czy vsocks :)

wystarczy że 1 z komputerów ma dostęp do Internetu
oba komp. sa połaczone w sieci lan
mają ip nierutowalne, czyli np. 192.168.1.x lub 10.10.10.x
oczywiście nie takie same :)

jush od wersji widnowsa 98 wydanie drugie jest tzw. ICS - czyli internet connection sharing

wystarczy, że na komputerze, który ma Internet odpalisz kreator ICS i zrobisz opd koniec dyskietkę do instalacji ICS na drugim kompie (nie musi mieć win 98se czy ME)

Remix 12.01.2003 13:11

Cytat:

+++LeWaP+++ napisa***322;(a)
wystarczy, że na komputerze, który ma Internet odpalisz kreator ICS i zrobisz opd koniec dyskietkę do instalacji ICS na drugim kompie (nie musi mieć win 98se czy ME)
a na czym to dokladnie polega? drugi kompa ma win98 SE tak jak moj...

nie bede musial uzywac wingate'a? bo w sumie to ze wszystkich programow proxy itp wole wingate'a ale jak nie musze go uzywac to ekstra... a jak musze to jakos trzeba pozbyc sie tego komunikatu podczas wylaczania kompa !

+++LeWaP+++ 12.01.2003 13:21

wydaje mi się że twój wingate podczas instalacji mógł zastąpić jakiś plik systemowy, który był nie tylko dla niego

uninstall wówczas nie pomaga bo rzekoma DLLka pozostała... dla innych aplikacji czyli windy, jakbyś wiedział co on podmienia to możliwe, że wówczas byś tylko wypakował ten plik z cab-ów instalatora...

musisz zrobić tak

jak masz win 98se pl to wejdź w dodaj/usuń programy, instalator windows i tam odszukaj ICS, czyli udsotępnianie połączenia internetowego. Zainstaluj to jezeli nie masz. Potem odpal i postepuj wg. wskazówek. To jest proste, na prawdę i działa na 100%.

Remix 12.01.2003 13:31

Cytat:

+++LeWaP+++ napisa***322;(a)

jak masz win 98se pl to wejdź w dodaj/usuń programy, instalator windows i tam odszukaj ICS, czyli udsotępnianie połączenia internetowego. Zainstaluj to jezeli nie masz. Potem odpal i postepuj wg. wskazówek. To jest proste, na prawdę i działa na 100%.

jeszcze raz zapytam dla pewnosci... nie bede wtedy potrzebowal wingate'a aby drugi komp mial dostep do internetu?

Lewam bardzo mi pomogles dziekuje:)

jesli to cos dla Ciebie znaczy to wpisze Cie na liste osob ktore cienie... na mojej stronce

Remix 12.01.2003 13:36

w zakladce komunikacja mam "bezposrednie polaczenie kablowe"

w innych zakladkach tez szukalem i nie ma ICS :( moze to ma jakas inna nazwe?

Cytat:

uninstall wówczas nie pomaga bo rzekoma DLLka pozostała... dla innych aplikacji czyli windy, jakbyś wiedział co on podmienia to możliwe, że wówczas byś tylko wypakował ten plik z cab-ów instalatora...
a mozesz mi to dokladniej wyjasnic jak to wykonac?

nigdy takiego czegos nie robilem

+++LeWaP+++ 12.01.2003 15:36

Cytat:

remix napisa***322;(a)
w zakladce komunikacja mam "bezposrednie polaczenie kablowe"

w innych zakladkach tez szukalem i nie ma ICS :( moze to ma jakas inna nazwe?

a mozesz mi to dokladniej wyjasnic jak to wykonac?

nigdy takiego czegos nie robilem

słcuhaj... mogę ci pomoć krok po kroku, nawet screenshoty ci powysyłam.... ale dopier w pon między 8-15.30, bo wtedy jestem w pracy i mam obok 3 kompy z win98se :)

skontaktuj się ze mną jak coś przez GG 3560572

teraz muszę iść do szkoly bo mam egzaminy! po 2 dziennie od niedzieli do wtorku !! po południu :(

pozdrawiam

+++LeWaP+++ 13.01.2003 08:08

Ilość załączników: 1
masz tu małą instrukcje jak zainstalowac ics i jak zrobić dyskietke do drugiego kompa

musisz mieć wcześniej popawnie ustawioną sieć i znać IP komputera, który będzie bramą, np. 192.168.36.1

potem odpalasz zrobiona dyskietke na drugim komputerze i intslaujesz wg. wskazówek, po prostu czytaj

to dziala na pewno, ale wydaje mi się, że wszystko co dot. wingate musi być wywalone

Remix 13.01.2003 13:51

wielkie dzieki Lewap :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:04.