![]() |
dzielnie Neo+ (w obrebie jednego mieszkania)
czy jest tu ktos komu udalo/chcialo sie podzielic Neo+ na kilka kompow?
nie potrzebuje duzo - chodzi o konsole do ... uwaaga! gadugadu (lub gnugadu) - wiec przyjmijmy ze sprzet nie stanowi problemu czy komus sie udalo? |
Re: dzielnie Neo+ (w obrebie jednego mieszkania)
Cytat:
Co do udostępniania to zrobienie maskarady chyba nie jest takim wielkim problemem, wystarczy wrzucić do skryptów startowych pliczek, który będzie zawierał tak± linijkę: iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.200.0/24 -j MASQUERADE *klasa ip oczywi¶cie dowolna z klas prywatnych. **zakładam, że masz iptables i jajko 2.4. |
Sid a nie probowales po prostu na kompie-serwie 2 kart sieciowych - 1 do neo a 2 do polaczenia drugiego kompa.
potem tylko u siebie instalujesz np. WinGate, wpisujesz odpowiednie IP i maske sieci w protokole TCP/IP karty sieciowej i juz jest OK... sprobuj tak |
dopiero teraz zauwazylem ze ktos odpisal
dzieki bas - sek w tym ze komp 'startowy' musi chodzic pod winda... ale jako ze wlasnie mi zalozyli druga siec - to towje rady sie przydadza... (4mbit na 28 osob...) remix - nie probowalem na razie niczego - zawsze to byl sprzetowy switch - ael neo+ jest wdzwaniana - najpierw musisz nawizac polaczenie zeby dalej cos z nim robic... |
Jaki¶ mały routerek sprzętowy (ze switchem)załatwiłby sprawę
|
ja podzielilem neo+ w swoim domu na 3 kompy za pomoca sprzetowego routera LG LRG1004 i smiga az milo a kosztuje 299 pln(ma duzo funkcji jak za taka cene)
|
a w jaki sposob realizujesz logowanie w neo+?
z poziomu kopma? routera? co sie dzeije kiey neo+ sie rozlaczy? bo jednak czasem to robi... |
ten router ma protokol pppoe!!wpisujesz login i haslo i to wszystko gdy neo+ siem rozlaczy nastepuje ponowne polaczenie!komp dziala juz 5 dni z neo i caly czas sciaga pliki, bez zadnych przerw!
|
To samo możesz zrealiaować na routerze asmax 660
|
Asmax 660 nie nadaje się do tego - nie ma portu WAN RJ45.
Dopiero asmax br804 (argus ea2004) oferuje tak± możliwo¶ć. |
tylko ze asmaxy sa drozsze od lg :(
|
SID ja dziele na 2 windy i robie to przez udostepnianie poalczenia na bazie RASPPPOE
moze to zadziala na 2 komp z linuxem - bo u mnie 2 winda pobiera dane z dhcp z 1 kompa ... ale akurat sie nie znam na sieciach w linux :( |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:40. |