Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   dokument worda 140 MB ????? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/dokument-worda-140-mb-15282/)

Stef 12.01.2003 18:43

dokument worda 140 MB ?????

Wczoraj bylem u znajomego zeby mu zarchiwizowac jego dokumenty pisane w wordzie....Jakie bylo moje zdziwienie gdy zobaczylem jeden dokument ktory zajmowal 140 MB !!!! SZOK.
otworzylem go i okazalo sie ze ne ma tam nic nadzwyczajego tylko 5 zdjec (jpg, ok 1 mb kazde), wiec skad taka pojemnosc?
Czy word ma jakis unikalny sposob zapisywania plikow graficznych i potem wychodza z tego takie liczby?
jak to sie w ogole odbywa...?

Y@nkee_PL 12.01.2003 21:12

dobre :D
ale na powaznie:
zobacz czy przypadkiem nie ma pod tymi obrazkami innych plikow graficznych, czy nie sa przypadkiem jeden na drugim, mozliwe ze jest tam ich troche nawalone :P

MacGyver 12.01.2003 21:18

O qrde 140 MB , i nie było żadnego błęu podczas otwierania pliku.
Sam widziałem plik 100 MB, była to praca dyplomowa ale podczas otwierania wyskoczyło parę błędów.

Stef 12.01.2003 21:41

Plik ten zawiera 5 zdjec i tylko tyle. ponadto dkument zawiera....17 stron!!!!
czyli prawie 10 mb na strone!!!!

Pawel_k 12.01.2003 21:50

Cytat:

Stef napisa***322;(a)
Plik ten zawiera 5 zdjec i tylko tyle. ponadto dkument zawiera....17 stron!!!!
czyli prawie 10 mb na strone!!!!

:fiu: :fiu: ??? cos musi tam byc albo wypasione zdjecia albo wiadomosc od kosmitow ;) :P :D

Remix 12.01.2003 23:09

nbajbardziej dziwi mnie to ze pliki .jpg maja ok 1mb jaka to musi byc rozdzielczosc a jaka kompresja... jeszcze nie udalo mi sie uzyskac takich wynikow a probuje juz troche...

-Sid-The-Rat=> 12.01.2003 23:25

jest taki fajny program do doklejania tresci niepozadanych do innych zbiorow - niektore z tyvh programow potrafia TAK sie dopisac ze mozna z obrazkeim robic wszystko a tresc ukryta pozosatnie bezpieczna i niezmieniona - niewykluczone ze ten doc tez ma pod spodem np. 10 10mb'owych packow z dooma 3 ktore ukrywa przed kosmitami :)

+++LeWaP+++ 13.01.2003 07:49

zrób nowy dokument i ctrl+c ctrl+v ze starego i zapisz i zobacz ile będzie zajmował. Wszystkie pliki pakietu ofice *.xls *.doc *.mdb *.ppt *.pss ... baaardzo dobrze sie pakują ;)

Pedros 13.01.2003 08:26

Re: dokument worda 140 MB ?????

Cytat:

Stef napisa***322;(a)
Wczoraj bylem u znajomego zeby mu zarchiwizowac jego dokumenty pisane w wordzie....Jakie bylo moje zdziwienie gdy zobaczylem jeden dokument ktory zajmowal 140 MB !!!! SZOK.
otworzylem go i okazalo sie ze ne ma tam nic nadzwyczajego tylko 5 zdjec (jpg, ok 1 mb kazde), wiec skad taka pojemnosc?
Czy word ma jakis unikalny sposob zapisywania plikow graficznych i potem wychodza z tego takie liczby?
jak to sie w ogole odbywa...?

Obrazki te zajmować będą różną ilość miejsca w zależności od tego jak były wklejane (jako co były wklejane, czy bitmapy, czu obiekty) i jak to potem było modyfikowane, ile razy, itp...
W związku z tym proponuję otworzyć ten dokument worda i zapisać go jako inny dokument worda (z inną nazwą). Nowy powinien mieć sporo mniejszy rozmiar. Potem jeden usunąć, drugiemu zmienić nazwę i po bólu.

darsoon 13.01.2003 10:03

Re: Re: dokument worda 140 MB ?????

Cytat:

Pedros napisa***322;(a)
W związku z tym proponuję otworzyć ten dokument worda i zapisać go jako inny dokument worda (z inną nazwą). Nowy powinien mieć sporo mniejszy rozmiar. Potem jeden usunąć, drugiemu zmienić nazwę i po bólu.
Opisana metoda sprawdziła mi się już nie raz (w Word 97 i 2000) ale zastanawiający jest sam fakt "puchnięcia dokumentów". Ciekawy jestem czym to jest spowodowane.

BD 13.01.2003 10:36

troche mam stycznosci z wordem i duzymi dokumentami ;)
wiec spawa wyglada mniej wiecej tak, ze nawet bardzo duze dokumenty worda ze sporo iloscia fotek - np 200 stron w tym ok 150 obrazkow (screenow) zajmuje ok 10 MB i to jest prawidlowa wielkosc na taki dokumnet

teraz pracuje nad innym dokumentem - mam ok 100 stron i troche fotek - calosc ma 7 MB

to o czym napisales, ze kilka stron i kilka fotek zajmuje ponad 100 MB to rzecz ciekawa ale dosc czesto spotykana - z nie wiadomych powodow czasem jest tak, ze zapisujesz dokument i robi ise taka kobyla

Ja to rozwiazywalem zazwyczaj tak, ze otwieralem ten dokument i zapisywalem jeszcze raz pod inna nazwa lub poprostu Ctrl+C i potem Ctrl+V w innym oknie worda i zapis na dysku.

Jednoczesnie zauwazylem, ze najlepiej do worda wstawiac obrazki zapisane w formacie BMP i pozwolic by word sam zajal sie ich kompresja - robi to bardzo dobrze

Pedros 13.01.2003 12:32

Re: Re: Re: dokument worda 140 MB ?????

Cytat:

darsoon napisa***322;(a)
Opisana metoda sprawdziła mi się już nie raz (w Word 97 i 2000) ale zastanawiający jest sam fakt "puchnięcia dokumentów". Ciekawy jestem czym to jest spowodowane.
Chyba związane to jest z modyfikacjami (np formatowaniami) w dokumencie i ich zapisem - tak jakby nowe wersje były zapisywane za starymi - ale przyznam, że nie chciało mi się zgłębiać samego formatu plików *.doc. Może należałoby przeczesać konfigurację Worda? A skoro dało się je "odchudzić" to przechodziłem nad tym do prządku :) i już.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:12.