![]() |
dokument worda 140 MB ?????
Wczoraj bylem u znajomego zeby mu zarchiwizowac jego dokumenty pisane w wordzie....Jakie bylo moje zdziwienie gdy zobaczylem jeden dokument ktory zajmowal 140 MB !!!! SZOK.
otworzylem go i okazalo sie ze ne ma tam nic nadzwyczajego tylko 5 zdjec (jpg, ok 1 mb kazde), wiec skad taka pojemnosc? Czy word ma jakis unikalny sposob zapisywania plikow graficznych i potem wychodza z tego takie liczby? jak to sie w ogole odbywa...? |
dobre :D
ale na powaznie: zobacz czy przypadkiem nie ma pod tymi obrazkami innych plikow graficznych, czy nie sa przypadkiem jeden na drugim, mozliwe ze jest tam ich troche nawalone :P |
O qrde 140 MB , i nie było żadnego błęu podczas otwierania pliku.
Sam widziałem plik 100 MB, była to praca dyplomowa ale podczas otwierania wyskoczyło parę błędów. |
Plik ten zawiera 5 zdjec i tylko tyle. ponadto dkument zawiera....17 stron!!!!
czyli prawie 10 mb na strone!!!! |
Cytat:
|
nbajbardziej dziwi mnie to ze pliki .jpg maja ok 1mb jaka to musi byc rozdzielczosc a jaka kompresja... jeszcze nie udalo mi sie uzyskac takich wynikow a probuje juz troche...
|
jest taki fajny program do doklejania tresci niepozadanych do innych zbiorow - niektore z tyvh programow potrafia TAK sie dopisac ze mozna z obrazkeim robic wszystko a tresc ukryta pozosatnie bezpieczna i niezmieniona - niewykluczone ze ten doc tez ma pod spodem np. 10 10mb'owych packow z dooma 3 ktore ukrywa przed kosmitami :)
|
zrób nowy dokument i ctrl+c ctrl+v ze starego i zapisz i zobacz ile będzie zajmował. Wszystkie pliki pakietu ofice *.xls *.doc *.mdb *.ppt *.pss ... baaardzo dobrze sie pakują ;)
|
Re: dokument worda 140 MB ?????
Cytat:
W związku z tym proponuję otworzyć ten dokument worda i zapisać go jako inny dokument worda (z inną nazwą). Nowy powinien mieć sporo mniejszy rozmiar. Potem jeden usunąć, drugiemu zmienić nazwę i po bólu. |
Re: Re: dokument worda 140 MB ?????
Cytat:
|
troche mam stycznosci z wordem i duzymi dokumentami ;)
wiec spawa wyglada mniej wiecej tak, ze nawet bardzo duze dokumenty worda ze sporo iloscia fotek - np 200 stron w tym ok 150 obrazkow (screenow) zajmuje ok 10 MB i to jest prawidlowa wielkosc na taki dokumnet teraz pracuje nad innym dokumentem - mam ok 100 stron i troche fotek - calosc ma 7 MB to o czym napisales, ze kilka stron i kilka fotek zajmuje ponad 100 MB to rzecz ciekawa ale dosc czesto spotykana - z nie wiadomych powodow czasem jest tak, ze zapisujesz dokument i robi ise taka kobyla Ja to rozwiazywalem zazwyczaj tak, ze otwieralem ten dokument i zapisywalem jeszcze raz pod inna nazwa lub poprostu Ctrl+C i potem Ctrl+V w innym oknie worda i zapis na dysku. Jednoczesnie zauwazylem, ze najlepiej do worda wstawiac obrazki zapisane w formacie BMP i pozwolic by word sam zajal sie ich kompresja - robi to bardzo dobrze |
Re: Re: Re: dokument worda 140 MB ?????
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:12. |