Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   blokada uzytkownikow kaaza (https://forum.cdrinfo.pl/f5/blokada-uzytkownikow-kaaza-15362/)

FatAlbert 14.01.2006 15:38

Cytat:

Napisany przez radosio
dostawca tłumaczy sie, ze jest to spowodawane tym, ze dostali jakis tam list od kogos i ze niby ludzie dystrybuują filmy po 22 można łamac prawo wg. mojego dostawcy

bez komentarza

radosio 14.01.2006 15:20

Cytat:

Napisany przez joujoujou
Spytaj go po prostu. :taktak:

Edit:
@radosio, byłeś szybszy... :D

a bo ja szybki jestem. :)

a wracajac do blokowania p2p to mój dostawca tłumaczy sie, ze jest to spowodawane tym, ze dostali jakis tam list od kogos i ze niby ludzie dystrybuują filmy i p2p jest zablokowane od 8 do 22. Czyli po 22 można łamac prawo wg. mojego dostawcy ||

joujoujou 14.01.2006 15:01

Cytat:

Napisany przez rynek89
[...] Przypuszczam, że dostawca zablokował mi p2p. Czy istnieje możliwość sprawdzenia tego ?

Spytaj go po prostu. :taktak:

Edit:
@radosio, byłeś szybszy... :D

radosio 14.01.2006 14:57

Cytat:

Napisany przez rynek89
Przejde odrazu do rzeczy :
Pewnego dnia zassałem torrenta (jakiegoś e-booka)
Uruchomiłem program BitComet i czekam...czekam...czekam...i nie moge się doczekać.
Postanowiłem sprawdzić z innym torrentem, rezulatat był ten sam.Wtedy zainstalowałem Azureusa i dokładnie ten sam problem(próbowałem jeszcze innymi programami). Potem pomyslałem czy działa mi jakiś inny program p2p(Kazza, BearShare)i dokłądnie to samo co wcześniej. Przypuszczam, że dostawca zablokował mi p2p. Czy istnieje możliwość sprawdzenia tego ?

Najlepiej zadzwoń do prowajdera i zapytaj. Ja tez mam zablokowane p2p jedynie Ares działa. Mozesz sie równiez pobawić w tunelowanie portów ;)

rynek89 14.01.2006 14:12

Zablokowane p2p

Przejde odrazu do rzeczy :
Pewnego dnia zassałem torrenta (jakiegoś e-booka)
Uruchomiłem program BitComet i czekam...czekam...czekam...i nie moge się doczekać.
Postanowiłem sprawdzić z innym torrentem, rezulatat był ten sam.Wtedy zainstalowałem Azureusa i dokładnie ten sam problem(próbowałem jeszcze innymi programami). Potem pomyslałem czy działa mi jakiś inny program p2p(Kazza, BearShare)i dokłądnie to samo co wcześniej. Przypuszczam, że dostawca zablokował mi p2p. Czy istnieje możliwość sprawdzenia tego ?

bas 15.01.2003 01:11

Cytat:

Bartez napisa***322;(a)
bas mozna wiedziec co to za adresy IP ?
tak z ciekawości :)
a dokladniej co to za sieci?

To są adresy z jakimi kazaa łączy się po uruchomieniu, wprawdzie nie blokujemy już od dawna kazy, ale wiedzę gromadzę na wszelki wypadek.

Do TATOON:

User Datagram Protocol(Protokol datagramow uzytkownika) jest protokolem bezpolaczeniowym procesow uzytkownika ( w odroznieniu od protokolu TCP).
Zostal on wymyslony w celu szybkiego przesylania pakietow danych, z wykozystaniem minimalnego mechanizmu ich opakowywania i kontroli.Jest on stosowany przez protokol TFTP, ze wzgledu na jego prostote i maly rozmiar.
Jest to protokol warstwy transportowej (w modelu OSI).W nizszej warstwie kozysta on z protokolu IP, dlatego jest czesto opisywany lacznie z nim pod nazwa rodziny protokolow UDP/IP.
Przed przekazaniem obslugi pakietu na nizszy poziom (IP),dane sa opakowywane, tzn. zostaja poprzedzone 8-mio bajtowym naglowkiem UDP. Naglowek ten pozwala na jednoznaczne okreslenie nadawcy i adresata na podstawie unikalnych numerow portow.
Jest to protokol zawodny.Nie zapewnia:

Sekwencyjnosci transmisji. Miedzy systemami komunikaty przesylane sa niezaleznie od siebie, moga wiec dochodzic do adresata w dowolnej kolejnosci.
Sterowania przeplywem. Jezeli odbiorca nie nadaza z odbiorem komunikatow to zostaja one utracone.
Potwierdzenia odioru.Czasu oczekiwania i ponowienia transmisji.
Wykrywania duplikatow.

Liczona jest jedynie suma kontrolna dla naglowka i danych ( ale nie zawsze ).

TCP (ang. Transmission Control Protocol) jest protokolem warstwy transportu (ang. Transport Layer). Wszystkie uslugi zwiazane z poprawnoscia przesylania zawarte sa w protokole TCP.
TCP zapewnia: bezpieczenstwo przesylu danych, polaczenia, przesyl strumieni bajtow. TCP pakuje dane uzytkownika w segmenty, ustawia budzik (ang. timeout) dla kazdych wysylanych danych, potwierdza odebrane dane, zapewnia kontrole przeplywu danych, oblicza i sprawdza sume kontrolna.
Protokol TCP jest uzywany w bardzo wielu znanych aplikacjach, takich jak: Telnet, Rlogin, FTP, HTTP i poczcie elektronicznej (SMTP).

Powyższe wynalazłem i przełożyłem na w miare zrozumiałe.
Najprościej tłumacząc musisz zdropować zarówno pakiety tcp jak i udp.

TATOON 15.01.2003 00:41

blokada adresow kaaza

to jest niestety router sprzetowy i jak patrzylem to moge tylko:
1)wlaczyc/wylaczyc dns proxy-(cokolwiek to jest:idea: )
2)przyznac(chyba?)port tcp lub udp na konkretne ip(co to jest to udp i z czy sie to je)-to sie nazywa "wirtual server mapping configuration"
jest jeszcze cos takiego "Fixed IP Address Assignment Table" ale to jest chyba dla utrzmania statycznych adresow ip w sieci

i ja wpisalem na probe 2 porty(tcp) 1215 i 1214 na nieistniejace ip w sieci w tym "wirtual server mapping" no i mam zobaczyc czy to cos da
czy to jest roznica tcp a udp o co w tym chodzi

Remix 15.01.2003 00:16

sluchajcie... przeciez jak na firewallu(a pewnie takowy maja) zablokuje sie nie porty a sam Kazaa.exe to nie bedzie mozna sie laczyc przez kazee z netem i po problemie!

Bartez 15.01.2003 00:12

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Jedyną metodą na kazee w Twoim przypadku jest całkowite zablokowanie kazy, robisz to przez dropowanie(uniemożliwiasz łączenie) pakietów od/do klientów z następującymi ip: 217.116.224.0;217.116.225.0;217.116.226.0;217.116. 227.0, powinno działać.
bas mozna wiedziec co to za adresy IP ?
tak z ciekawości :)
a dokladniej co to za sieci?

bas 15.01.2003 00:05

Faktycznie nowa kazaa jest na tyle beszczelna, że potrafi wejść na dowolny port, chociażby 80, na ograniczenie nowej kazy jest sposób, ale do tego trzeba mieć router linuxowy a nie jakiś sprzętowy, metoda polega na filtrowaniu pakietów. Jedyną metodą na kazee w Twoim przypadku jest całkowite zablokowanie kazy, robisz to przez dropowanie(uniemożliwiasz łączenie) pakietów od/do klientów z następującymi ip: 217.116.224.0;217.116.225.0;217.116.226.0;217.116. 227.0, powinno działać.

Bartez 14.01.2003 20:07

Cytat:

Patrix napisa***322;(a)
Gdzieś wyczytałem i nie wiem czy to prawda ale kaaza kożysta też z portu 80 :) A tego to nie można blokować :)
No i dobrze wyczytales bo wlasnie o tym porcie 80 mowili mi wspomniani wyzej administratorzy.

Ze stara Kazaa nie bylo problemu. Np w znanym mi akademiku Kazaa dzialala od 22 do ktorejs rano. A teraz podobno jest z tym problem.

A moze niedlugo dzieki RIAA problemy administratorow rozwiaza sie same? :D

Patrix 14.01.2003 19:26

Gdzieś wyczytałem i nie wiem czy to prawda ale kaaza kożysta też z portu 80 :) A tego to nie można blokować :)

+++LeWaP+++ 14.01.2003 18:41

u mnie w mieście jedna ze szkół ma zablokowane całkiem p2p u providera... bo przeciążali łącze...

Bartez 14.01.2003 18:37

nie wiem czy to do konca prawda co teraz napisze ale rozmawialem z kilkoma adminami i podobno z nowa Kazaa jest nielada problem.

Otoz po zablokowaniu portow (1214 i 1215) z ktorych korzysta programik zmienia on sobie samodzielnie na inne

Jeszcze raz podkreslam, ze nie wiem czy to jest do konca sprawdzona informacja :)

Remix 14.01.2003 15:26

mozna zablokowac bez problemu dowolne porty np w firewallu lub kazdym innym programie o podobnym dzialaniu np. anti-trojan... nie wiem czy bezposrednio mozna to zrobic w windowsie ale powenie jakos mozna :)
najlatwiej bedzie w firewallu

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:41.