![]() |
Plextor PX-W1210A - wady? jakie wady? :)
Przymierzam sie do zakupu takowej nagrywarki. Mam prosbe: napiszcie jakie ma on WADY. Wszedzie spotykam sie z pochwalami, ale pewnie cos sie znajdzie do wytkniecia palcem. Z gory dzieki!
|
Uzywam jej od 3 mcy i z wad moge wymienic:
- znaczne obciazenie procesora podczas nagrywania plyt - glosne otwieranie i zamykanie tacki - problemy z odczytem nagranych plyt 800 MB Wiecej wad nie stwierdzilem.... co nie znaczy, ze ich nie ma. W kazdym razie musze powiedziec, ze wada jest interfejs IDE i z niecierpliowscia czekam na model SCSI (PX-W1210S). |
Plextor oj wady, oj ma.
Wszyscy zachwalaja nagrywarki tej firmy a psuja sie nagminnie. Pracuje w serwisie sprzetu komputerowego/drukarek i wiem cos o tym. Zdarza sie, ze czesto nagrywarka odmawa zapisu plyt przy wiekszych predkosciach x10, x12 (dziwne?!) Potrafi nawet nie wspolpracowac dobrze z chipsetami Via........lista uszkodzen (czasami bezsensownych) jest dluga. Kupujacy przychodza i pytaja : "Czy dostane u panstwa Plextora....." Ludzie przeciez to rece opadaja !!!!! Czy nie ma innych nagrywarek ? Przeciez Plextor to nie odpowiednik mercedesa na rynku samochodowym ! Znam wiele innych nagrywarek (celowo nie wymieniam firm, bo gotow ktos pomyslec ze probuje lansowac "slabo sprzedajace sie inne modele", ktore sa na pewno dobre i potrafia w pelni dorownac Plextorom. Ja na pewno nie mam Plextora , mam XXXXXXXXXXXX (tego nie powiem) Na zakonczenie powiem tylko, ze czas pokarze co jest (bylo) lepsze a co gorsze. pozdr. i zycze kupujacym trafnego wyboru, a sprzedawcom i serwisantom cierpliwosci. |
Psuje się wszystko. Nie ma rzeczy które się nie psują.
Jedno jest pewne, im więcej sprzedanych urządzeń tym więcej ich trafi do serwisów (prędzej czy później). BTW powiedz co to znaczy: nie zapisuje z prędkościami x10 czy x12 ???? Wyjaśnij to dokładniej. Na jakich nośnikach, przy użyciu jakiego oprogramowania, jakiego systemu operacyjnego itd. A co VIA to większość napędów CD-ROM i spora część nagrywarek ma problemy z współpracą z płytami opartymi na tym chipsecie. Tylko należałoby postawić pytanie czy aby na pewno z chipsetem, a nie z driverami (via i innych) przeznaczonymi do systemów z rodziny WindowsXXXX ??? |
Aha i zapomniałem dodać, że nie twierdzę, że Plextor to mercedes na rynku nagrywarek, ale w przeciwieństwie do Ciebie nie jestem wrogo nastawiony do tej marki.
|
Aha i pytanie nr 3: czy pan życzliwy z adresem email kobra@kki.xxx to ten sam który w wątku: PlextorPX-W1210A i x12 przedstawia się jako posiadacz nagrywarki Plextor PX-W1210A i ukrywa się pod ksywką kobra z tym samym adresem email (kobra@kki.xxx) ?? Mnie to wygląda na tą samą osobę i wygląda na to, że ktoś próbuje siać zamęt na tym forum, ale jak widać robi to zbyt nieudolnie.
|
Oj Oj!!! Niegrzecznie Panie Zyczliwy!!! Cos mi sie widzi, ze psujesz nam dyskusje z jakims okreslonym celem??? Czysbys pracowal nie w serwisie, lecz w sklepie??? I to takim, ktory nie moze znalesc dostawce PLextorkow??? Czyz bys nie przesadzal z tymi 2 ksywkami???
Wracajac do tematu: Powtarzam, u mnie (i u innych) plextorek ten spisuje sie znakomicie!!!!!! Nie ma zadnych problemow (mimo ze mam plyte VIA (Fic 2320). P.S. Wyrazy uznania dla dedektywa Clone-a |
Dziekuje za (nieco za goraca :) dyskusje i pomoc, naprawde. Wszyscy narzekaja na chipset VIA. Czy to oznacza ze moj plan: Duron 600 na plycie Abit KT7-RAID - Socket A (VIA (KT133) / VIA 686A) z Plextorem bedzie sie sypac? Jest tez zdaje sie jakis odpowiednik Plextora (nie pamietam jaka firma to wypuscila) o tych samych parametrach, a wiec jak rozumiem, jest to ten sam naped. Pewnie klopoty beda identyczne?
Jeszcze raz dziekuje! |
Problem raczej jest z UDMA(ATA66) przy niektórych płytach (raczej może BIOSach). Z ABITem (także RAID:)problemów żadnych już nie mam (patrz Soltek75 i TEAC) a także do tego Plexa (lecz SCSI) się przymierzam...
|
Aha:Odpowiedniki to
CDRWBlaster 12x10, TDK Velo 1210 i Sanyo...() |
Zdaje sie, ze odpowiednikiem jest tez A-OPEN CRW1232 z niezla cena ok. 1150 zl. Mam pytanie (kolejne :) skoro jest to ten sam, naped, to chyba wszystkie programy wylacznie na Plextora powinny dzialac, prawda? Takze upgrade'y biosu rowniez. Z gory dziekuje za odpowiedzi!
|
Nie wiem co do plex tools i biosu. Ale wracajac do wad moge wymienic nastepujaca: po wlozeniu plytki do tej nagrywary ona zbyt duzo sie zastaniawia przed rozpoczeciem odtwarzania (nie jest to zbyt dlugi czas, ale o kilka sekund dluzszy niz to bylo przy moim sd-romie lg 32x).
|
Ja sie nie chce wtracac, bo nie mam zadnego Plextrorka, ale to chyba nic dziwnego ze czas po jakim wlozysz plytke do odczytu jest dluzszy? Przeciez zobacz o ile ta biedna wypalarka ma ciezsza glowice? A poza tym ona musi ta glowice dokladniej niz CDROM zpozycjonowac. Podobnie jest z czasem dostepu, o to samo chodzi. A zreszta widziales kiedys nagrywarke tak szybka jak CDROM, bo ja nie. Podobno niektore modele Teac'ow sa bardzo szybkie, ale przeciez nagrywarki powinno sie uzywac do nagrywania, a nie czytania (wyjatek to chyba rozne zabezpieczenia). Jak ja bedziesz zarzynal czytaniem plytek to moze szybko pasc ( nie mowie tu o Plextor'ze, ale o jakiejs gorszej firmie).
Ufff...! Wyslowilem sie. :-) Pozdrowionka, |
Ja mam te nagrywarke od lipca i do tej pory nie mialem zadnych problemow z nia, jak nagrywam to robie inne rzeczy, np. Photoshop czy Word a ona dziala nadal. Nie zepsulem zadnej plyty cdr, uzywam tylko Philips CD-R 80. Moze to jest klucz ze wszystko dziala ok?
|
Ja mam Plextorka rowniez od lipca i dziala bez zarzutu... powiem wiecej jesli chodzi o niezawodnosc nagrywania plytek CDR/CDRW jest najlepszy w swojej klasie.
Mam natomiast problem z nagraniem plyt 90min. Uzywam NERO 5.0.1.8 i stosuje sie do wskazowek umieszczonych na cdrinfo, a mimi to nero wola mi zebym wlozyl pojemniejsza plyte.... zna ktos przyczyne? |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:48. |