Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Uwaga robak (https://forum.cdrinfo.pl/f5/uwaga-robak-15400/)

Krzycho83 15.01.2003 00:03

Uwaga robak

Witam!

Uważajcie na emaile o takich tematach: Re: Movies; Re: Sample; Re: Document; Re: Here is that sample; z takimi załącznikami: Movie_0074.mpeg.pif; Document003.pif; Untitled1.pif; Sample.pif. Jest to samoczynnie kopiowane i uruchomione jako '%Windir%\Winmgm32.exe' i próbuje rozsyłać się dalej na adresy znalezione w plikach .txt; .eml; .html; .htm; .dbx; .wab; Maile te pochodzą bodajże z adresu big@boss.com ??? Ja osobiście dostałem 3 takie wiadomości dzisiaj. Norton 2002 nic nie znalazl w mailu, dopiero po skanowaniu calego dysku znalazl aktywnego robala.

Pozdrawiam :)

Bartez 15.01.2003 00:29

Re: Uwaga robak

Cytat:

Krzycho83 napisa***322;(a)
Witam!

Uważajcie na emaile o takich tematach: Re: Movies; Re: Sample; Re: Document; Re: Here is that sample; z takimi załącznikami: Movie_0074.mpeg.pif; Document003.pif; Untitled1.pif; Sample.pif. Jest to samoczynnie kopiowane i uruchomione jako '%Windir%\Winmgm32.exe' i próbuje rozsyłać się dalej na adresy znalezione w plikach .txt; .eml; .html; .htm; .dbx; .wab; Maile te pochodzą bodajże z adresu big@boss.com ??? Ja osobiście dostałem 3 takie wiadomości dzisiaj. Norton 2002 nic nie znalazl w mailu, dopiero po skanowaniu calego dysku znalazl aktywnego robala.

Pozdrawiam :)

ano dostalem maila od pana big@boss.com tylko niestety bez zalacznika :D
antywirus na serwie sie nim zajal :)
a mozna wiedziec co za robal? co Ci NAV wykryl?

Krzycho83 15.01.2003 00:54

Re: Re: Uwaga robak

Cytat:

Bartez napisa***322;(a)

NAV pokazał coś takiego: The file C:\WINDOWS\winmgm32.exe is infected with the W32.Sobig.A@mm virus oraz The file (...)Movie_0074.mpeg.pif is infected with the W32.Sobig.A@mm virus.
Więcej informacji na stronie Symantec'a :) Bestia podobno niegroźna :D

+++LeWaP+++ 15.01.2003 08:30

Baza wirusów - Sobig.A
10 stycznia 2003

Również znany jako: W32.Sobig.A
Typ: robak
Długość: 65536
Niszczący dyski: nie
Niszczący pliki: nie
Efekty wizualne: nie
Efekty dźwiękowe: nie

Sobig.A jest robakiem pocztowym, którego działanie polega na wysyłaniu własnych kopii za pomocą poczty elektronicznej.

Zwykle robak pojawia się w komputerze ofiary w postaci załącznika do listu elektronicznego o następujących parametrach:

Temat: [jeden z poniższych]

Re: Movies
Re: Sample
Re: Document
Re: Here is that sample

Załącznik: [jeden z poniższych]

Movie_0074.mpeg.pif
Document003.pif
Untitled1.pif
Sample.pif

Po uruchomieniu przez użytkownika pliku załącznika robak tworzy na dysku swoją kopię w pliku winmgm32.exe oraz modyfikuje tak rejestr by jego kopia była uruchamiana przy każdym starcie systemu Windows.

Ponadto robak tworzy swoje kopie na udostępnionych zasobach sieciowych w komputerach, gdzie udostępniony do zapisu jest cały dysk sieciowy. Na tego typu komputerach robak stara się stworzyć swoje kopie w katalogach:

Windows\All Users\Start Menu\Programs\StartUp
Documents and Settings\All Users\Start Menu\Programs\Startup

Na koniec robak rozsyła własne kopie za pomocą poczty elektronicznej do wszystkich adresatów odnalezionych w plikach z rozszerzeniami: txt, eml, html, htm, dbx, wab.

Zetoxa 15.01.2003 09:37

Re: Re: Uwaga robak

Cytat:

Bartez napisa***322;(a)
ano dostalem maila od pana big@boss.com tylko niestety bez zalacznika :D
antywirus na serwie sie nim zajal :)

też go dostałem od bossa (( ((, którego mam nadzieję przejedzie dzisiaj samochód, albo inna krzywda go spotka, usunął go na szczęście NAV

chester 15.01.2003 10:58

no ja tez go dostalem.
bez zalacznika.
ale mi go wyslal niejaki: chiver@chiver.com

Remix 15.01.2003 13:02

ja mam w outlooku ustawione, ze sam blokuje mi zalaczniki i nie da sie ich otworzyc :)

+++LeWaP+++ 15.01.2003 13:08

da się :)

jedną z metod jest dac przeslij dalej i jush widać załącznik

można to też wyłączyć w ustawieniach

lub rejestrze :)

tomgoo 15.01.2003 14:56

A ja nic nie dostałem:o
Hoga choć stara ale wciąż jara i tego gówna nie przepuszcza!

Patrix 15.01.2003 15:20

taak też dostałem ...:blee:

/||\aster 15.01.2003 15:30

A ja nie :buu: :buu: :buu:

lopus 15.01.2003 16:07

Do mnie też boss przysłał "robaczka" ale już był wykastrowany przez skaner wirtualnej p.

kapsel 15.01.2003 16:29

ja go tez dostalem ale od razu unieszkodliwilem :cisza:

Pawel_k 15.01.2003 16:35

Ja tam czekam kiedy domnie zawiata :P

Sniper 15.01.2003 21:21

u mnie w sieci szaleje vir (narazie bez skótku ;) ) : z konta o nazwie jak ponizej - które nie istnieje - z ostatnich info - ok 10 kompów już próbował zainfekwac ale mu sie nie udało - avp bez problemu sobie z nim radzi.

[From Administrator <3Dsmozer@poczta.wp.pl <mailto:3Dsmozer@poczta.wp.pl>>][Date 15 Jan 2003 9:8]/CERT-Vuln-Info.exe Zainfekowany I-Worm.Avron.b

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:29.