![]() |
Problemy z Yamahą 8424
Problem dotyczy tejże nagrywarki i przypuszczalnie, jak sądzę, płyty głównej " Clayton".
Przy włączonym DMA komputer często się zawiesza i płyta wędruje do kosza, a przy wyłączonym opróżnia się bufor i na jedno wychodzi. Czy ktoś wreszcie pomoże??? |
Zgodnie z ogólnymi zaleceniami wyłącz UDMA w nagrywarce, załóż stały plik wymiany i zrób defragmentację dysku. Jeżeli masz za mało sprawny dysk możesz mieć problemy z nagrywaniem z maksymalną prędkością 8x. Czy nagrywanie z mniejszymi prędkościami przebiega bezproblemowo?
Kolega kupił niedawno Plextora 8432 i nagrywa zawsze pierwszą płytkę po uruchomieniu kompa z prędkością 4x i dopiero następne idą 8x. Jeżeli da od razu 8x opróżnia się bufor. Co sprzęt to inne problemy. Popróbuj z CDR i daj znać jak idzie. |
Dzieki za sugestie, spróbuję. Nie mam pojęcia dlaczego producent podkreśla by koniecznie włączyć DMA , gdy tymczasem w tym trybie komp się zawiesza przy nagrywaniu nawet x1! O dziwo czasem przy włączonym DMA audio w locie jak też i z obrazu x8 bez problemów.
Rodzaj nośnika bez znaczenia. Szkoda tylko tych płyt, nie po to wywaliłem kupę forsy na Yamaszkę by teraz wyrzucać je do kosza, no nie? Może trzeba było kupić SCASI albo poczekać na obecne modele z nową technologią ... pozdrawiam. |
Cytat:
Problem polega na tym, że od jakiegoś czasu przy próbie nagrania czegokolwiek restartuje mi komputer. Najpierw myślałem, że jest to wina programu nagrywającego (Nero 5.0.2.4), zainstalowałem Adaptec Eacy CD Creator 4.0.2d. Nic nie pomogło. Wyinstalowałem Nero, został sam Adaptec, zaktualizowałem sterowniki ASPI, również nie pomogło. Próbowałem różnych układów z włączonym lub wyłączonym trybem DMA w twardzielu. Bez skutku. Ostatecznie zrobiłem format c:, przeinstalowałem system i zainstalowałem tylko Adaptec Easy CD Creator. Ponownie na swieży system zapodałem najnowsze sterowniki ASPI ze strony Adapteca. Niezależnie od tego na jakim nośniku (marka, długość, CDR czy CDRW) przy nagrywaniu komputer albo się wiesza albo restartuje samoczynnie. Wygląda to tak, że kiedy wybiorę nagrywanie z uprzednim testem, to wiesza się na kilka sekund przed zakończeniem testu, czyli w momencie przechodzenia do etapu nagrywania. Kiedy nie wybiorę testu, tylko od razu nagrywanie, to albo wiesza się na samym początku nagrywania (w kilka sekund po rozpoczęciu nagrywania) albo na kilka sekund przed jego końcem. Efektem są zniszczone płytki. Niezależnie od prędkości (8x, 4x, 2x...) wiesza się... Ostatecznie stwierdziłem, że musi to być jednak usterka samej nagrywarki lub sterownika SCSI (sterownik Tekram). Oddałem do serwisu skąd dowiedziałem się, że wszystko gra... Na mojej nagrywarce i na moim sterowniku SCSI wypalono sporo płytek na różnych konfiguracjach (prędkości, nośnika, przy dwóch różnych zainstalowanych na komputerze programach do nagrywania). Pytam więc osób zorientowanych: co jest przyczyną tego, że na swoim kompie nie mogę niczego nagrać? Konflikt z płytą główną? Liczę na pomoc, bo wygląda na to, że jesteście ostatnią szansą, bo mi się już skończyły pomysły na to co robię nie tak. Paweł "Forni" Fornalski |
podaj dokładną konfigurację swojego komputera (wszystkie karty, rodzaj płyty)
|
Już podaję. Zacznę od płyty głównej i BIOSu.
Płyta główna AT firmy V-Tech na chpsecie Intel 440LX-ITE867 BIOS-I (80610) for CLAYTON 06/10/1998-i440LX-ITE867-2A69JV3DC-00 Award Modular BIOS ver.4.51PG System Windows 98 PL Procesor Intel Celeron 300 SDRAM 164 MB CD ROM Mitsumi FX320S !B Karta graficzna ATI Rage II+ PCI (ati_m64) Karta dźwiękowa Creative Sound Blaster 16 Plug and Play Twardy dysk Hitachi 4.3 GB SCSI Driver Tekram DC-315U Nagrywarka Yamaha 8424S To chyba tyle... Jeśli macie jakiś pomysł dlaczego takie mam problemy z tą nagrywarką to bardzo by mi to pomogło. Paweł "Forni" Fornalski |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:32. |