Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   crossfade w winamp3, a nagrywanie (https://forum.cdrinfo.pl/f2/crossfade-winamp3-nagrywanie-15435/)

jn101112 15.01.2003 22:21

crossfade w winamp3, a nagrywanie

Jak można nagrać zwykłą płytę audio z oddzielnych mp3, aby zachować układ utworów oraz efekt wzajemnego mixowania się jak przy odtwarzaniu z funcją crossfade w winamp3?

para 16.01.2003 08:11

Można to zrobić np w WinOnCd oraz Nero. Przy utworach wybierasz opcję crossfade i wybierach czas trwania płynnego przejścia.

pozdrawiam

paput2000 16.01.2003 08:50

Jeżeli chodzi o WinOnCd to nie wiem, ponieważ nie używam.
Jeżeli zaś chodzi o Nero to nigdy za jego pomocą efektu crossfade nie uzyskałem, zresztą za pomocą Feurio też.
Efekt ten najłatwiej uzyskałem za pomocą CoolEditPro 2.0 i jego funkcji "PasteMix". Robi się to bardzo prosto i przykładowo otwieramy dwa utwory mp3, następnie zaznaczamy całe spectrum drugiego i używamy funkcji "Copy", następnym krokiem jest powrót do pierwszego utworu i wklejenie tego drugiego w dowolnym miejscu, przed końcem tego pierwszego poleceniem "PasteMix". W ten sposób otrzymujemy jeden plik mp3 z dwoma zachodzącymi na siebie utworami. Taki duży plik można podzielić z połączeniem lub zindeksować w celu uwidocznienia każdego połączonego tracka za pomocą Feurio jeżeli z naszego dzieła chcielibyśmy utworzyć płytę Audio.

para 16.01.2003 09:04

W WinOnCd na pewno jest croosfade bo sam nagrałem kilka płyt używając tego efektu. W Nero też go widziałem, ale nie nagrałem ani jednej płyty bo po prostu nie używam Nero, sprawdzę i jutro napiszę.

bgn 16.01.2003 10:48

Cytat:

para napisa***322;(a)
W WinOnCd na pewno jest croosfade bo sam nagrałem kilka płyt używając tego efektu. .
i w dodatku jest banalnie proste w zastosowaniu

RAVENSHEART 16.01.2003 20:14

[QUOTE]paput2000 napisa***322;(a)
[B]Jeżeli chodzi o WinOnCd to nie wiem, ponieważ nie używam.
Jeżeli zaś chodzi o Nero to nigdy za jego pomocą efektu crossfade nie uzyskałem,

Korzystalem z tej funkcji w nero.
Nalezy zaznaczyc wszystkie wybrane utwory ,a następnie wejsc w menu kontekstowe (PPM) i wybrac własciwosci.Tam mozna ustawic zakres crossfade.
Utwór poprzedzający wchodzi na początek następnego.

Powodzenia

qasimodo 16.01.2003 23:41

JEST TAKI PROGRAMIK :)

a nazywa sie Accustica Mp3 Burner - jakos tak - mozesz tam okresklic jakie chcesz przejsca (chodzi o dlugosci) jest naprawde dobry, pozatym wiele innych ciekawych funkcji, cracka znajdziesz z latwoscia :)
pozdr

para 17.01.2003 07:22

Ilość załączników: 1
Cytat:

paput2000 napisa***322;(a)
Jeżeli chodzi o WinOnCd to nie wiem, ponieważ nie używam.
Jeżeli zaś chodzi o Nero to nigdy za jego pomocą efektu crossfade nie uzyskałem, zresztą za pomocą Feurio też.
Efekt ten najłatwiej uzyskałem za pomocą CoolEditPro 2.0 i jego funkcji "PasteMix". Robi się to bardzo prosto i przykładowo otwieramy dwa utwory mp3, następnie zaznaczamy całe spectrum drugiego i używamy funkcji "Copy", następnym krokiem jest powrót do pierwszego utworu i wklejenie tego drugiego w dowolnym miejscu, przed końcem tego pierwszego poleceniem "PasteMix". W ten sposób otrzymujemy jeden plik mp3 z dwoma zachodzącymi na siebie utworami. Taki duży plik można podzielić z połączeniem lub zindeksować w celu uwidocznienia każdego połączonego tracka za pomocą Feurio jeżeli z naszego dzieła chcielibyśmy utworzyć płytę Audio.

W Nero też jest crossfade.

paput2000 17.01.2003 07:46

Faktycznie - albo mam coś z oczami, albo poprzednie wersje Nero tej, osobnej opcji nie posiadały. Jak wrócę z pracy do domu to muszę sprawdzić czy w mojej aktualnej wersji Nero ta opcja występuje. Zaciekawił mnie ten fakt z powodu iż pokazaną wyżej zakładkę z opcjami widziałem setki razy i nie zwróciłem uwagi na istniejącą opcję - dziwne.

jn101112 17.01.2003 18:01

Crosfade

Cytat:

para napisa***322;(a)
W Nero też jest crossfade.
Dzięki para. Pytanie tylko jaki czas przejścia najlepiej sprawdza się w praktyce.

jn101112 17.01.2003 18:22

Re: JEST TAKI PROGRAMIK :)

Cytat:

qasimodo napisa***322;(a)
a nazywa sie Accustica Mp3 Burner - jakos tak - mozesz tam okresklic jakie chcesz przejsca (chodzi o dlugosci) jest naprawde dobry, pozatym wiele innych ciekawych funkcji, cracka znajdziesz z latwoscia :)
pozdr

Dzięki. Spróbowałem Accousticą z wartościami domyślnymi dla mixowania, ale przy odtwarzaniu i tak wystąpiła minimalna przerwa, na dodatek słychać jak fade ( którego nie można ustawić na 0 )wyciszył początek nagrania. Wystarczyło odtworzyć nagranie w Winampie bez crossfadu czy na zwykłej wieży, a zawsze słychać było tą przerwę między ścieżkami.

paput2000 18.01.2003 01:07

Re: Re: JEST TAKI PROGRAMIK :)

Cytat:

jn101112 napisa***322;(a)
Dzięki. Spróbowałem Accousticą z wartościami domyślnymi dla mixowania, ale przy odtwarzaniu i tak wystąpiła minimalna przerwa, na dodatek słychać jak fade ( którego nie można ustawić na 0 )wyciszył początek nagrania. Wystarczyło odtworzyć nagranie w Winampie bez crossfadu czy na zwykłej wieży, a zawsze słychać było tą przerwę między ścieżkami.
Spróbowałem nagrać crossfade za pomocą Nero i występuje tam ten sam problem słyszalnego przejścia ścieżki. Chyba pozostane przy mojej metodzie i przy użyciu CoolEdita, tutaj nie występują żadne przerwy i przejście jest idealne.

para 20.01.2003 07:32

Re: Crosfade

Cytat:

jn101112 napisa***322;(a)
Dzięki para. Pytanie tylko jaki czas przejścia najlepiej sprawdza się w praktyce.
W WinOnCD najczęściej używam 2-3 sekundy.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:20.