![]() |
wydłuża się trzy krotnie czas nagrywania płytki
Mam problem, przy wypalaniu płytki 700 mb czas nagrywania wydłużył się z 3,5 minuty do 10 minut.W trakcie nagrywania w programie Nero wygląda mi na to jak by mi opróżniało bufor nagrywarki.Najpierw dane są wczytane do 100 % i dawniej cały czas nagrywania utrzymywały się na tym poziomie schodząc najbardziej do 98%, a teraz ze 100 % w trakcie nagrywania schodzi mi do zera a następnie od nowa wczytuje dane dochodząc do 100 % i tak w kółko.Jeżeli by ktoś umiał mi pomóc bardzo bym prosił o wiadomość.
|
Podales za malo szczegolow.
Prawdopodobnie nie masz optymalnie skonfigurowanego systemu operacyjnego i dlatego masz takie problemy. Nagrywasz zbyt duza predkoscia i dane nie nadazaja na czas. Polecam przeczytac faq i wczesniejsze posty bylo tego pelno a i moze znajdziesz od razu przyblizona konfiguracje twojego kompa wtedy szybciej sobie poradzisz. |
Dzięki za odpowiedź, a jeżeli chodzi o szczegóły to: opróżnianie tego buforu zachodzi niezależnie od prędkośći z jaką nagrywam,czas nagrywania wydłużył się 3 krotnie a jest to związane z tym że w ttrakcie nagrywania opróżnia mi się bufor nagrywarki schodząć od 100% pojemności do praktycznie zera % pojemności.Nigdzie w opcjach nie znalazłem nic na temat opróżniania buforu.Bardzo bym prosił o pomoc bo nie umiem sobie sam z tym problemem poradzić.:)
|
Re: wydłuża się trzy krotnie czas nagrywania płytki
Cytat:
Pozdrawiam |
Hmm.
Widac, ze nie chce ci sie szukac. To moze na poczatek sprawdz czy masz wlaczone dma i jesli masz plyte na via to zainstaluj nowsze. Zrob defragmentacje dysku.... |
Witam!
w 100% zgadzam sie z Weronem, jestem przekonany, ze problem tkwi w DMA... Jak zrobisz to co napisal Weron i dalej tak bedzie to jeszcze zainstaluj najnowsze ASPI 4.71 lub te w wersji 4.6 (bardzo stabilne) |
A czy nie masz przypadkiem zainstalowanego jakiegos antywirusa?
U mnie pomogło wyłączenie autoprotecta podczas nagrywania! A problem pojawił się po którymś zaktalizowaniu bazy wirusów w NAV2002! |
Cytat:
|
Też miałem taki sam problem, ale po zainstalowaniu sterowników do chipsetów Via pomogło. Teraz jest normalnie. Trzykrotnie szybciej.:)
|
Też tak mam w swoim kompie na liteonie 40125S. Jak sprawdzić to DMA?
|
Cytat:
W Windows XP ustawia się to we właściwościach kanału IDE, ale dokładnie nie wiem, bo słabo znam ten system. Ewentualny list dziękczynny na tomek.tomeks@wp.pl ;p |
Cytat:
|
Cytat:
|
Ok, OK. Zgadzam się to może wynikać ze starej płyty. Ale w tedy bym zauwazył. Jeśli jednak wszystkie płyty nowe mi tak nagrywa, to jest to widocznie wina DMA. Ja u siebie juz włączyłem i teraz muszę tylko kupić płytkę i wypalić.
O efektach was powiadomię :-) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:41. |