Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   wydłuża się trzy krotnie czas nagrywania płytki (https://forum.cdrinfo.pl/f2/wydluza-sie-trzy-krotnie-czas-nagrywania-plytki-15532/)

darecki13 18.01.2003 09:32

wydłuża się trzy krotnie czas nagrywania płytki

Mam problem, przy wypalaniu płytki 700 mb czas nagrywania wydłużył się z 3,5 minuty do 10 minut.W trakcie nagrywania w programie Nero wygląda mi na to jak by mi opróżniało bufor nagrywarki.Najpierw dane są wczytane do 100 % i dawniej cały czas nagrywania utrzymywały się na tym poziomie schodząc najbardziej do 98%, a teraz ze 100 % w trakcie nagrywania schodzi mi do zera a następnie od nowa wczytuje dane dochodząc do 100 % i tak w kółko.Jeżeli by ktoś umiał mi pomóc bardzo bym prosił o wiadomość.

Weron 18.01.2003 09:38

Podales za malo szczegolow.
Prawdopodobnie nie masz optymalnie skonfigurowanego systemu operacyjnego i dlatego masz takie problemy.
Nagrywasz zbyt duza predkoscia i dane nie nadazaja na czas.
Polecam przeczytac faq i wczesniejsze posty bylo tego pelno a i moze znajdziesz od razu przyblizona konfiguracje twojego kompa wtedy szybciej sobie poradzisz.

darecki13 18.01.2003 18:09

Dzięki za odpowiedź, a jeżeli chodzi o szczegóły to: opróżnianie tego buforu zachodzi niezależnie od prędkośći z jaką nagrywam,czas nagrywania wydłużył się 3 krotnie a jest to związane z tym że w ttrakcie nagrywania opróżnia mi się bufor nagrywarki schodząć od 100% pojemności do praktycznie zera % pojemności.Nigdzie w opcjach nie znalazłem nic na temat opróżniania buforu.Bardzo bym prosił o pomoc bo nie umiem sobie sam z tym problemem poradzić.:)

Zeus 18.01.2003 18:41

Re: wydłuża się trzy krotnie czas nagrywania płytki

Cytat:

darecki13 napisa***322;(a)
Mam problem, przy wypalaniu płytki 700 mb czas nagrywania wydłużył się z 3,5 minuty do 10 minut.[..]
czyli plyty 650MB wypala w 3.5 minuty a 700MB w 10 minut zgadza sie???

Pozdrawiam

Weron 18.01.2003 18:56

Hmm.
Widac, ze nie chce ci sie szukac.
To moze na poczatek sprawdz czy masz wlaczone dma i jesli masz plyte na via to zainstaluj nowsze.
Zrob defragmentacje dysku....

Remix 18.01.2003 19:54

Witam!

w 100% zgadzam sie z Weronem, jestem przekonany, ze problem tkwi w DMA...
Jak zrobisz to co napisal Weron i dalej tak bedzie to jeszcze zainstaluj najnowsze ASPI 4.71 lub te w wersji 4.6 (bardzo stabilne)

maciusk1 18.01.2003 20:23

A czy nie masz przypadkiem zainstalowanego jakiegos antywirusa?
U mnie pomogło wyłączenie autoprotecta podczas nagrywania!
A problem pojawił się po którymś zaktalizowaniu bazy wirusów w NAV2002!

Tomek777 18.01.2003 21:31

Cytat:

maciusk1 napisa***322;(a)
A czy nie masz przypadkiem zainstalowanego jakiegos antywirusa?
U mnie pomogło wyłączenie autoprotecta podczas nagrywania!
A problem pojawił się po którymś zaktalizowaniu bazy wirusów w NAV2002!

Antyvir tylko czasami sprawia problemy, a już bardzo rzadko jest to Norton. Moim zdaniem to DMA. Zresztą ostatnio podobnie było z Liteon`em znajomego (czyli spadałbufor i wydłużał się czas nagrywania). Po włączeniu DMA problem zniknął.

Mr.Manson 18.01.2003 22:53

Też miałem taki sam problem, ale po zainstalowaniu sterowników do chipsetów Via pomogło. Teraz jest normalnie. Trzykrotnie szybciej.:)

XvX 18.01.2003 23:54

Też tak mam w swoim kompie na liteonie 40125S. Jak sprawdzić to DMA?

Tomek777 19.01.2003 03:25

Cytat:

XvX napisa***322;(a)
Też tak mam w swoim kompie na liteonie 40125S. Jak sprawdzić to DMA?
W Windowsie 9x/Me w Panel Sterowania->System->Menedżer Urządzeń->CDROM->Rozwijasz gałąź napędów->Klikasz dwukrotnie na napęd->Ustawienia->Zaznaczasz okienko DMA->Potwierdzasz ostrzeżenie o możliwościach komplikacji (ble, ble, ble ;))->Restart komputera->Jeszcze raz to samo, aby sprawdzić, czy nadal pole jest zaznaczone->Jeśli jest to znaczy, że masz włączone DMA :).
W Windows XP ustawia się to we właściwościach kanału IDE, ale dokładnie nie wiem, bo słabo znam ten system.
Ewentualny list dziękczynny na tomek.tomeks@wp.pl ;p

Jogi 19.01.2003 09:12

Cytat:

Tomek777 napisa***322;(a)
W Windowsie 9x/Me w Panel Sterowania->System->Menedżer Urządzeń->CDROM->Rozwijasz gałąź napędów->Klikasz dwukrotnie na napęd->Ustawienia->Zaznaczasz okienko DMA->Potwierdzasz ostrzeżenie o możliwościach komplikacji (ble, ble, ble ;))->Restart komputera->Jeszcze raz to samo, aby sprawdzić, czy nadal pole jest zaznaczone->Jeśli jest to znaczy, że masz włączone DMA :).
W Windows XP ustawia się to we właściwościach kanału IDE, ale dokładnie nie wiem, bo słabo znam ten system.
Ewentualny list dziękczynny na tomek.tomeks@wp.pl ;p

dorzuce jeszcze pare slow od siebie, w moim TEACu(40x) przegrywanie plyty wynosi ok. 10minut wtedy, gdy plyta do przegrania jest dosc stara i wykrywana jest w mode1 a nie mode0. Jak wrzuce cos nowego i dobrze nagranego wypalanie trwa ok. 3:20min (700MB), tak wiec nie zawsze "skakanie" bufora musi byc zwiazane jedynie z ust. w Panelu sterowani itd etc...

Tomek777 19.01.2003 14:18

Cytat:

Jogi napisa***322;(a)
dorzuce jeszcze pare slow od siebie, w moim TEACu(40x) przegrywanie plyty wynosi ok. 10minut wtedy, gdy plyta do przegrania jest dosc stara i wykrywana jest w mode1 a nie mode0. Jak wrzuce cos nowego i dobrze nagranego wypalanie trwa ok. 3:20min (700MB), tak wiec nie zawsze "skakanie" bufora musi byc zwiazane jedynie z ust. w Panelu sterowani itd etc...
Być może, ale ja odpowiadałem na pytanie, gdzie sprawdzić, czy włączone jest DMA :).

XvX 20.01.2003 23:22

Ok, OK. Zgadzam się to może wynikać ze starej płyty. Ale w tedy bym zauwazył. Jeśli jednak wszystkie płyty nowe mi tak nagrywa, to jest to widocznie wina DMA. Ja u siebie juz włączyłem i teraz muszę tylko kupić płytkę i wypalić.
O efektach was powiadomię :-)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:41.