![]() |
hotswap i win98
czy istnieje sposob na to zeby zmusic win98 do zobaczenia urzadzenia IDE (dysk,spawara) podlaczonego "na zywca" podczas pracy systemu - wiem ze win2k i XP na to pozwalaja i sie zastanawiam czy istnieje odpowiedni dodatek do win98
|
Re: hotswap i win98
Cytat:
Pozdrawiam |
sciagnelem soft, przetestowalem i ZONK - kieszen mam podpieta do kontrolera ATA100/RAID a ten sofcik widzi mi tylko ten co na motherbord jest, jakies pomysly bo przepiecie kieszeni nie wchodzi w gre (plyta=ATA33)
|
Cytat:
Pozdrawiam |
1. Czy BIOS kontrolera widzi przy starcie dysk?
( dlaczego niby musisz go podpinac na goraco? ) 2. Czy masz prawidlowo zainstalowane sterowniki kontrolera? 3. Widows widzi dysk i go nie wykrywa, czy go nie rozpoznaje? 4. Nie podlacza sie nagrywarki na RAIDzie! Tylko dyski twarde (tak mowi kanon) 5. I tak dalej! |
płyta ma wolny kontroler ata 33
masz kontroler zew. ata 133 i tam jest podłączona kieszeń z hot swapem win 98 nie obsługuje hot swapa program który poelcił ZEUS wiwdzi tylko kontroler HDD czyli porażka trzeba szukać innego programu Można też spróbować przełączyc urządzenia z kontrolera płyty gł. na zew. kontroler i spr. co będzie wtedy, ale wcześniej w biosie wył. kontroler na płycie ... może to zadziała ??? |
Cytat:
Ps widzi tez wirtualny kontroler Alcohola :) Pozdrawiam i polecam WIN2000 :D|| |
wogule dzieki wszystkim za odpowiedz
komfiguracja sprzetu - mam glowny hdd na pri-master kontrolera, kieszen na secondary kontrolera, na plycie podpiete sa CDROM i CDRW (oba master) i wszyskto chodzi OK, kontroler to highpoint hpt370 teraz: potrzebuje sposobu na wymiane dysku w kieszeni bez restartowania grozy, przetestowalem ten program - dziala ale moge wynieniac tylko urzadzenia podpiete do plyty - np wypiac nagrywacza i podpiac hdd kumpla - to by wystarczalo ale problem jest w tym ze to bedzie dzialac max na ata33 (o ile wogule DMA sie wlaczy przy hotswapie) wiem ze win2k albo XP by zalatwilo sprawe nawet bez dodatkowego softu ale o ile sie da nie chce zmieniac OS, jakies sugestie? ktorys z was mowil o innym tego typu sofcie... |
Chyba dobrze zrozumialem, czyli jak mam XP to moge chamsko odpiac HDD od zasilania i IDE?? Czy wczesniej musze odinstalowac go z Systemu przez panel sterowania/system/menadzer urzadzen/ i usunac tam HDD?
|
Cytat:
"IDE Devices Windows 2000 supports hot swapping of IDE devices such as floppy drives, CD-ROM drives, and hard drives. As with PC Card devices, this is only available if the computer is ACPI-enabled. Non-ACPI-enabled computers can swap IDE devices, but to do so requires restarting the computer. Also, you should stop IDE devices by clicking the Unplug/Eject icon or Add/Remove Hardware in Control Panel before you swap them or remove them." i uwaga jeszcze jedna tez ze strony Microsoftu dotyczaca zwisow systemu podczas operacji podlaczania "na goraco": "When you are using Ultra DMA (UDMA) IDE devices (such as IDE hard disks or CD-ROM drives), hot-swapping the devices may cause the new device not to be reprogrammed to use UDMA mode. Hot-swapping with a new device may cause the new device to use an I/O mode other than UDMA. This in turn may cause the computer to stop responding (hang)." razwiazaniem tej kwestji jest service pack 2 Ps CrazyLucas zerknij TU moze jest cos ciekawego :D Pozdrawiam |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:53. |