Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   UDMA pod W2k (https://forum.cdrinfo.pl/f2/udma-w2k-1563/)

berserk 21.07.2001 16:32

juz to wczesniej pisalem, ale dla przypomnienia (moze sie w przyszlosci przydac):

HKEY_LOCAL_MACHINE\HARDWARE\DEVICEMAP\Scsi\ScsiPor t x
x to kanal ide, 0 to pierwszy kanal, 1 to drugi kanal
i ustawiasz 1 - oznacza enabledma lub 0 to disable

jezeli dalej nic to dalej walisz tam:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Servic es\atapi:
i dodajesz klucz (tam gdzie dwukropek):
\Parameters\DeviceX\ - tutaj x tez oznacza kanal ide
nastepnie w tym kluczu tworzysz stringa:
DriverParamater
i wpisujesz wartosc:
DMADetectionLevel = 0x1 - wtedy dma jest enabled
natomiast wartosc:
DMADetectionLevel = 0x0 - oznacza, ze dma jest disabled.

Pozdrawiam

Neo 21.07.2001 08:33

Witam !
Kumpel tez ma Teaca 540 i równioeż miał problemy z UDMA. Jak je włączyl to komp zaczal sie zawieszac gdy nagrywal w CloneCD ;-(
Ale w sumie mysle ze przy tym Cdromie nie jest az tak potrzebne zalaczenie UDMA :-) chociaz przydałoby sie by odciazyc procek }>

Kricho 21.07.2001 02:14

Nie udało mi się wtedy tego wyczaić, jedynym ratunkiem było wypięcie napędu z taśmy, start i zamknięcie systemu oraz ponowne wpięcie napędu. Teraz od 2 miesięcy mam Teac'a CD-540E i kolejnego pecha ale już z nim chyba przeżyję.
Ten super CD-ROM nie chce za Chiny pracować w UDMA pod W2k. Ale mimo to pracuje bardzo stabilnie i nie mogę narzekać.
Większego pecha mam z nagrywarką....

<BR>

PS. Swoją drogą niezły come back tematu (już zdążyłem zapomnieć, że kiedyś taki post wysłałem)

Pozdrawiam

berserk 21.07.2001 01:26

ale mi sie nudzilo :) , wiesz juz jak to zrobic?

Kricho 18.10.2000 09:32

Wiem że tam można zmieniać ustawienia kontrolera. Próbowałem, i mimo "zastosuj Ultra DMA jesli dostępne" cdrom pracował w trybie PIO-4. cdrom pracuje w trybie UDMA pod innymi systemami np. w98se i winNT4. Jednak w W2k automatycznie przestawia się w PIO tak jakby to w systemie było jakieś ograniczenie (gdzieś głęboko w rejestrze).
Próbowałem też użyć programu DMA Check przeznaczonego dla systemu NT4.
Dodam że cdrom w tej chwili pracuje mi w UDMA bo przepiąłem go pod inny kontroler (z powrotem też skutkuje). Na przyszłość jednak nie wiem co robić aby nie zdejmować obudowy i odpinać cdroma.

Zeus 17.10.2000 12:37

pod win 2000 zmiana ma udma jest w menadzerze uzadzen ale nie pod karta cdrom ale pod karta kontrolery dysku dwardego.
tam sa pierwszy i pomocniczy kontroler , klikasz pokolei ic wlasciwosci i w zakladce ustawienia jest zmiana z pio4 na udma . Powodzenia!

Zeus 17.10.2000 12:35

pod win 2000 zmiana ma udma jest w menadzerze uzadzen ale nie pod karta cdrom ale pod karta kontrolery dysku dwardego.
tam sa pierwszy i pomocniczy kontroler , klikasz pokolei ic wlasciwosci i w zakladce ustawienia jest zmiana z pio4 na udma . Powodzenia!

Kricho 09.10.2000 22:57

UDMA pod W2k

Czy ktoś zna sposób na przywrócenie utraconego trybu Ultra DMA napędu CD-ROM w W2k (nie pod W98). Po zwolnieniu prdkości programem DriveSpeed 2000 mój CTX przeszedł w tryb PIO i przy prędkości 4x zajmuje 36% czasu CPU (przy wyższych prędkościach system się już ślimaczy). Może ktoś coś wie?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:08.