Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   przeskakiwanie utworów audio (https://forum.cdrinfo.pl/f2/przeskakiwanie-utworow-audio-15822/)

czarly 23.01.2003 19:31

przeskakiwanie utworów audio

Siemka! Mam taki problemik. Posiadam nagrywarke LG 8080B 8x/4x/32. Plyty audio nagrane na mojej nagrywarce notorycznie przeskakuja w mojej wieży (posiadam pożądną wieże Pioneera) Nie wiem w czym problem - czy nagrywarka do kitu czy plyty nie takie. Dodam jeszcze ze w moim sprzecie slucham plyty nagrywane na innych nagrywarkach i niektore nie przeskakuja. prosze powiedzcie co jest - czy ta nagrywarka nadaje sie na smietnik czy co? Dzieki

SEBAW 23.01.2003 19:57

Re: przeskakiwanie utworów audio

Cytat:

czarly napisa***322;(a)
Siemka! Mam taki problemik. Posiadam nagrywarke LG 8080B 8x/4x/32. Plyty audio nagrane na mojej nagrywarce notorycznie przeskakuja w mojej wieży (posiadam pożądną wieże Pioneera) Nie wiem w czym problem - czy nagrywarka do kitu czy plyty nie takie. Dodam jeszcze ze w moim sprzecie slucham plyty nagrywane na innych nagrywarkach i niektore nie przeskakuja. prosze powiedzcie co jest - czy ta nagrywarka nadaje sie na smietnik czy co? Dzieki
Jeżeli płyty są w innych odtwarzaczach odczytywane bezproblemowo, to prawdopodobnie w wieży jest zabrudzony laser; jeśli natomiast w innych napedach widać "przeskoki" to przeczyść laser w nagrywarce.

czarly 25.01.2003 11:35

Re: Re: przeskakiwanie utworów audio

Cytat:

SEBAwl napisa***322;(a)
Jeżeli płyty są w innych odtwarzaczach odczytywane bezproblemowo, to prawdopodobnie w wieży jest zabrudzony laser; jeśli natomiast w innych napedach widać "przeskoki" to przeczyść laser w nagrywarce.
Fajno! Dzieki za odpowiedz. A czu do tego celu sluzy specjalna plyta czyszczaca czy jakis inny sposob? Sorry za moze glupie pytania ale jestem kiepsko zorientowany w temacie.

grzeniu 25.01.2003 12:29

Nie uzywaj plyt czyszczacych w napedach komputerowych bo moga narobic duuuzo balaganu przy wysokich obrotach plyty, najlepiej delikatnie wilgotna szmatka, tylko wtedy trzeba naped rozebrac zeby dojsc do elementu optycznego, wbrew pozorom nie jest to trudne. :)

QBUS 25.01.2003 12:41

Cytat:

grzeniu napisa***322;(a)
Nie uzywaj plyt czyszczacych w napedach komputerowych bo moga narobic duuuzo balaganu przy wysokich obrotach plyty, najlepiej delikatnie wilgotna szmatka, tylko wtedy trzeba naped rozebrac zeby dojsc do elementu optycznego, wbrew pozorom nie jest to trudne. :)
No dobra, ale jesli sprzet jest jeszcze na gwarancji to dupa blada - nie rozbierzesz napedu :blee:. Pozostaje jakis program typu spin-down i plytka czyszczaca...

grzeniu 25.01.2003 12:54

Cytat:

QBUS napisa***322;(a)
No dobra, ale jesli sprzet jest jeszcze na gwarancji to dupa blada - nie rozbierzesz napedu :blee:. Pozostaje jakis program typu spin-down i plytka czyszczaca...
Oczywiscie masz racje, ale spojrz na typ nagrywarki...jest raczej malo prawdopodobne zeby ona byla jeszcze na gwarancji (a wtedy dawali rok gwary) a jesli jest to wtedy serwis.
PS Powinienem w poscie powyzej dopisac zeby nie stosowac zadnych rozpuszczalnikow ani tym podobnych substancji bo skonczy sie to zle dla plastykowej optyki.

czarly 25.01.2003 15:41

Ok! Juz duzo moich watpliwosci zostalo rozwianych. Dziaki. Gwarancji na nagrywarke juz nie mam czyli trza bedzie ja rozkrecic i wyczyscic - ale jak to zrobic. Wiadomo sa srubki i trzeba je odkrecic, ale czy nic tam sie nie rozpadnie czy laser jest w miare dostepny. Odpowiedzcie mi prosze jak to zrobic - czy taki laik, ktory pierwszy raz bedzie to rozkrecal poradzi sobie (srubki umiem odkrecac) no i co czyscic spirytusem najlepiej?

SEBAW 25.01.2003 16:02

Cytat:

czarly napisa***322;(a)
Ok! Juz duzo moich watpliwosci zostalo rozwianych. Dziaki. Gwarancji na nagrywarke juz nie mam czyli trza bedzie ja rozkrecic i wyczyscic - ale jak to zrobic. Wiadomo sa srubki i trzeba je odkrecic, ale czy nic tam sie nie rozpadnie czy laser jest w miare dostepny. Odpowiedzcie mi prosze jak to zrobic - czy taki laik, ktory pierwszy raz bedzie to rozkrecal poradzi sobie (srubki umiem odkrecac) no i co czyscic spirytusem najlepiej?
Bez problemu wyczyścisz laser, bo jest na wierzchu (po rozkręceniu). Gdy będziesz rozkręcał napęd to wyjmij tackę (tak zaleca Chip).

CrazyLucas 25.01.2003 18:08

Cytat:

Gdy będziesz rozkręcał napęd to wyjmij tackę (tak zaleca Chip).
wiele napedow po prostu bez wysuniecia tacki nie da sie rozebrac, z twoja spawarka (i innymi LG) tak wlasnie jest

SEBAW 25.01.2003 23:08

Cytat:

CrazyLucas napisa***322;(a)
wiele napedow po prostu bez wysuniecia tacki nie da sie rozebrac, z twoja spawarka (i innymi LG) tak wlasnie jest
Tacka to jakby hamulec przed rozebraniem napędu.;) :P

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:17.