Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   HDD Samsung (https://forum.cdrinfo.pl/f5/hdd-samsung-15847/)

zYxMa 25.01.2003 05:42

Hmmmm ???
A może ta partycja to FAT a WinXP nie obsługuje tego systemu plików (tylko FAT16/32, NTFS, i Ext2/3 i jeszcze jakieś [chyba]ale na pewno nie FAT'a)
Może to przez to,
Kod PHP:

***91;B***93;esem napisał***91;/B***93; Czy to się dzieje na jednym komputerze czy na wszystkich. Jeżeli na jednym to podejrzenie pada na RAM. 

bo jak mu chodzi pod Win98iME to RAM raczej jest OK. No nie wiem, trza pokombinować.

Aaaaaaaaaaa nie wiem :cisza: walnij w niego młotkiem ;):cisza:

cana 24.01.2003 13:57

1.fdisk/mbr a w xp i win2k to fixmbr z lini komend -> to przywraca master boot record do stany wyjściowego /np jak chcemy pozbyć się błedow/niesfornego bootloadera z mbrka/

ale w wypadku tego dysku to ja bym proponowal klasycznie zdjąc alles partycje , stworzyc nowe, sformatować, ewentualnie sprawdzić dyzia jakimś softem diagnostycznym do hdd/ zalecane użycie szajsungowatej ;) aplikacji o ile istnieje/ i oczywiście potestować na inych taśmach bo to one często robią takie fazy a uszkodzenai w okolicach wtyczek są praktycznie niewidoczne
pozdro

Majonez 24.01.2003 13:42

hmm a czy probowales go formatnac partitionem czy po prosto z windy (prawa myysz -> formatuj) moze masz cos popierniczone w sysie
moze takie cos go uleczy
najpierw format full
potem format /mbr czy jakos tak
pod xp i 2000 to w konsoli odzyskiwania chyba jest takie polecenie fixmbr ale teraz nic wiecej nie moge powiedziec - ryje do kola na 19:00 :(

esem 24.01.2003 13:41

Czy to się dzieje na jednym komputerze czy na wszystkich. Jeżeli na jednym to podejrzenie pada na RAM.
Następnie podejrzewał bym jednak taśmę. Niezależnie obejrzyj dokładnie gniazdo wtykowe taśmy w HDD: czy wszystkie szpilki wystają tak samo?
Zauważyłem też, że starsze modele dysków mają problemy we współpracy z innymi partycjami na innych HDD jeżeli jest to NTFS.
Zauważyłem też, że Windows (Toatal) Commander nie jest najlepszym i najpewnieszym narzędziem do kopiowania. Jak zależy mi na szybkości i chcąc mieć pewność dokładności pod XP używam jednak Eksploatatora. 8)

Yahol 24.01.2003 13:08

HDD Samsung

Mam taki problemik z dyskiem twardym firmy Samsung 5 GB, ATA66, 5200!
Montowany w kieszeni jako wyjmowalny. (jako staly tez i jest to samo)
mianowicie:
-po przekopiowaniu jakiegokolwiek pliku na ten dysk, po restarcie system zglasza bledy na dysku i probuje je usunac. (zawsze bez skutku)
-po kolejnym przkopiowaniu pliku w inne miejscu, plik zmienia rozmiar: np. na dysku bylo 600 mb, po przekopiowaniu jest 120 mb. (plik oczywiscie nie nadaje sie do uzytku).
-pliki muzyczne nie sa z niego odtwarzane, rozpoznawane jako uszkodzone.

Kieszen jest sprawna, tasmy, kontrolery - tez.
I uwaga: dzieje sie tak tylko pod NT/XP, 98/Me nie zglaszaja takich problemow i takie bledy nie wystepuja.
Formatowany z konsoli bez problemow, pod windowsem (XP) formatowac sie nie daje.

Dysk byl sprawdzany na 6 roznych komputerach, macierzy dyskowej i na 4 systemach windowsa.
Zadnych badsektorow, wydajnosc w normie.
Co moze byc nie tak?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:10.