Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Jak to wlasciwie jest z tym nagrywaniem ? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/jak-wlasciwie-jest-tym-nagrywaniem-15923/)

Czak 26.01.2003 14:21

Jak to wlasciwie jest z tym nagrywaniem ?

Kupilem sobie nagrywarke LiteOn 48x24x48 i koledzy powiedzieli mi ze nie ma sensu kupowac takiej nagrywarki a przede wszystkim nie ma sensu nagrywac z taka predkoscia. Kumple powiedzili mi ze jak nagrywam cos z predkoscia 40x lub 48x to dane na zapisanej plycie cd nie sa poprawne albo sa krtotkotrwałe (???) Nagrywam duzo filmów na plyty cd i jaka bedzie najbardziej potymalna predkosc do nagrywania aby dane byly jak najlepiej zapisane. Dodam ze nagrywam na tanich plytach: verbatim, esperanza - po okolo 1,2 zl :)

Remix 26.01.2003 14:26

Witam!

Twoi kumple maja pewnie cienkie nagrywarki i po prostu Ci ZAZDROSZCZA !!!

kupiles bardzo dobry sprzet i mozesz go w pelni wykorzystac :)

filmow nie nagrywaj na pelnej predkosci, podobnie jak audio - to nagrywaj z predkosciami x4 do gora x12, dane mozesz nagrywac z maksymalna predkoscia tylko musisz miec dobre nosniki (verbatimy sa ok, z esperanza roznie bywa)

Milego nagrywania - masz dobry sprzet i olej to co mowia koledzy!

Witamy na forum :)

Bartez 26.01.2003 14:59

Jezeli nagrywasz na slabych nosnikach to radzilbym wolno
Nie ma jednak uniwerslanej recepty z jaka predkoscia
Zalezy od plytek, od danych i od tego jak bardzo Ci na nich zalezy
Ale generalnie najgrywaj WOLNO :)

A kupowac nowe nagrywarki jest sens z racji tego ze pozwalaja na kopiowanie plytek zabezpieczonych nowymi zabezpieczeniami i rozpoznaja wiecej plytek niz starsze modele.
Takze zaleta ich jest Mount Rainier, ktorego nie obsluguja stare nagrywarki.
Wiec moje zdanie jest takie ze warto kupowac nowe modele nagrywarek, ale niekoniecznie po to zeby nagrywac na max speed :)

SEBAW 26.01.2003 15:09

Re: Jak to wlasciwie jest z tym nagrywaniem ?

Cytat:

Czak napisa***322;(a)
Kupilem sobie nagrywarke LiteOn 48x24x48 i koledzy powiedzieli mi ze nie ma sensu kupowac takiej nagrywarki a przede wszystkim nie ma sensu nagrywac z taka predkoscia. Kumple powiedzili mi ze jak nagrywam cos z predkoscia 40x lub 48x to dane na zapisanej plycie cd nie sa poprawne albo sa krtotkotrwałe (???) Nagrywam duzo filmów na plyty cd i jaka bedzie najbardziej potymalna predkosc do nagrywania aby dane byly jak najlepiej zapisane. Dodam ze nagrywam na tanich plytach: verbatim, esperanza - po okolo 1,2 zl :)
Kupiłeś bardzo dobry sprzęcior. Muzę nagrywaj prędkością z przedziału od 4x do 8x (ja nagrywam 12x) a dane nagrywam prędkością mniejsza niż jest to zapisane na płycie, np. płyta Platinum 48x ja nagrywam 40x lub 32x. Nie ma sensu się spieszyć.
Nie sugeruje się opiniami kumpli, bo oni ci zazdroszczą (jak napisał REMIX)

Remix 26.01.2003 15:17

Witam!

Czak a ktorzy koledzy Ci tak zazdroszcza??? hshanek, jedi czy moze rynio?
cos mi sie zdaje ze grasz w CS'a i znasz serw IDK... Creeping Death z tej strony

Czak 26.01.2003 15:30

Cytat:

remix napisa***322;(a)
Witam!

Czak a ktorzy koledzy Ci tak zazdroszcza??? hshanek, jedi czy moze rynio?
cos mi sie zdaje ze grasz w CS'a i znasz serw IDK... Creeping Death z tej strony

nie to nie oni , ale tak to ja Czak z Ostrołęki i znam serwer Megaslot IDK :)

rybas 26.01.2003 15:44

Witam!

Spróbuj przetestować wiele rodzjów płytek i używaj tych które najbardziej Twój sprzęt toleruje.

QBUS 26.01.2003 15:47

Re: Jak to wlasciwie jest z tym nagrywaniem ?

Cytat:

Czak napisa***322;(a)
Zapytaj kolegow czy jak maja starego malucha to kupiliby nowego merola klasy S - w koncu i jeden i drugi jezdzi, a na polskich drogach nie da sie jezdzic za szybko, wiec po cholere przeplacac za merola jak mozna smigac maluchem :D. To jest wlasnie takie myslenie...

Czak 26.01.2003 22:27

Cytat:

rybas napisa***322;(a)
Witam!

Spróbuj przetestować wiele rodzjów płytek i używaj tych które najbardziej Twój sprzęt toleruje.

A jak rozpoznac ktore plytki moja nagrywara najbardziej toleruje ??

Tak w ogole to dziekuje wszystkim za odpowiedzi i pomoc w daniu do zrozumienia mi ze warto bylo kupic LiteOn 48x24x48

rybas 26.01.2003 23:47

Cytat:

Czak napisa***322;(a)
A jak rozpoznac ktore plytki moja nagrywara najbardziej toleruje ??

Tak w ogole to dziekuje wszystkim za odpowiedzi i pomoc w daniu do zrozumienia mi ze warto bylo kupic LiteOn 48x24x48

Np. CD Speedem, sprawdzasz ile błedów ma poszczególna płyta, wybierasz te nośniki które mają najmniej błedów. Tak wogóle to mój sąsiad ma taki sprzęt i jest bardzo zadowolony.

ob@r 27.01.2003 01:13

inna sprawa to fakt że nawet jakbyś chciał to nowej nagrywarki wolniejszej nie kupisz.. no cóż "Wot ****a tiechnika!". (pzdr Thanatos) ... a ja to zawsze dobierałem płytki metodą prób i błedów to kupiłem takie to tamte i zawsze wyłaniały się te z którymi poxniej po nagraniu nie było problemów - w nero - jesli używasz, masz opcje veryfikacji danych po zapisaniu ...
na lepszych płytach to bym sie nie zastanawiał tylko palił ile wlezie - no chyba ze chodzi o audio... to nie :)
a gorszych to pewnie i nagrywarka Ci nie pozwoli nagrać z maxymalną prędkością...

Platon 14.03.2003 13:45

Ja nagrywam wszystkie plyty na max speed.
Jezeli chodzi o filmy, to te chyba lepiej nagrywac na maxa, a nie programy. Bo jak bedzie przeklamanie, to program nie bedzie dzialał, a film poleci dalej.
Co do muzyki, jak nie jestes audiofilem i jezeli twoja wieza czyta plyty nagrane na maxa, to ja bym sie nie zastanawiał. Chyba za nagrywasz komus i nie wiesz jak bedzie z jego sprzetem.

-Sid-The-Rat=> 14.03.2003 15:24

Cytat:

rybas napisa***322;(a)
Np. CD Speedem, sprawdzasz ile błedów ma poszczególna płyta, wybierasz te nośniki które mają najmniej błedów. Tak wogóle to mój sąsiad ma taki sprzęt i jest bardzo zadowolony.
kryterium ktora plyta ma mniej bledow TUZ PO nagraniu jest troche marne - nagrywarka powinna nagrywac plyty BEZ bledow - a jesli jest inaczej to nalezy sie za ssytem wziac (ew. nagrywarke do serwisu zaniesc)

co do tekstu o filamch i danych - oba to to samo - nie ma tu roznicy jak w przypadku audio - z innym trybem zapisu i innym formatem danych korekcyjnych - i jesli mialbym roznicowac to filmy szybciej dane wolniej - w filmie bledna klatka sie skipnie - a program z jednym zlym bajtem to to samo co brak programu

muze nagrywaj z predkoscia ok 8-12x.. zaisntaluj sobie wses (poszukaj na forum) i tym narzedziem ocen jakosc zapisanych plyt

jasut 18.03.2003 11:53

Cytat:

rybas napisa***322;(a)
Witam!

Ten sprzęt wszystko toleruje. Płyty nagrywane x32 po roku chodzą spokojnie i nic się nie dzieje (tyle mam wypalarę)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:57.