Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Help (https://forum.cdrinfo.pl/f2/help-16012/)

couba 28.01.2003 17:09

Help

Witam,
Mam putanie raczej lamerskie ale mnie strasznie meczy; do ktorej zlaczki na tasmie podlaczyc CDR a do ktorej CD (pierwsza czy ostatnia??) pomozcie prosze

Remix 28.01.2003 17:29

Witam!

rzeczywiscie fachowe slownictwo a pytanie lamerskie... wszystko jest opisane na CDRinfo.pl poszukaj na stronie w dziale Faq i artykuly

a swoja droga podlacz...

spaware na Secondary Master
a cd-rom na Secondary Slave

aa i nie zapomnij odpowiednio zworek powkladac!
aa i zwroc uwage na pierwszy pin (taki czerwony) z ktorej strony go wkladasz :)

couba 28.01.2003 17:37

heheheh,
ale ktory to jest MASTER !!!
tego wlasnie nie wiem

Remix 28.01.2003 17:39

Witam!

master to ten na srodku a slave to ten na koncu...

miedzy masterem a slavem jest mniejsza przerwa niz miedzy masterem a tym ktory wkladasz bezposrednio do slotu na plycie... mam nadzieje ze mnie zrozumiales

couba 28.01.2003 17:53

thx

hahahahha,

nie wiem czy jest ktos taki ktory by takiego wyjasnienia nie zrozumial, bardzo duze dzieki za wyrozumialosc

-Sid-The-Rat=> 28.01.2003 18:46

kolejnosc na tasmie nie ma nic wspolnego z master/slave!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

jest to z u p e l n i e bez znaczenia...

wszystko zalezy od wygody
a master/slave ustawiasz zworkami

jest jeszcze mod 'cable select' - gdzie kolejnosc decyduje o m/s - wydawalo mi sie ze to nie weszlo do uzycia...

andrzejj9 28.01.2003 20:43

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
kolejnosc na tasmie nie ma nic wspolnego z master/slave!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

jest jeszcze mod 'cable select' - gdzie kolejnosc decyduje o m/s - wydawalo mi sie ze to nie weszlo do uzycia...

No wlasnie, tez sie troche zdziwilem czytajac, ze w ten sposob ustawia sie Slave i Master. To jak sie podlaczy tasme nie zmieni tego, ktory naped jest jako Slave, a ktory jako Master. To trzeba ustawic zworkami. A sam kabel podlacz tak, jak Ci jest wygodniej. Jesli w ogole mozna mowic o wygodzie przy podlaczaniu tych szerokich tasm...

couba 28.01.2003 21:09

buuuuuuuuhahaha

to po jaki........... ja ta obudowe otwieralem ???!!!!
nicto, wale w tedy drugie pytanko: LG GCE-8481b (jak pdlaczony wiecie ;-) CD 48x, a przy paleniu NERO 5510 max speed jest 32x
i nie ma mozliwosci na zmiane na wiecej - co jest ??!!

ob@r 29.01.2003 00:44

z niektórymi płytami - zwłaszcza tańszymi bedziesz tak miał i jest to objaw zupełnie normalny - nie przejmowałbym się , a raczej cieszył bo przy 40x nie wiadomo co by wyszło z tego nagrania ....

Remix 29.01.2003 01:05

Cytat:

Witam!

ale chyba najwygodniej jest tak, jak napisalem bo w przeciwnym razie trzeba przekrecac tasme (dobrze mysle?)

-Sid-The-Rat=> 29.01.2003 04:10

Cytat:

remix napisa***322;(a)
Witam!

ale chyba najwygodniej jest tak, jak napisalem bo w przeciwnym razie trzeba przekrecac tasme (dobrze mysle?)

zle

na tasmach (wlasciwie na wtyczkach) sa wypustki - jest tylko jeden mozliwy sposob wepchniecia tasmy w gniazdo - slynna zasada red-to-red

jedynym prawem PEWNYM i ostatecznym jest koniecznosc wepchniecia NIEBIESKIEJ wtyczki tasmy 80 zylowej w plyte glowna (wynika z koniecznosci 'umasowienia' oplotu) - tak jak wyzej nie da sie ttego zrobic inaczej przez te wypustki

mandaryn 29.01.2003 06:57

Przy tasmie 80 zylowej ma znaczenie, do ktorej wtyczki podlacza sie master (do czarnej) a do ktorej slave (do szarej)

sid: a ja mam zielona wtyczke na tasmie i zielone gniazdo (chyba nie jestem daltonista:blee: ) na plycie gigabyte a mialem niebieskie na abicie

-Sid-The-Rat=> 29.01.2003 07:06

to jest ten nieszczescny cable select... jesli nie ustawisz zworkami zeby to tasma decydowala o tym co jest ma co s - to mozesz podlaczyc co gdzie chcesz - i radze tak robic - cs jest fajny jesli OBA urzadzenia umieja z tego korzystac - jesli hdd ma ten tryb a cdrom nie - to w najgorszym wypadku mobo nie zobaczy zadnego urzadzenia

ob@r 29.01.2003 10:28

Cytat:

zle

na tasmach (wlasciwie na wtyczkach) sa wypustki - jest tylko jeden mozliwy sposob wepchniecia tasmy w gniazdo - slynna zasada red-to-red

ja tylko dodam ze na niektórych starych tasmach nie było wypustek na wtyczkach , tylko bodajże na pierwszyej zyle - na izolacji był czerwony "szlaczek", wtedy trzebabyło właśnie odpowiednio wtyknąć z obu stron wtyczki (chyba stąd ta zasada red-to red)

QBUS 29.01.2003 10:30

Cytat:

ob@r napisa***322;(a)
ja tylko dodam ze na niektórych starych tasmach nie było wypustek na wtyczkach , tylko bodajże na pierwszyej zyle - na izolacji był czerwony "szlaczek", wtedy trzebabyło właśnie odpowiednio wtyknąć z obu stron wtyczki (chyba stąd ta zasada red-to red)
Czerwony pasek to jest w kazdej nawet najnowszej tasmy i zasada jest taka, ze jak tasma nie ma wypustek to ten czerwony pasek ma byc po stronie wtyczki zasilajacej.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:14.