![]() |
Kanały IDE po przeczytaniu artykułu ;)
'Witojcie' ;P
Właśnie przeczytałem sobie artykuł: http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/pod...e/ideconf.php3 Aktualnie w PC mam podłaczone: - HDD Barracuda IV 80GB - CDROM LG x52 - Lite-On x40 ;) ... i teraz mam takie pytanko, ponieważ mam nieużywany dysk twardy 4,3GB Szajsung, który leży sobie w kieszonce ^_^ Chciałbym go podpiać do kontrolera, ale po przeczytaniu artykułu jakoś mi odeszła ochota ... a zawsze jednak coś większego-przenośnego przyda się w kompie :D Z tego co wiem to ta Barracuda pracuje na 100, a CDRom i CDRW także, natomiast ten Szajsung to chyba jeździł na 33 lub 66!!! Jak to podłączyć najlepiej ??? Czy jedynym rozwiązaniem jest dokupienie kontrolera na PCI (zmiana płyty głównej na razie nie wchodzi w grę!) ??? :( Z góry dziękuje i pozdrawiam :jupi: |
Chyba najlepszym wyjściem będzie tutaj zakup najtańszego dostępnego kontrolera dla napędów CD - nie potrzebują one szybkich transferów, więc nie musi być kontroler z górnej półki.
Ten dysk twardy prawdopodobnie pracuje w UDMA 33 i nierozsądnie byłoby go podłączać obok szybszego dysku, chociaż jeżeli miałby pracować tymczasowo (podłączany tylko w momencie wymiany danych), to byłoby dobrze. Ostatecznie możesz też wywalić ten CD-ROM LG i zrobi się miejsce, szkoda na niego kanału IDE. |
Cytat:
CDROMu póki co nie mogę wyrzucić, przydaje się do nagrywania 'w locie', ale i tak zamieni on się niedługo z DVD i wyląduje w serwerze :D |
Re: Kanały IDE po przeczytaniu artykułu ;)
Cytat:
|
Re: Re: Kanały IDE po przeczytaniu artykułu ;)
ten HDD szajsunga to na pewno ATA33
moja rada - kupujesz se kontroler ATA100/RAID (cena ok 100zl) i przerzucasz na niego glownego twardego (pri -master) i kieszen (secondary), stacje CDROM i CDRW zostaw na plycie i najlepiej kazda na osobnym kanale i master |
Cytat:
|
Cytat:
na nieplanowane zakupy to wybrałem opcję Bartka ^_^ Podłącze: KontrolerI - Barracuda IV 80GB (master) i CDROM (slave) KontrolerII - CDRW (master) i kieszeń z Szajsungiem (slave) Mam nadzieję, że to w miarę dobre rozwiązanie i nie osłabi mojej kochanej nagrywareczki, zgadza się ktoś ze mną ??? |
Cytat:
Z zasady nie zgadzam sie z podlaczaniem dyskow razem z napedami optycznymi! Ale kazdy robi tak jak uwaza za stosowne. Samsunga bym wpinal jako dysk wymienny pod Primary slave, gdyby byl potrzebny, a tak na stale to nie. |
Re: Re: Re: Kanały IDE po przeczytaniu artykułu ;)
Cytat:
|
Cytat:
Kontroler 1: - Barracuda IV 80GB (master) - Szajsung 4,3GB w kieszeni (slave) Kontroler 2: - CDRW LiteOn (master) - CDRom LG (slave) ... i mam nadzieje, że wszystko bedzie dzialalo ^_^ ^_^ ^_^ |
Cytat:
|
Cytat:
|
Re:Kanały IDE po przeczytaniu artykułu ;)
Cytat:
|
Cytat:
i jestem bardzo zadowolony z tego zakupu ^_^ Póki co kieszeni 4,3GB nie podłącze, ponieważ mam za krótki kabel ATA :buu: Heh ... kontroler jednak musze zakupić, ponieważ niedługo, będę chciał podłączyć drugi dysk w kieszeni ;) Dziękuje wszystkim za odpowiedzi i pozdrawiam :D :D :D |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:24. |