![]() |
Zgrywanie z VHS przez kartę TV
Posiadam kartę telewizyjną Pixel View Tv Pro i w związku z tym mam pytanie - czy jest jakaś możliwość by zgrać materiał ze źródła zewnątrznego (magnetowidu VHS) w rozdzielczość większej aniżeli 320x240? Próbowałem wiele programów - Pinnacle, Video Studio, Dvd Movie Factory,... ale po ustawieniu większej rozdzielczości programy albo odmawiały zgrywania albo nagrywały materiał którego nie dało się odtworzyć. Materiał zgrywałem przez wejście Composite.
Drugie pytanie - jakim kablem podłączyć magnetowid do wejścia Svideo? Przy pociągnięciu z magnetowidu do karty tv, kabla euro-svideo karta nie pobiera żadnego sygnału. Przy okazji czy ktoś mógłby poleciś mi jakąą kartę video w granicach 1000-1200 zł? |
Defalultowa rozdzielczość karty tv to 384X288 .
W takiej rozdzielczości karta powinna zgrywać obraz bez problemu . Proponuję jednakl zrezygnowac z takich kombajnów jak "VideoDtudio" ,"Premiere" itp.Te programy nie radzą sobie zbyt dobrz z tunerami . "FreeVCR" ,"VidCap32" ,"VirtualDub" to programy ,które lepiej nadają się do takich zabiegów . Wyższych rodzielczości nie osiągniesz podczas zgrywania ,z uwagi na wszechobecny "intrlace" .Gdybyś materiał zgrywał z tunera satelitarnego (cyfrowego) wtedy mógłbym podać listę programów ,których zgrywanie w rozdzielczości 640X480 jest możliw bez interlace-u .Magnetowid niestety odpada - tutaj potrzebna jest karta video . Kiedyś zakupiłem kartę "Miro DC20" ,która teraz leży bezczynnie na półce ,jeśli jesteś zainteresowany gotów jestem ją odsprzedać . Jeśli chodzi o inne karty tego typu cóż ,ceny są kosmiczne a tutaj potwierdza się teza : im droższa tym lepsza . jaro |
cze
Mam taki sobie tuner TriTan Technology (BT 848) stary ale jary. I bez problemu moge zgrywac materiał z VHS lub TV w rozdzielczosci 640x480, przy włączonym filtrze deinterlace w VirtualDub. Ostatnio udało mi się zgrac jakieś 1godz i 50 min materiału, przy czym ilość zgubionych klatek to 32. Oczywiście te parametry okupione są dość mocnym procesorem mam AMD 2000 xp. obraz kompresja divx 5.0.3, slow, dźwięk 44100, mono, PCM Pozdrawiam |
Tak, stwierdziłem że faktycznie trezba zainwestować w kartę video - mój wybór padł jak na razie na kartę Pinnacle Studio DV Plus v.8
|
janusz czy mógłbyś mi coś więcej napisać o tej karcie którą masz do sprzedania tzn twoje twoje odczucia z użytkowania i cena
|
Pinnacle Studio DC10 plus V.8
Napisałem zły model karty którą upatrzyłem - chodzi o Pinnacle Studio DC10 plus V.8 - cenowo stoi całkiem nieźle bo ok. 1100 zł.
Wystawiłem na Allegro moją kartę Pixel View Tv pro, więc jak ktoś byłby zainteresowany to zapraszam do licytacji: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=10157232 |
Do "wolfdog" :
Cena karty DC20 - 550zł Karta potrafi zgrywać w rozdzilczości 768X576 przy wsparciu sprzętowym .Minusem jest wielkośc pliku (2 godzinny materiał =kilka GB).Oczywiście mozna później według uznania spakować do np. DivX . Po bliższe informacje zapraszam na priva .jaro |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:11. |