![]() |
LiteON LTR-52246S i problem z Ultra DMA-2
Witam
Jestem posiadaczem nagrywarki LiteON LTR-52246S i mam z nia pewien problem. Otoz przy wlaczonym DMA pracuje ona w trybie Multi-Word DMA-2 zamiast (jak to wynika z jej specyfikacji) w trybie Ultra DMA-2. Mam ja podlaczona do drugiego kanalu IDE jako Master (w 100% jako master, dzisiaj sprawdzalem czy nie jest ustawiona na cable select). Ponizej dolaczylem fotke, ktora przedstawia ten paradoks. Pracuje w systemie Win XP Home Edition PL (bez zaistalowanego SP1). Konfiguracja mojego sprzetu znajduje sie w podpisie. Mam zainstalowane najnowsze ASPI 4,72. Nagrywarka mimo tego problemu nagrywa spox i miesci sie w czasie jakim wypalaja nagrywarki LiteON'a w tej wersji w roznych recenzjach. Ale slyszalem ze trybie multi-word jest o polowe mniejszy transfer w porownaniu do trybu ultra-DMA. Nagrywarka ma bios w wersji 6S04. W biosie (plyty glownej) ustawialem na UDMA-33, bez rezultatu. Za wszelkie sugestie w rozwiazaniu problemu bede bardzo wdzieczny. http://jeway.w.interia.pl/liteon.JPG |
Re: LiteON LTR-52246S i problem z Ultra DMA-2
Cytat:
Popraw posta i zrob sobie ten podpis ^_^ || |
Jak stawic obrazek do posta? A podpis to dotyczyl innego forum! Plyta glowna to epox 8kha+, procek athlonXP 1700, BIV 40GB
|
Cytat:
A co do problemow z DMA ja mam win 2000 i mi pokazuje "Ultra DMA Mode" i to wszystko ???. Wie moze ktos czemu niepokazuje mi trybu U-DMA ????. Plytki tez pali mi normalnie :). |
Hmm (moge sie wyglupic) wydaje mie sie ze to ten naped DVD LG podpiety na tej samej tasmie z Liteonem jest powodem ustawia trybu Multi-Word DMA przez wingroze.
Pozdrawiam. |
Cytat:
Pozdrawiam. P.S. |
Cytat:
|
Juz wiem jak wlaczyc u-dma 2. Jakby ktos mogl to niech mi poda namiary na program VIA BUS MASTER IDE DRIVES (ULTRA DMA)
|
Cytat:
pozdrawiam |
Cytat:
Tak z ciekawości: czy po zainstalowaniu IDE_MPD3014 nie masz problemów w NEro CDSpeed??? JA użuwam tego sterownika tylko do nagrywania a testować płytki mogę już tylko na VIA4IN1. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Pozdrawiam:) |
Ilość załączników: 1
Cytat:
Generalnie to nie domnie ale u mnie nero cd speed zachowuje sie na tych sterach tak jak pokazuje zalaczony rys. Ps. na normalnych sterach jest ok :D Pozdrawiam. |
Cytat:
Pozdrawiam |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:59. |