![]() |
poprawiony boot.ini wygląda tak:
Kod:
[boot loader] |
Czyzby tak:
[boot loader] timeout=30 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOW S [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Micro soft ...." /fastdetect C:\="Microsoft...." Zgadlem? |
Cytat:
pozdrawiam |
zrobiłem tak: format dysku D:\, czyli sec. master, win sam sobie nadpisał plik boot.ini i póki co wszystko trybi :cool:
|
Warsja 1:
Jak zrobisz formata to zainstaluj pierwszego XP na C:\ drugiego z pod pierwszego systemu np. na D:\ Sam zrobi ci sie wtedy odp[owiedni boot.ini i nie bedzie problemu. Wersja 2: Jak zrobisz formata to zainstaluj pierwszego XP na C:\ Zainstaluj BootMagica i PartitionMagica i zklonuj tego Xp na drugą partycje. Potem w BootMagicu ustawiasz następny system i jest ok. Różnica jest taka: -mniej czasu Ci to zajmie. -kolorowy bootmenager -nie musisz 2 razy ustawiać tego samego w obu "Łindołsach" |
Cytat:
w momencie instalacji były podpięte oba hdd'ki po zapisaniu boot.ini z tymi ustawieniami, co podałeś uruchamia się wciąż tylko ten win z dysku prim. master na dysku prim. master są 2 partycje- win startuje z pierwszej, a na drugim hdd (sec. master) są 3 partycje, i również win startuje z pierwszej |
A w jaki sposób przeprowadzałeś instalację tego drugiego XP?
Uruchomiłeś instalację z pod tego pierwszego? Miałeś w momencie instalacji podpięty jeden dysk czy dwa? Pliki ntldr, ntdetect.com i boot.ini powinny znajdować się tylko na pierwszym dysku!! (według mnie) Na drugim dysku nie powinno ich być (to jeszcze mógłbyś sprawdzić) Ile masz partycji na dyskach i z których systemy startują (z pierwszej partycji dla każdego dysku)? Czy po napisaniu pliku boot.ini według tego co poprawiłem uruchamia Ci się XP z pierwszego systemu, czy może w ogóle nie uruchamia się żaden? Jeśli przypadkiem masz dysk scsi to wtedy zamiast multi, trzeba użyć scsi. Może jeszcze na coś wpadnę.:) |
Re: Re: boot.ini pod xp
Cytat:
|
Re: boot.ini pod xp
Plik boot.ini powinien wyglądać następująco:
[boot loader] timeout=10 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOW S [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS="win na drugim hdd" /fastdetect multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="win na pierwszym hdd" /fastdetect to powinno pomóc. Dyski są liczone w kolejności od 0. Partycje w kolejności od 1. |
dzięki Wam za odpowiedzi- pobawie sie z tym jeszcze, a jak nic nie zadziała, to chyba zastosuje uniwersalne lekarstwo- format;) :)
|
|
Wydaje mi sie, ze cos jest zamieszane z partycjami.
Moze dlatego, ze 2 sa aktywne? Masz tak zrobione? W kocu masz 2 dyski i na kazdym jest aktywna chyba? Nie mam co prawda 2 dyskow i nigdy nie robilem czegos takiego. Ale jesli chodzi o kilka systemow na jednym dysku to nie raz tak mialem wiec zrobilbym cis takiego. Pierwszy dysk partycja aktywna i zainstalowany system. Nastepnie 2 windowsa instalujesz na drugim dysku ale nie ma tam zadnej aktywnej. Drugi wszystko sam sobie stworzy. I powinny sie odpalac bez problemu 2 winy. Sprobuj jeszzce pokombinowac z dyskami ale wedlug mmnie boot.ini nie ma nic o rzeczy gdyz tam sa tylko wpisy rownie dobrze mozesz sobie dodac 98 i powie ci, ze nie moze go znalezc bo sciezka dostepu sie nie zgadza. Zalezy to wszystko od plikow startowych.(takie rozwazanie czysto filozoficzne hehe :) ). Sam nie jestem do konca pewien jak moze to wygladac w przypadku 2 dyskow. |
echhhh
ja bardziej lubie PatitionMagica i BootMagica ... Zainstaluje pierwszego XP ze sterami ze wszystkim i potem go sklonuje n drugą partycje i juz mam dwa systemy :fiu: oczywiście z ładnym bootmenagerem 8) |
Cytat:
Nie musisz tak robic. On nadpisze mbr ale przy okazji doda ta pierwsza instalke i niewazne czy to jest z dosa czy nie. Duzo zalezy od ustawien partycji. |
@Zeus: zonk dalej to samo
@Weron: komunikat wygląda tak: "Nie można uruchomić systemu Windows z powodu sprzętowego błędu konfiguracji dysku. Nie można dokonać odczytu ze wskazanego dysku startowego. Sprawdź ścieżkę oraz dysk. Sprawdź w dokumentacji systemu Windows oraz w instrukcji obsługi sprzętu dodatkowe informacje na temat konfiguracji dysku." @Patrix: zobaczymy- moze na coś wpadne- thx |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:18. |