![]() |
Dziwny problem z nagrywaniem - winna nagrywarka (inny bios) czy płyty
Z czego może wynikać problem z nagrywaniem płyt :(
Wcześniej tego nie było ale ostatnio przy nagrywaniu cała seria ok. 10 szt. płyt HIT w ogóle nie dało się ich w ogóle nagrać :boks: Po użyciu Platinum wszystko poszło bez problemu. Teraz to samo stało się z Platinkami. Przy ustawieniach x40, nawet x32 i x24 wogóle nie nagrywa. Czasami zatrzymuje się na 4 czasami na 23%. Dwie płyty napoczęte poszły do kosza :blee: Dioda odczytu miga i....nic. Rozpędza się i zwalnia. Płyty nie można wyjąć. Niby na x12 daje się coś czasem nagrać. Z czego to wszystko wynika ??? Uaktualniłem BIOS z wersji LG GCE-8320B 32x10x40 (oryginalny model) na wersję dla LG GCE-8401B 40x12x40. Wcześniej nic takiego nie było :( Poza tym NeroCD Speed wogóle nie umożliwia dokonania testu. Przed zmianą biosu test można było zrobić. Czy zmiana biosu może być winą :( Pozdrowienia Pablo |
Czy po zmianie biosu nagrywarka nagrywala normalnie na wszystkich predkosciach, czy te przypadlosc masz zaraz po zmianie tego biosu ?
sprawdz w menagerze urzadzen czy sa powlaczane dma ! przeinstaluj nero ! czasem pomaga jak wyinstalujesz aspi ! jest specjalny programik kiler czy cos takiego nawet znajdziesz go na tej stronie. i napisz cos wiecej jaki windows itd.:) |
Winda 2000 SP3. Tu nie ma żadnych DMA do włączenia :(
Do tego czasu wszystko było git :) Ale zaraz po zmianie biosu nie mogłem zrobić testu pojemności płyty ani innych badań z dodatków do Nero. Jakieś 2-3 tygodnie temu trafiłem na te HITY i to był jedyny przypadek, że coś było nie tak :( Ale inne z innego sklepu były OK. Przeinstalowałem i aspi i Nero. I nic. Co jeszcze sprawdzić? Zaraz |
1 wyinstaluj te aspi !
2 wyinstaluj w menager urzadzen nagrywarke,niech wina ja zainstaluje jeszcze raz ! 3 wyinstaluj Nero i zainstaluj powtornie ! 4 zawsz mozesz wrocic do starego biosu, ale jak po wgraniu biosu pracowalo to powinno pracowac dalej. moze lens masz zabrudzony ? ale na 100% wyinstaluj te aspi ! powodzenia :) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:10. |