![]() |
Cytat:
Pozdrawiam, Vidziu |
Heh ja mam plyte Abit BH6, nie jest to zadna nowosc techniczna :P ale nigy nie mialem z nia problemow. Nagrywarke mam na osobnej tasmie jako master, zainstalowane ASPI. Probowalem wszystkiego, ale nic nie pomagalo. Sprawdzalem tez rozne nosniki - zawsze ten sam problem. No i filmow sie nie da ogladac z cd. To raczej nie jest wina uzywtkownikow, ani kompatybilnosci. Po protu trefna partia...
|
No nie wiem... ja mam jedynie 40X i zadnych klopotow z nia, przedtem mialem 24X i tez byla bezproblemowa. No czasami - i teraz aktualnie tez - mam 48X;-) i zadnych klopotow. Zreszta na forum jest sporo ludzi (nawet sam masz kumpla z ta nagrywara ktora dziala bez zarzutu) z tym sprzetem ktorzy sa zadowoleni...
Nie mowie ze to cos zle robicie ale moze po prostu macie pecha. Ewentualnie moze ten naped nie lubi sie z plyta? bo obaj macie ta sama... Powodzenia w walkach. Szkoda ze ze Szczecina nie jestescie chetnie bym z tym powalczyl... |
Ilość załączników: 1
Cytat:
|
Ta sama nagrywarka, ten sam problem :( Widze ze wszyscy maja z nia problemy i jedynym rozwiazaniem jest wycieczka do serwisu...
|
Więc zaniosłem nagrywarke do serwisu i co mi pan powiedział. Otóz dowiedziałem sie że ostatnio dużo dostali zwrotów tych nagrywarek, bo jakaś tam była zesputa partia. Więc sprawa rozwiązana. Czekam teraz tylko na wymianę na nową.
Pozdrawiam wszystkich. |
Cytat:
|
Zgadza sie - aspichk pochodzi ze starszej wersji bo i w forceaspii jest o ile wiem strasza wersja. Poza tym osobiscie odradzam nowsza - mialem z nia klopoty. Dziwi mnie jedno - starsza wersja pokazuje ze jest niezgodnosc wersji to jest czesc plikow pochodzi ze starszej a czesc z nowszej dystrybucji. Pokrywa sie to z wersjami wyswietlonymi obok plikow(!) wiec??
Ja tam zostaje przy starszej w imie zasady - [b] Nie zepsute nie naprawiaj [/] |
ktoremu mozna wierzyc??:P
|
Drugi
|
Ten ASPI check to jakis stary chyba.
W kazdym razie u mnie w XP jego wskazania nie pokrywaja sie z wersja 2.0.... Tzn wskazuje na konflikt, a nowsza wersja pokazuje, ze wszystko dziala swietnie. Obrazki: |
Witam ponownie :)
Otóz próbowałem wszystkiego, byłem u kumpla ktora ma liteona 48x12 i u niego bylo ok, podlaczylismy moja nagrywarke zamiast jego - do bani (nic nie poprawilo sie). wszystko u niego bylo zainstalowane jak trzeba - aspi, via 4 in 1, liteon jako master. Taki z tego morał że niestety nagrywarka jest walnieta. No trudno, trzeba bedzie zaniesc ja do serwisu, widoczenie musi byc z jakiejs walniętej serii. Pozdrawiam. |
Cytat:
|
Po kolei:
1)plyta na via wiec instalujemy via 4on1 2) tak jak mowiono instaluj force aspi a po resecie (konieczny) uruchom aspichk.exe i jesli obrazek jest czerwony to cos jest zle; zainstaluj jeszcze raz. 3) Sprobuj w biosie zrestartowac przydzielone przerwania - tak idiotycznie objawia sie czasem konflikt urzadzen bedacych na tym samym przerwaniu (kanal ide i np karta muzyczna) - wiem ze to dziwne ale juz pare razy widzialem taka sytuacje. 4) Liteon lubi byc na masterze! Jak masz kilka dyskow to dokup kontroler bo laczenie dyskow twardych z napedami to generalnie nie jest najlepszy pomysl (chociaz sam tak ze wzgledow finansowych robilem) i to nie tylko w wypadku Liteona. 5) Generalnie z objawow wnioskujac to naped jest sprawny - brak solidnej konfiguracji systemu co przy ECSie jest podstawa (wiem bo mam i sporo sie nawalczylem no ale coz - plyta byla bardzo atrakcyjna cenowo no i dobrze skonfigurowana ma bardzo dobra wydajnosc wiec cos za cos). aspichk.exe dolaczam bo jest malutki. |
Cytat:
Kombinowalem na wszystkich mozliwych kombinacjach z podłączeniem nagrywary - z cdromem, bez cdroma, na osobnym kanale, i wraz z cdromem czy tez z hdd - rezultat ten sam - plyta w srodku wariuje, rozpedza sie , zwalnia i pozostaje mi sie tylko modlic czy nagra w koncu czy tez nie.....z predkosciami <=12x nie ma problemu , ale chyba nie po to kupowalo sie nagryware x48 by teraz jechac na x12! :) Juz nie wiem co mam czynic; dzis podlacze litka kumpla ( 40126s ) a swoja dam mu by sie upewnic czy to przypadkiem nie wina mojej plyty glownej czy moze systemu ( xp pro ) ( mam ga-7zm via kt133 )....a specjalnie na litka polowalem a tu taki bigos! Grrrrr (( :boks: Fixaspi i force aspi 'oczywiscie' :blee: nie pomogl - moja finalna opinia jest taka ze chyba to jednak jakas wadliwa partia tych liteonow z serii 48256s ??? albo moze ja cos zle robie.....ale na Odyna8-) - > wyprobowalem wszystkie dost. opcje i nic; a tak na marginesie to powinno byc przeciez tak, ze podlacza sie urzadzenie a te niech funkcjonuje jak nalezy a nie , ze trzeba cale trzewia ziemi przetrzasnac , by sprawic by owe urzadzenie ( tu: nagrywara ) ! :/:jezyk: zaczelo dzialac jak nalezy!!! Pozdrawiam, Vidziu |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:24. |