![]() |
Jako¶æ dzisiejszych p³yt CD
Ostatnio gdy nagrywam p³ytki cd-r na moim LGx16 to zaraz po ich nagraniu testuje je testem powierzchni w Nero CD Speed. Podczas testu zawsze po 50% p³yty zaczynaj± siê bad sectory. CD jest oczywi¶cie zdolny do odczytu (musi dobrze dzia³aæ korekcja). Sprawd¼cie swoje p³ty w tym te¶cie i napiszcie jakie wyniki. Testowa³em to na Verbatim 700 MB x40, dVision 700MB black, xidex. Przy tych ostatnich zrobi³em test: jedn± p³ytkê nagra³em z 8x a drug± 16x. Przy tej z 16x s± badsectory, a przy tej z 8x nie ma! Warto zauwa¿yæ ¿e mam wy³±czone DMA na nagrywarce (g³upi XP sam wy³±czy³) i przy prêdko¶ci 16x czas nagrywania siê wyd³u¿± o 2,5min. Czy jest to mo¿liwe ¿e b³êdy powsta³e przy ngrywaniu to wina dzia³aj±ceho Burn-Proofa, który zapisuje swoje dane na p³ycie?
|
nie jest to wina Burn-Proof,tylko tego ¿e nagrywarka nagrywajac z max. predkoscia (u ciebie 16x) rozpêdza sie skokowo-poczatkowe sektory p³yty sa nagrywane z mniejsza szybkoscia niz dalsze.
Przy wiekszych szybkosciach nagrywanie jest mniej dok³adne. Przetestuj na neroCDspeed nagrywanie |
Cytat:
Zauwa¿y³em, ¿e nagrywaj±c p³yty Verbatim DL 700MB 40x (bia³e z góry) to z prêdko¶ci± 12X i 16X s± uszkodzone sektory, a przy nagraniu z 8X wszystko jest ok. Czy mo¿e to oznaczaæ koniec mojej nagrywarki? Wypali³em dopiero ok. 150CD |
Cytat:
|
Re: Jako¶æ dzisiejszych p³yt CD
Cytat:
|
Sprawdzi³em ASPI, nagrywa³em pod win xp i w'98 i jest to samo. Teraz jest nawet gorzej bo te verbatimy to ju¿ nawet przy 8x maj± damaged sectors (od 4-7%). Kupi³em te¿ 2 cd DATEX 40X 700MB. Pierwsz± nagra³em z 12X i by³o 100% good!!! Drug± nagra³em z 16x i 2% damaged i 0,22% unreadable!- p³yta nie do skpiowania na twardy.
Mo¿e jest to zabrudzony laser? |
..qrde, ja pale tylko na Werbach Pastelach i nie mam badow...
|
Platinum x48 z napisem "sehr gut"
Witam
Ostatnio kupi³em Platinum x48 w dziesiêciopaku (slim) z napisem na tej paczce >Chip test "sehr gut"<. S± one w Proline we wrocku po 1,3 za szt. Po wypaleniu bardzo rzadko s± jakie¶ ¿ó³te kwadraciki w te¶cie surface z Nero CDSpeed. Nagrywa³em Ricoh'em x24 (max). Polecam. Narazie |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:34. |