Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Ricoh MP7040A-WA a bios (https://forum.cdrinfo.pl/f2/ricoh-mp7040a-wa-bios-16215/)

skil 02.02.2003 22:20

Ricoh MP7040A-WA a bios

Kolega ma nagrywarke Ricoh MP7040A-WA 4x4x20 , i chce uaktualnić bios . Na stronach CDRinfo jest bios w wer.1.60 ale nie ma opisu, co ten bios daje nowego. Więc jeśli ktoś już go używał to proszę o jakieś bliższe informacje na ten temat. A jeśli ktoś uaktualniał już BIOS tym modelu to proszę o rade jak to poprawnie zrobić. Szukałem tego w poprzednich postach, ale nie znalazłem niczego na ten temat.

Proximity 02.02.2003 23:47

opis

Witam

Polecam stronkę firmy, która wspiera nagrywarki Ricoh:

www.met.com.tw/eng

A tutaj link, który wszystko tłumaczy:

http://www.met.com.tw/eng/download/d...oh/mp7040a.htm

Narazie

Fire by Ricoh7240A

Laser 03.02.2003 09:51

Witam !

Proximity - widze ze sie zjawiasz jak tylko pojawi sie słowo RICOH ;)

Ormianin 03.02.2003 11:02

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Proximity - widze ze sie zjawiasz jak tylko pojawi sie słowo RICOH ;)

Ja rowniez jestem na strazy, problemy z moim Ricohem nie przeminely MSE nadal... jak u was z tematem?

pozdrawiam:)

Laser 03.02.2003 11:30

Witam !

Narazie pale tylko na DYSANACH i TDK'ach METTALLIC i nie mam MSE - a jak sie pojawia to wyłączam odczyt z wyprzedzeniem i jest czasami spox...

Proximity 03.02.2003 18:11

Witam
Ja ostatnio kupiłem Platinum x48 10 sztuk slim'y zapakowane w 10ciopaku (na opakowaniu jest wynik niemieckiego testu "sehr gut"). Moge z czytym sumieniem je polecić. Nagrywają się z pełną prędkością (u mnie x24 - MP7240A)i nie mam żadnego MSE - czas nagrania ok. 4.10 min. Mam bios 2.08 i aspi 2.71.2.

Mam pytanie co do testu z NERO (ten z kwadracikami) - u mnie często tylko pod koniec są żółte kwadraciki i czasami 1 czerwony (platinum x48). Jak u was to wygląda?

Próbowaliście te Esperance czarne?
Narazie

PS: Laser ja nie mam czasu :czas: na przeglądanie wszystkich listów i dlatego patrzę głównie na Ricohy, ale ty, jak widzę, masz chyba palmtopa z podłączeniem do inetu przez gprs z przeglądarką www i full kolor ekranik i zawsze , gdziekolwiek jesteś, jesteś online :peace:
:D

Proximity 03.02.2003 18:12

Platinum x48 miało być a nie gość z fajką

Ormianin 03.02.2003 18:14

Esperance czarne chodza u mnie ok, mysle ze sa bardzo dobre

Laser 03.02.2003 18:23

Cytat:

Proximity napisa***322;(a)

[...]
PS: Laser ja nie mam czasu :czas: na przeglądanie wszystkich listów i dlatego patrzę głównie na Ricohy, ale ty, jak widzę, masz chyba palmtopa z podłączeniem do inetu przez gprs z przeglądarką www i full kolor ekranik i zawsze , gdziekolwiek jesteś, jesteś online :peace:
:D

Witam !

Palmtopa nie mam a bardzo chciałbym miec / szukam sponsora moze sie jakis znajdzie na forum - COMPAQ'i sa fajne ;) /

Co to tego ze jestem cały czas online - no od 3 miechów mam stałe wiec jak odpalam kompa to przysysam sie do jakiegos FTP;) i zasysam - i odpalam forum i jest sobie zminimalizowane i co jakis czas sprawdzam new replies ;)

skil 03.02.2003 18:26

Przepraszam, że się wtrącę, ale co to ma za związek z moim pytaniem?
Czy nie prościej by wam było przejść na GG ?
:czytaj:

Laser 03.02.2003 18:50

Cytat:

skil napisa***322;(a)
Przepraszam, że się wtrącę, ale co to ma za związek z moim pytaniem?
Czy nie prościej by wam było przejść na GG ?
:czytaj:

Witam !

Przeprazam Cie bardzo ale ja razem z Proximity toczymy jush dosyc długi bój oto aby dojsc do przyczyny pewnego błedu i jak najskuteczniej go wyeliminowac - dotyczy on nie akceptowania przez nagrywarki RICOHA oraz wszystkich urzadzen bazujacych na jego wnetrznosciach niektórych nosników - jest to przypadkowe i bardzo dziwne. ;) ;)

Co do Twojego pytania,

Aktualizacja BIOSU w nagrywarkach RICOH polega na odpaleniu programu RFlash i wskazaniu napedu który ma byc flashowany / załączm zrzut / - wszystko sie dzieje w srodowisku WINDOWS w trybie graficznym wiec nie powinienes miec z tym najmniejszych problemów - program do flahhowania i plik z biosem MUSI byc w jednym folderze.

Co wprowadza nowy bios:

Upgrade Detail :

1. Supported the MMC RAW write mode
2. Improving reading quality of CD TEXT.
3. It was corrected that it can be read a track with an
ˇ@ undecided mode.

Pozdrawiam ;) ;)

Laser 03.02.2003 18:59

Ilość załączników: 1
Oryginalne okno RFLASHA wyglada tak

Laser 03.02.2003 18:59

Okno z opisem

Laser 03.02.2003 19:01

No i bios do wymienionej przez Ciebie nagrywarki razem z programem do flashowania. / wersja 1.60 - ze strony wymienionej przez Proximity /

Patrix 03.02.2003 19:06

Laser masz taki programik do LG ??

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:27.