![]() |
TEAC W540E pomóżcie plz
Witam wszystkich na tym forum.
Kiedyś (5 miesiący temu) kupiłem sobie nagrywarkę TEAC'a W540E. Nagrałem nią bez problemu około 200 płytek. Jednak pojawił się problem. Nie mogę nagrać żadnej płytki gdyż miej więcej w 37-50% staje i pokazuje się błąd. W niektórych programach jest to Medium Error (czy jakoś tak) a czasem wypisuje że dane płyną za wolno (chyba Buffor Underrun). Próbowałem defragmentować dysk i nic nie pomogło. Jakby co to mam włączone DMA i wyłączony autorun. Wersja firmware 1.0H. Proszę pomóżcie. Jeśli wolicie na gg to 2207736. Z góry dziękuję. |
Zastanawiam się po co Ci to Millenium! Na temat tego niewypału mam ugruntowane zdanie.
Zainstaluj ponownie 98 i napisz co sie dzieje. Myslę,że to raczej nie jest wina nagrywarki. A może to słabe płytki są przyczyną całego zamieszania. |
hmm
Dziekuje za szybka odpowiedz. Hmm wina plytek to nie jest gdyz sprawdzalem chyba na 10-15 rodzajach wiec watpie. Sprobuje zainstalowac 98 jednak dopiero kolo wieczora :). Chyba ze ktos ma jeszcze inny pomysl dlaczego tak sie dzieje. Tak czy siak dzieki.
|
Cytat:
Co do problemu z nagrywarką - instalacja najnowszych sterownikóa ASPI, lepsze płytki, może DMA. |
Cytat:
|
Hmm możecie mi trochę przybliżyć pojęcie ASPI ? Skąd to ściągnąć itp. ? Z góry dzieki.
P.S. Może mam wyłączyć DMA ? |
:(
Proszę pomóżcie, bo nie wiem czy mam iść z nagrywarką do serwisu czy nie. Jeśli nie znajdą żadnego błędu będę musiał zabulić. Ja u mnie sprawdziłem wszystkie możliwe rozwiązania i nic nie pomaga (dma, przełączanie z slave na master i na odwrót, lepsze płytki). PLZZ HELP...
P.S. Zrobiłem test Nero CD Speedem: http://www.arbuzowa.2a.pl/~pa0947/Nero.JPG Jeśli możecie to oceńcie czy to dobrze ? Test był robiony na płytce Esperanzy 700mb 40x Wyraźnie widać że nagrywarka przed przyspieszeniem zwalnia, achyba nie powinna. |
Generalnie wszystko jest cacy. Twoja nagrywarka obsługuje tryb zapisu Z-CLV - zobacz ten link, jeśli nie wierzysz http://www.cdrinfo.pl/software/stron...eid=2036011752
A co to jest Z-CLV możesz zobaczyć tutaj http://www.cdrinfo.pl/software/slown...k.php?litera=Z Nieprawidłowością jest tylko spadek prędkości pod koniec zapisu, co jest winą płytki (Esperanza do najlepszych nie należy). Spróbuj na Verbatimach lub TDK i wtedy zobacz wykres. Jeszcze ASPI - wpisz to w wyszukiwarce - jest o tym na forum minimum raz dziennie :D . Ściągnij z Cdrinfo najnowszą wersję i zainstaluj. Pozdrawiam. |
Co do WinMe to dla mnie osobiscie jest lepszy od 98, ja mialem sytuacje ze teac nagrywal mi plyty ale potem nie chcial mi zaden naped ich czytac wiec zrobilem format c: i instalke i jest OK.
|
Hmm czyli mówicie że wszystko jest w porządku ? Ostatnio zauważyłem także że nagrywając szybkością 24x wszystko jest cacy, a wyższymi prędkościami nagrywarka zatrzymuje się przy przejściu z 27x i po minucie-dwóch znowu rusza. Czy tak ma być ? Pozdrawiam i dziękuje za rady.
|
witam , ja moge powiedzieć tyle jesli wykrywa ci nagryware poprawnie i nagrywa to na co ci ASPI. Tak było w moim przypadku , całyczas chodziło pewnego razu postanowiłem zainstalować te niby cudowne stery ASPI i po instalacji okazało sie ze nagrywara TEAC W540E z UDMA-2 przeszła w tryb PIO próbowałem to bydle odinstalować i nici. wiec moje podsómowanie jesli wszystko jest wporzo z nagrywarą pod danym systemem a ja mam XP to nie instaluj zadnych sterów.
|
win .Milenium
To jest ta slynna pluskwa milenijna i nikt mi nie powie ze to mu dobrze chodzi ,bo to nie ma prawa dobrze chodzic.8)
|
ja moge powiedzieć ze mi chodzi brdzo dobrze Teac W540E bez ASPI i sie cholernie ciesze, nie mam zadnych popsutych płyt chyba ze uszkodzona fizycznie ale pozatym nigdy nie miałem problemu z tą nagrywarą a mam ją juz 6 miechów wiec smiga ze az miło. a co do Aspi to prubowałem zmienić z pio na udma-2 i nicholere nie szło tego bydlaka zmienić wiec na cholere istalować skoro chodzi dobrze:cool: :blee: 8-)
|
Cytat:
|
dzieki
Ok, ale tak jak napisałem wyżej, ja nie zmieniałem ASPI - tylko gdy zaczęły się problemy to zacząłem coś robić (BIOS, ASPI). A jeśli jeszcze mógłbym się dowiedzieć jak zmienić na P-CAV ? (po zmianie biosu jest tak samo) Bardzo dziękuję wszystkim odpowiadającym, może w końcu problem zostanie rozwiązany.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:02. |