![]() |
Problem z Aspi w win95
Mam nagrywarke LTR-48246S i musze uruchomić pod windows95, płyta Fic503+ i AMDK6 2-500.
Po zainstalowaniu dołączonego programu Nero można uruchomić ale pojawia się komunikat: "Poszukiwanie magistrali SCSi IDE, prosze czekać" - ale wtedy komp się wiesza i czekać to można nawet 100lat. Jaka wersja aspi powinna być zainstalowana pod win95 i skąd ją pobrać? Miałem Adaptec aspi c4.56 zrobilem upgrade do aspi c4.6 i dalej nic nie działa. |
O ile wiem to właśnie wersja 4.6 jest dla W95
Proponuje sciągnąć aspicheck i sprawdzić czy wszystko ok. Jeśli tak poszukać rowiązania gdzie indziej np. sterowniki do płyty głównej Jeśli nie sciągnąć forceaspi i 1. dump aspi reset 2. kill aspi reset 3. install aspi reset Pozdrawiam P.S. |
chyba coś znalazłem
Tekst ze strony http://www.liteonit.com/english/index-english.htm
i działu serwis: Q35 After I installed NERO software it display error message " SCSI / IDE error " at start up. Why? A35 Please fix this problem by : 1. Uninstall NERO software, then remove AHEAD directory entirely from your hard drive before reinstall NERO 2. Visit NERO website for latest patch or update 3. Install AHEAD ASPI utility ( available from NERO website ) 4. Install latest IDE bus driver from your mother board manufacture. ( available thorough motherboard manufacture web site or motherboard chipset manufacture website ) 5. Replace IDE cable with correct spec and length |
Dzięki za cenne uwagi, ale problemem była zaznaczona opcja DMA przy nagrywarce.
Po wyłączeniu tej opcji wszystko działa nawet na starych sterownikach. Co ja już robiłem nawet linuxem testowałem nagrywarkę i odziwo zadziałała od razu. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:44. |