Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Czy cos takiego wogole istnieje?? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/czy-cos-takiego-wogole-istnieje-16351/)

ZbigNieff 04.02.2003 23:32

Czy cos takiego wogole istnieje??

Potrzebuje przejsciowke z COM na USB i nie wiem czy cos takiego
wogole istnieje, ale jak mozecie to pomozcie bylbym wdzieczny!!

Majonez 04.02.2003 23:48

istnieje widzialem za 180 zl - tylko

mapsajm 05.02.2003 01:12

widziałem coś takiego na allegro. chyba coś koło 50zł. ale nie jestem pewien.

+++LeWaP+++ 05.02.2003 08:22

USB-COM1 Kabel USB na port szeregowy RS-232 122 zł

http://www.bmf.pl/akcesoria.php

cena jest chyba taka duża bo tam musi być cos co reguluje odp. napięcie, ani nie jestem pwien... :chytry:

-Sid-The-Rat=> 05.02.2003 08:57

musi byc chba nawet zasilacz... bo po USB mozna przeslac calkiem pokazny prad - przeceiz np. zew nagrywarka chodzi bez zasilacza - wszystko przez ten jeden kabalek idzie
i to bedzie drogie - a jak zamarzy ci sie kabel do usb2 to wogole bedzie fajnie
a z tymi kablami usb to jakis hece sei dzieja - bo ojciec do swoejgo zew dysku usb2 musial kabel kupowac na amsterdamskim lotnisku - bo zaden z kupionych w wawie nie dzialal dobrze...

czy ten usb2 to taki rarytas?

+++LeWaP+++ 05.02.2003 09:20

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
musi byc chba nawet zasilacz... bo po USB mozna przeslac calkiem pokazny prad - przeceiz np. zew nagrywarka chodzi bez zasilacza - wszystko przez ten jeden kabalek idzie
i to bedzie drogie - a jak zamarzy ci sie kabel do usb2 to wogole bedzie fajnie
a z tymi kablami usb to jakis hece sei dzieja - bo ojciec do swoejgo zew dysku usb2 musial kabel kupowac na amsterdamskim lotnisku - bo zaden z kupionych w wawie nie dzialal dobrze...

czy ten usb2 to taki rarytas?

USB 2.0 jest b. szybki w porównaniu do jego poprzednika USB 1.0

chyba transfer przekracza 400mb/s !!!

A czy to rarytas to nie wiem, to po prostu kolejne posunięcie technologiczne, które już pewnie było dawno tylko dopiero teraz to wprowadzili dla zwykłych szarych userów.

Tak samo będzie z Serial Ata. Teraz jest wersja 1.0, która pozwala na transfer cos ok. 160 mb/s a s.ata 3.0 ma miec cos ok. 600 mb/s ! Planowo.

to wszystko idzie to przodu w zastraszającym tempie... ale to dobrze ;)

Ormianin 05.02.2003 10:23

Cytat:

+++LeWaP+++ napisa***322;(a)
USB 2.0 jest b. szybki w porównaniu do jego poprzednika USB 1.0

chyba transfer przekracza 400mb/s !!!

A czy to rarytas to nie wiem, to po prostu kolejne posunięcie technologiczne, które już pewnie było dawno tylko dopiero teraz to wprowadzili dla zwykłych szarych userów.

Tak samo będzie z Serial Ata. Teraz jest wersja 1.0, która pozwala na transfer cos ok. 160 mb/s a s.ata 3.0 ma miec cos ok. 600 mb/s ! Planowo.

to wszystko idzie to przodu w zastraszającym tempie... ale to dobrze ;)

Moze i idzie ale ptanie czy ty to wykorzystujesz, wiekszosc ma w sowich kompach zwykle USB 1.1 do tego podpieta drukarke, skaner, lub jakis drobiazg, a USB 2 malo kto wykorzystuje tymczasem, tak samo jest z serial ATA, dzis jeszcze spokojnie wystarcza tradycyjne interfejsy IDE

Zbignief pytal sie o przejsciowke z COM na USB (a nie odwrotnie) nie ma takiej przejsciowki i nie moze taka technologicznie istniec tymczasem

pozdrawiam:)

ZbigNieff 05.02.2003 10:26

Cytat:

+++LeWaP+++ napisa***322;(a)
USB-COM1 Kabel USB na port szeregowy RS-232 122 zł

http://www.bmf.pl/akcesoria.php

cena jest chyba taka duża bo tam musi być cos co reguluje odp. napięcie, ani nie jestem pwien... :chytry:

Widze ze bdb czytasz moj post;p
Chodzi mi o cos takiego ale w odwrotna strone!!!
Czyli z COM1 na USB!!
Bo to co ty widziales to ja znalazlem na allegro za 90zl
ale ja szukam calkiem czegos innego!!!

ob@r 05.02.2003 11:02

Cytat:

Ormianin napisa***322;(a)
Moze i idzie ale ptanie czy ty to wykorzystujesz, wiekszosc ma w sowich kompach zwykle USB 1.1 do tego podpieta drukarke, skaner, lub jakis drobiazg, a USB 2 malo kto wykorzystuje tymczasem, tak samo jest z serial ATA, dzis jeszcze spokojnie wystarcza tradycyjne interfejsy IDE

Zbignief pytal sie o przejsciowke z COM na USB (a nie odwrotnie) nie ma takiej przejsciowki i nie moze taka technologicznie istniec tymczasem

Wykorzystuje czy nie - postęp idzie naprzód i nikt sie nikogo nie pyta, tak było z AGP na początku tez mało kto to wykorzystywał teraz nikt bez tego sie nie obejdzie nie mowiąc o pamięciach itd... firmy narzucają a my MAMY sie dostosować a nie odwrotnie

co do przejśćiówki to fakt nie znalazłem nic takiego a w odwrotną stronę owszem, ... no chyba zeby jakoś pośrednio zrobić przejście, np.: z com na PCI i z PCI na USB :P ale to koszta wyzsze ...

pzdr

+++LeWaP+++ 05.02.2003 12:22

Cytat:

ZbigNieff napisa***322;(a)
Widze ze bdb czytasz moj post;p
Chodzi mi o cos takiego ale w odwrotna strone!!!
Czyli z COM1 na USB!!
Bo to co ty widziales to ja znalazlem na allegro za 90zl
ale ja szukam calkiem czegos innego!!!

heheh
sory
to jest wynik kilku zarwanych nocy z rzędu 8)

Ormianin 05.02.2003 19:00

Cytat:

ob@r napisa***322;(a)
Wykorzystuje czy nie - postęp idzie naprzód i nikt sie nikogo nie pyta, tak było z AGP na początku tez mało kto to wykorzystywał teraz nikt bez tego sie nie obejdzie nie mowiąc o pamięciach itd... firmy narzucają a my MAMY sie dostosować a nie odwrotnie

co do przejśćiówki to fakt nie znalazłem nic takiego a w odwrotną stronę owszem, ... no chyba zeby jakoś pośrednio zrobić przejście, np.: z com na PCI i z PCI na USB :P ale to koszta wyzsze ...

pzdr

Mozliwe... a jesli ktos w tredach nie siedzi, pracuje na tym co kupil... i to mu wystarcza, po jakims czasie okazuje sie ze brakuje mu przestrzeni dyskowej, kupuje dysk, nagrywarke... itp.
tylko zapalency i hobbisci wymieniaja sprzet kompleksowo.

Co do przesciowki COM na USB... Zbigniew skad taki chory pomysl wpadl Ci do glowy? przeciez port szeregowy to zupelnie inny element komputera, a USB inny... takie przejsowki za choelre nie da sie zrobic, jesli brakuje Ci portow COM, proponuje zakupic dodatkowy kontroler na ISA, lub PCI

ZbigNieff 05.02.2003 19:10

Problem w tym ze COM ma za malo przepustowosc danych bo tylko
do 12kb/s wiec dlatego szukam czego co przepusci wiecej
a USB to chyba najlepsze rozwiazanie co nie??

Ormianin 05.02.2003 19:18

Cytat:

ZbigNieff napisa***322;(a)
Problem w tym ze COM ma za malo przepustowosc danych bo tylko
do 12kb/s wiec dlatego szukam czego co przepusci wiecej
a USB to chyba najlepsze rozwiazanie co nie??

taka jest specyfikacja portu szeregowego... do 115,2 kbps
wieksza przepustowosc to port rownolegly i USB...
ale do czego to Ci niby potrzebne? co takiego chcesz przyspieszyc? urzadzenie predefiniowane do lacza COM?

ZbigNieff 05.02.2003 19:46

Modem SDI chcem troche przyspieszyc ;p
Ale z tego co widze nic z tego!! :'(

esem 05.02.2003 21:09

Chłopie nie tędy droga. Łańcuch jest tak słaby jak jego najsłabsze ogniwo! 8)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:17.