Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   kaseta magnetofonowa--->obróbka---->zapis na CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/kaseta-magnetofonowa-obrobka-zapis-cd-16451/)

QBUS 08.02.2003 03:14

Re: Re: kaseta magnetofonowa--->obróbka---->zapis na CD

Cytat:

zYxMa napisa***322;(a)
Ja bardzo Ci polecam Sound Forge 6.0. Ma wszystkie funkcje od nagrywania - mixowania - do nawet edycji filmów avików. :) Gorąco polecam.
Cały czas lece na nim i nawet convertowałem:) muzykę magnetyczną (czyli z kaset magnetofonowych) na wav oraz mp3.

A jak sie sprawa ma z nierownosciami przesylu tasmy? Czytalem gdzies, ze z racji tego, iz mp3 jest kompresja stratna podobno jezeli jest kiepska tasma i magnetofon to te nierownosci przesylu jestesmy w stanie juz uslyszec...

dragstar 07.02.2003 21:38

Bardzo i serdecznie Wszystkim dziękuje.W razie jakis problemow jeszcze napisze bo widze ze mozna na Was liczyc .Dzieki wielkie.:piwo:

wolfdog 07.02.2003 18:44

wczoraj miałem okazję przetestować cool edit 2000 i jego moduł redukcji szumów z kasety i powiem że jestem mile zaskoczony

efekt końcowy bardzo dobry

Sebastian997 07.02.2003 12:53

Wybor programu do obrobki sygnalu audio to oczywiscie sprawa subiektywnej oceny. Mialem okazje pracowac na kilku takich narzedziach i jednoznacznie postawilbym na WavLab'a. Mnogosc opcji, obsluga wtyczek (DirektX i VST) i duze mozliwosci tworza z niego profesionalne narzedzie. Mnie przypadl do gustu jak zaden inny.

zYxMa 07.02.2003 04:35

Re: kaseta magnetofonowa--->obróbka---->zapis na CD

Cytat:

dragstar napisa***322;(a)
Jak w temacie.Szukam kogos kto sie na tym troche zna.Ja dopiero mam zamiar zacząc wiec potrzebuje rad :)przede wszystkim podstawy oraz jaki (w miare prosty i dobry ) program do obrabiania (ulepszania ) dzwięku.Pozdrawiam.
Ja bardzo Ci polecam Sound Forge 6.0. Ma wszystkie funkcje od nagrywania - mixowania - do nawet edycji filmów avików. :) Gorąco polecam.
Cały czas lece na nim i nawet convertowałem:) muzykę magnetyczną (czyli z kaset magnetofonowych) na wav oraz mp3.

Po pierwsze PRIMO!!! Jakość nagranej muzy na kasecie musi być co najmniej dobra, a po drugie PRIMO :) trzeba dobry kabelek., ale to chyba już wiesz.

echoo 07.02.2003 01:05

Z całym szacunkiem ale odradzam używanie programów wypalających płyty do obróbki dźwięku. Są to funkcje wstawiane wyłącznie dla bajeru.
Do zgrywania polecam Cool Edit Pro (do nauki Gold Wave ze względu na łatwość obsługi). Cool Edit ma najlepszy jaki widziałem moduł do redukcji szumów, a to jest w tym przypadku b. ważne (zgrywałem kiedyś kasetę z jakiegoś badziewnego tajwańskiego walkmana - szumiało niemiłosiernie - Cool Edit pomógł). Poza tym Cool Edit ma bardzo bogate właściwości edycyjne porównywalne z Samplitude 9624 (program używany w większości studiów nagraniowych), no i dostępny jest do niego plug-in do nagrywania płyt - nagrywasz wprost z edytora (mniejsze straty sygnału i wiesz co nagrywasz). Na koniec wspomnę o długości kabli: jak najkrótsze i nieposkręcane. W razie problemów wal na prv (znajdziesz w profilu).
Powodzenia :)

CrazyLucas 06.02.2003 23:25

o ile pamietam winoncd ma opcje do zgrywania dzwieku z line-in

potem zarzucasz bramke szumow i masz (czesciowo) odszumione nagranie - gotowe do palenia

testowalem to na winoncd 3.8 power

lipek16 06.02.2003 22:27

Co do i zgrywania materiału z kaset magnetofonowyh wystarczy dobry kabelek i dowolny programik z opcją nagrywania np. windowsowy rejestrator dźwięku. Natomiast co do obróbki zgranego materiału polecam GoldWave albo CoolEdit. Jeżeli masz karte SoundBlastera to możesz spróbować też programami, które znajdują się na płytach ze sterownikami.

Osobiście nie polecam ci zgrywania materiału z kaset i późniejszego wypalania na płytkach bo jakość tego materiału będzie bardzo słaba. No ale decyzja należy do ciebie.

dragstar 06.02.2003 21:30

kaseta magnetofonowa--->obróbka---->zapis na CD

Jak w temacie.Szukam kogos kto sie na tym troche zna.Ja dopiero mam zamiar zacząc wiec potrzebuje rad :)przede wszystkim podstawy oraz jaki (w miare prosty i dobry ) program do obrabiania (ulepszania ) dzwięku.Pozdrawiam.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:50.