![]() |
Verbatim Vs E-proformance
Tak, sobie ostatnio buszowalem po sklepach i natrafilem na dwie dosc ciekawe rzeczy, tzn cdeki na szpulach...dwie dosc znane marki:
- Verbatim data plus (biała, ale nosnik jest wykonany w jakiejs innej technologii, nie azo, bynajmniej tak mysle) - e-proformance - a to o ile wiem dosc nowa marka na naszym rynku, ale slyszalem iz nosnik jest wykonany z jakiejs poliweglowodanowej substancji co nadaje jej trwalosci, podobno maja dozywotnia gwarancje producenta. Interesuje mnie jakis test tych cdekow, zwlaszcza informacje o o ich zywotnosci(obu tych nosnikow) i jak sie maja do reszty znanego szpulastego swiata aka platinum itp. Czy te cdeki to dobra investycja?...bardzo zalezy mi na opinii potwierdzonej jakimis namacalnymi dowodami :d |
te verbatimy datalife z biala gora sa produkowane
przez cmc i to do tej pory najgorsza padaka jaka trafilo mi sie kupic. W tescie speed disc zawsze wyskakuja zolte pola co nie zdaza mi sie na innych plytach, audio przeskakuja. Dodam, ze nagrywam wolno - 8x Szcerze nie polecam a nawet odradzam - to wpadka verbatima. Za to niezle sa verbatimy pastele. eproformance - nie testowalem, jednak widzialem gdzies wykresy z sc i wygladaly zachecajaco. Maj chyba gore podatna na zarysowania:blee: |
ePROFORMANCE 48x- kupiłem w media markt 10 szt-producentem był Prodisc
Wedłóg mnie to jeden z większych gniotów-na LITEON24102b nie mogłem ich nagrac wiecej niz 10 lub 12x(juz nie pamietam-staram sie o tym koszmarze zapomniec;) ).Przy narzuconych wyższych prędkosciach nagrywarka szalała:) -pracowała ale nie dało sie nagrywać,trzeba było restartowac system aby wyjac plyte Z innymi cd nie było i nie ma takich problemów .Nagrywałem clonem 4202 Problem ten dotyczył 9/10 płyt (10 jeszcze nie wypalałem^_^ ) |
Testu powierzchniowego nie mam ,bo wszystkie już wydałem na zewnatrz:D ;)
|
Kupilem sobie 20 ePROFORMANCE 48x dla testu. Na moim litku 48 wypalilem wszystkie z maksymalna predkoscia i dzialaja bardzo
dobrze, w CD Spreedzie 0 errorow, w WSESie wyniki godne Verbatimkow. |
Ilość załączników: 1
Cytat:
Może miałem pech? (byłem w.......y niesamowicie) |
Mam dokladnie takie same plytki.
|
Ostatnio pale tylko na nich - moge szczerze polecic :)
Sa chyba tylko od Prodisc - mialem ok. 150 w przeciagu 2-miechow i innych nie widzialem. LG 48x16x48 |
ciesze sie, gdyz tez jestem pozytywnie nastawiony do nich,
jednak bardzo jestem zdziwiony opinia o verbatimach, czy te cdeki serio sa takie kiepskie, wiecie... sporo tego juz mam i nie mam zamiaru na mial przerabiac, wiec jeszcze zaryzykuje... aha czy ktos moglby mi polecic jakis dobry program do testowania cdekow? |
Mam pare takich Verbatimow 24X, nagraly sie bez problemu ale:
gdy testuje w Nero CDspeed na moim TEACU 516 wszystkie kwadraciki sa zielone, gdy na mjej Delcie 44(straszny badziew) polowa to żółte kwadraciki , uznajomego na LG 52 znowu wszyskie zielone. Generalnie nie mam z nimi problemów (raczej jest coś z tą nieszczesną Deltą). |
verbatim ogolnie jest swietny.
Ale ta seria o ktorej pisalem to porazka i tyle. DL40x - szajs - dokladnie te a nie inne... |
Mam brzydkie i dziwne wrażenie, że testy cd speedem będą zależały najbardziej od systemu korekcji napędu dlatego te same płytki dla jednych będą be a dla drugich cacy.
Ja mam Liteona 52x24x52x nagrywam 4x-16x i niestety żaden rodzaj płytek jaki dotąd miałem nie przeszedł testu cd speedem bez błędu. Pojedyncze płytki tak, ale dla każdego rodzaju znajduje byki. Błędy pojawiają sie generalnie przy prędkościach odczytu pow. 40x. Na razie szukam optymalnej prędkości nagrywania, bo drugie moje dziwne wrażenie jest takie, że nagrywanie x4 też powoduje błedy. Na dzień dzisiejszy optimum to 12-16x zależy od płytki. Nie wiem jak audio, bo nie nagrywałem dotąd |
Cytat:
Pozdrawiam |
Cytat:
http://cdrinfo.pl/software/strona.ph...ls-Diagnostyka To był program -CDR Identifier |
Cytat:
Pozdrawiam |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:35. |