Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Cała (no prawie) prawda o testach sprzetu (https://forum.cdrinfo.pl/f5/cala-no-prawie-prawda-o-testach-sprzetu-16564/)

kuruptor 09.02.2003 11:06

Cała (no prawie) prawda o testach sprzetu

Witajta drodzy formumowicze...
Czytajac prase mniej lub bardziej fachowa czesto mozna natknac sie ( a jeszcze czesciej jest to norm±)na specjalistyczne testy sprzetu. Zwykle wyglada to mniej wiecej tak:
Redaktor X z komputerowego znanego magazynu ABC (powiedzmy) na lamach tego oto czasopisma przedstawia wspanialy i wyczerpujacy test np. monitorów. W przejrzysty sposob przedstawia dokladne parametry najpopularniejszych na rynku modeli i przyporzadkowuj±c im rozmaite wady i zalety na podstawie ktorych powstaje ranking. Jakie znaczenie maja testy ? Swietnie powinni wiedziec to ludzie pracujacy w sklepach komputerowych. Jak czesto zasypywani sa pytaniami rozgoraczkowanych klientow na temat najnowszejszej np nagrywałki cdrw- czy juz jest? a za ile? hmmm. A w tym samym czasopismie dwie strony dalej reklama na caaaaaalutk± strone w/w nagrywałki i jej dystrybutora firmy Z. Druga pułapk± na klientów jest sam dobór sprzetu do testów. Prosze porownajcie sobie stosunek liczby reklam w czasopismie do pozycji w tescie - i co widzicie? wiekszosc tych testow to prawdziwa sciemaaaa ktorej nawet juz nie unikaja niektore hardware'owe serwisy internetowe - no coz reklama dzwignia handlu... a kto za to placi? pan... pan... pani... SPOŁEczeństwo!^_^

Nol 09.02.2003 11:17

Trafiłe¶ na forum, którego użytkownicy z takich spraw zdaj± sobie sprawę... :cisza:

tomgoo 09.02.2003 11:50

.... i póki co k¶ nie czytamy(przynajmniej ja)........

Yahol 09.02.2003 11:53

Cytat:

Nol napisa***322;(a)
Trafiłe¶ na forum, którego użytkownicy z takich spraw zdaj± sobie sprawę... :cisza:
..i w zwiazku z tym, bardzo bora sobie do serca, testy, takich fachowych pism, jak:
1. Komputer swiat.
2. Clik.
3. Swierszczyk.
4. Mis.
5. Pranie i gotowanie.
i inne.
'koruptor' - witaj w klubie, osob majacych wiare w slowo pisane, i w testach i w reklamach.
Wiara czyni cuda.

Remix 09.02.2003 14:07

Re: Cała (no prawie) prawda o testach sprzetu

Cytat:

kuruptor napisa***322;(a)
a kto za to placi? pan... pan... pani... SPOŁEczeństwo!^_^
Witam!

... ja za to nie place!

a co do reszty to zgadzam sie w 100% dlatego nie kupuje badziewnych gazet (czytaj zadnej nie kupuje) bo wszystko jest w necie... a poza tym polegam na wiedzy innych - sprawdzonych ludzi :)

Kasprzak 09.02.2003 14:16

Cytat:

tomgoo napisa***322;(a)
ja tez nie czytam takiej gazety jak KS czasami jak mam w rece to CHIP lub PCWK a z ks niczego nauczyc sie nie mozna

Pawel_k 09.02.2003 14:19

Cytat:

Nol napisa***322;(a)
Cytat:

tomgoo napisa***322;(a)
Cytat:

Yahol napisa***322;(a)
..i w zwiazku z tym, bardzo bora sobie do serca, testy, takich fachowych pism, jak:
1. Komputer swiat.
2. Clik.
3. Swierszczyk.
4. Mis.
5. Pranie i gotowanie.
i inne.
'koruptor' - witaj w klubie, osob majacych wiare w slowo pisane, i w testach i w reklamach.
Wiara czyni cuda.

kuruptor wbrew pozora na tym forum populacja "losi" jest bardzo mala :D ^_^ :D
a i jak jeszcze raz ktos obrazi moja "ulubiona" gazetke (KS) to :boks: :boks: :boks: ;p :D ^_^ :D

Remix 09.02.2003 14:25

Witam!

najbardziej z prasy komputerowej to lubie... Cats'a, CKM'a i Extasy :D

shyja 09.02.2003 14:44

Cytat:

Pawel_k napisa***322;(a)
a i jak jeszcze raz ktos obrazi moja "ulubiona" gazetke (KS) to :boks: :boks: :boks: ;p :D ^_^ :D

Nie ma co się :boks: !!! Z K¦ naprawde łacha można zdzierać... Szczerze mówi±c kupuję niektóre czasopisma komputerowe tylko i wył±cznie ze względu na jak±¶ ciekaw± pozycję pełnej wersji gry, któr± takie czasopismo czasami zawiera, ale co¶ ciekawego zdarza się niestety barddzo rzadko.

Krzycho83 09.02.2003 15:36

Re: Re: Cała (no prawie) prawda o testach sprzetu

Cytat:

remix napisa***322;(a)
Witam!

... ja za to nie place!

a co do reszty to zgadzam sie w 100% dlatego nie kupuje badziewnych gazet (czytaj zadnej nie kupuje) bo wszystko jest w necie... a poza tym polegam na wiedzy innych - sprawdzonych ludzi :)

¦więte słowa ;)

Zeus 09.02.2003 16:32

Cytat:

Pawel_k napisa***322;(a)

Myslac logicznie to z Twojej wypowiedzi wynika ze jestes "los"|| :D ^_^

Pozdrawiam i bez urazy.:cisza:

Pawel_k 09.02.2003 16:36

Cytat:

Zeus napisa***322;(a)
Myslac logicznie to z Twojej wypowiedzi wynika ze jestes "los"|| :D ^_^

Pozdrawiam i bez urazy.:cisza:

:blee: niewidzisz tam ;p mieczy :boks: a :D ;)
ja tam zadnym losiem niejestem moj stosunek do ks i innych clickow jest przerywany... :)
a zeby niebylo te tluk jestem i gazet nieczytam powiem iz czasami kupuje chipa 8)

Zeus 09.02.2003 16:54

Cytat:

Pawel_k napisa***322;(a)
:blee: niewidzisz tam ;p mieczy :boks: a :D ;)
Hmm pisma obrazkowego to niestety nie umiem odczytywac.:buu:

PS. to o tym "LOSIU" to byl oczywiscie zart taki sam jak i Twoj o "ulubionej" gazecie.

Pozdrawiam.

Weron 09.02.2003 17:01

Cytat:

Yahol napisa***322;(a)
1. Komputer swiat.
2. Clik.
3. Swierszczyk.
4. Mis.
5. Pranie i gotowanie.
i inne.
Wiara czyni cuda.

Oj wydaje mi sie, ze zapomniales jeszcze o przynajmniej dwoch czasopismach:
Mama, Tata Komputer i Ja oraz Cyber Mycha^_^ ^_^

-Sid-The-Rat=> 09.02.2003 23:44

hehe - a ja wyjde przed szereg i powiem ze te czasopisma czytuje

nie dla testow porownawczych - bo te wiadomo - maja gumowe kryteria (choc sa parametry ktorych nie da sie ukryc - np. czas wygaszania plamiki w monitorze LCD) - tylko o testy pojedynczych programow - zwlaszcza niszowych - pare razy taki tekst pomogl mi rozwiazac palacy problem - przyklad? mam kilka tysiecy plyt w domu - archiwum mojego ojca, kilkaset plyt ze wskanowanymi zdjeciami, nagrania z moich koncertow, muze (i jej backup), troche gier - soft (+ backup) - potrzebowalem sie w tym jakos orenitowac - i bach! w CHIPie znalazlem porownanie CD managerow - zaciagnalem polecanego tam whereisit?a - spodobal mi sie tak barzdo ze wydalismy 40$ na oryginal - a takeigo prog'a szukalem bezskutecznie kilka miesiecy

CHIP czasem sie rpzydaje - bo sa jednak artykuly ktorych NIE pisze sie pod reklamodawce- tylko trzeba je wyluskac (i byc swiadomym przekretow - ale to chyba wszyscy tu wiedza)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:29.