Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   PSX Problem z kolorami (https://forum.cdrinfo.pl/f5/psx-problem-kolorami-16594/)

Kasprzak 09.02.2003 18:45

PSX Problem z kolorami

mam psx1 i zaczalem sobie ostatnio pogrywac. Pozyczylem od kumpla troche przegrywanych plyt wiadomego pochodzenia i nie mam kolorow albo sa tylko ze jakies inne tzn. duzo np. zieleni! Kumpel cos mowil o jakims kablu (zdaje sie ze mowil kabel ntsc )czy cos. jak to zrobic gdzie moge znalezc info!

Adik 09.02.2003 19:15

tak ja mówił ten kumpel- będzie ci potrzebny kabel ntsc- niektóre gierki mają inaczej zakodowany obraz (PAL, czy jakiś inny- nie pamiętam teraz)- ten kabel można kupić w większości "elektroników", czy na "targu" nawet- niestety nie pamiętam ile kosztuje :)

Kasprzak 09.02.2003 19:19

Cytat:

Adik napisa***322;(a)
tak ja mówił ten kumpel- będzie ci potrzebny kabel ntsc- niektóre gierki mają inaczej zakodowany obraz (PAL, czy jakiś inny- nie pamiętam teraz)- ten kabel można kupić w większości "elektroników", czy na "targu" nawet- niestety nie pamiętam ile kosztuje :)
jakby ktos mial linka jak samemu zrobic taki kabelek to jestem zainteresowany. Na czym polega budowa takiego kabla?

kepin 10.02.2003 18:47

Allegro

Tu sobie mozesz kupic taki kabelek, sam bym sie dowiedzial jak taki zrobic jak ktos wie niech pisze:)

Kasprzak 10.02.2003 18:54

Cytat:

kepin napisa***322;(a)
Allegro

Tu sobie mozesz kupic taki kabelek, sam bym sie dowiedzial jak taki zrobic jak ktos wie niech pisze:)

no wiem ze na Allegro i u mnie w Poznaniu widzialem te kable ale chcialbym sie dowiedziec czym sie roznia od zwyklego ze trzeba kupic jakby ktos mial to prosze info albo na forum,gg,maila

kepin 10.02.2003 20:22

Troche poszukałem i znalazlem to:

Jak uzyskać kolor w grach NTSC?

W konsolach serii 7xxx, 9xxx i PSOne wystarczy 157 nogę procesora wizji CXD 8561 CQ podnieść do góry i miejsce gdzie była podłączyć do masy, w nowych wersjach PSOne aby uzyskać kolor w grach NTSC należy 13 nogę układu A2106R zewrzeć do masy. W konsolach 1002, 5002 i 5502 konieczne jest zamontowanie układu Colormod....

Jak ktos to zrobi(ł) i dziala niech do znak.

Luke 10.02.2003 21:50

Wreszcie pochwalę się wiedzą:) A więc taki kabel różni się tym, że zwykły kabelek wysyła sygnał o kolorach za jednym zamachem, a RGB każdy kolor osobno (stąd nazwa RGB: red, green, blue, czy jakoś tak:)). Europejskie telewizory używają systemu PAL, a ty chcesz grać w gry w systemie NTSC, stąd problemy. To tak jakbyś próbował odpalić gry pod Linuxa na Windowsie:). Kabelek kosztuje coś koło 20-40 zł. Jak zrobić to nie wiem. Niektóre telewizory mają konwersję na NTSC wbudowaną, więc jak masz kilka TV, to sprawdź na innych. Dodatkowo sprawdź jakie masz w TV wejście, bo kabel RGB ma trzy końcówki, a ty możesz mieć wejście EURO (takie długie, czarne), więc może ci być potrzebna jeszcze przejściówka.

Nic nie rozumiem ze słów poprzednika, więc powstrzymuję się przed komentarzem:).

Kasprzak 11.02.2003 18:49

Cytat:

Luke napisa***322;(a)
Wreszcie pochwalę się wiedzą:) A więc taki kabel różni się tym, że zwykły kabelek wysyła sygnał o kolorach za jednym zamachem, a RGB każdy kolor osobno (stąd nazwa RGB: red, green, blue, czy jakoś tak:)). Europejskie telewizory używają systemu PAL, a ty chcesz grać w gry w systemie NTSC, stąd problemy. To tak jakbyś próbował odpalić gry pod Linuxa na Windowsie:). Kabelek kosztuje coś koło 20-40 zł. Jak zrobić to nie wiem. Niektóre telewizory mają konwersję na NTSC wbudowaną, więc jak masz kilka TV, to sprawdź na innych. Dodatkowo sprawdź jakie masz w TV wejście, bo kabel RGB ma trzy końcówki, a ty możesz mieć wejście EURO (takie długie, czarne), więc może ci być potrzebna jeszcze przejściówka.

Nic nie rozumiem ze słów poprzednika, więc powstrzymuję się przed komentarzem:).

To wiem! Tylko mi chodzilo ze co to robi wiec myslalem ze wystarczy cos tam tam! Ale poczekam moze ktos znajdzie!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:21.