Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   o co chodzi z podpisem Mastera (https://forum.cdrinfo.pl/f5/o-co-chodzi-podpisem-mastera-16598/)

andrzejj9 11.02.2003 15:14

Zgadzam sie, ze naprawde bardzo trudno byloby znalezc kogokolwiek, kto nie ma w domu zadnego pirackiego oprogramowania. Naturalnie sa takie osoby, ale mam pewne watpliwosci, czy jest to ktokolwiek z tego forum. Prawdopodobnie kazdy z nas kupil kiedys lub sciagnal cos z internetu i nie zaplacil za to tworcom. Sa jednak i tacy, ktorzy maja sporo legalnego oprogramowania i nie funkcjonuja jedynie na piratach (np ja, ale sadze, ze wiecej osob). Jednak nie spotykamy sie tutaj po to, zaby wzajemnie sie osadzac. Cel tego forum, o ile sie nie myle, jest zupelnie inny. Fakt, ze pojawila sie sytuacja, w ktorej na piractwo musielismy spojrzec z drugiej strony, ale moze juz czas zakonczyc ten temat. Jak postapi lub postapil BD to Jego sprawa. Ja uwazam, ze Camfo dostal nauczke i nie ma potrzeby wyciagac zadnych dalej idacych konsekwecji bo i tak nic z tego nie wyniknie. Ale nawet jesli BD postanowi inaczej, to jest to Jego decyzja i ma do niej prawo. I nawet jesli ktos sie z nia nie zgadza i uwaza, ze takie zachowanie nie jest w porzadku, to nie rozstrzasajmy juz tego na tym forum. Uwagi na temat klimatu forum, ktorego rzekomo juz nie ma (nie moge sie na ten temat wypowiadac, bo jestem tu stosunkowo krotko) rowniez sa bez sensu. Moze faktycznie jestesmy zdenerwowani sesja, moze trzeba bylo po prostu cos innego odreagowac. Ale proponuje zakonczyc juz te dyskusje. Bylo, minelo i mam nadzieje skonczylo sie dobrze dla obydwu stron (przez co rozumiem, ze jedna otrzymala nauczke, ale nic poza tym, a druga troche wieksza pewnosc, ze jej prawa autorskie beda troche bardziej szanowane - bo na calkowicie to niestety poki co nie ma co liczyc w Polsce, jeszcze nie). Koniec.

mapsajm 11.02.2003 02:17

a ja tam uważam, że Bartek miał prawo do takiej reakcji.
to, czy tak samo postąpiłbym osobiście, to już inna kwestia. może zwróciłbym uwagę, że jest to user, którego jeszcze nie było, gdy szalała dość sławna wakacyjna dysjusja o e-bookach, ale...

Kasprzak 10.02.2003 15:44

Cytat:

BD napisa***322;(a)
myslisz sie znam bardzo wielu ludzi ktorzy
uzywaja wylacznie legalnego lub zupelnie darmowego softu
i robia to nawet kosztem rezygnacji z lepszej aplikacji na gorsza

no są tacy ale to jest baaaardzo maly % w Polsce jest to niemozliwe.

Pawel_k 10.02.2003 14:59

Cytat:

BD napisa***322;(a)

co ma te twoje "bardzo wiele ludzi" do ogolnej populacji posiadaczy komputerow w polsce :blee:
ja jeszcze niespotkalem domowego usera pc ktory by mial wszystko legalne (system,ed. tekstu, programy, gry,itp. itd.)
poza tym jesli myslisz ze wiekszosc ludzi zagladajacych na cdrinfo i na to forum chce robic sobie kopie bezpieczenstwa legalnie nabytych gier na wlasny uzytek :blee: to sie mylisz :(

BD 10.02.2003 14:45

Cytat:

Kasprzak napisa***322;(a)
Kazdy ma w domu cos unlegal.

BD 10.02.2003 14:41

Cytat:

Druss napisa***322;(a)
Na ulotce np dolaczonej do oryginalnej gry z firmy CDprojekt bylo dokladnie opisane z tego co pamietam jezeli chodzi o kopie bezpieczenstwa wlasnie gry lub programu pochodzacej od tej firmy i nie bylo tam zadnego przychylnego slowa na temat wlasnie jezeli jest niezbedna do dzialania. Swiadczy to o zroznicowaniu pogladow na ten temat roznych wydawnictw w Polsce co nie jest dobre.
otoz to, prawo autorskie jest niescisle i co gorsza jest roznie interpretowane przez wydawcow softwareowych :(

to bardzo zla sytuacje

Kasprzak 10.02.2003 14:29

...a pamietam jak zakladalem konto-ten niepowtarzalny klimat:'(
Mysle ze czas powrocic do starych czasow jednak to zalezy od uzytkownikow a nie od ludzi wypowiadajacych sie np. w tym topic`u.
Ale ja wypowiem sie sprawa BD z tymi e-book`ami - za ostro. Kazdy ma w domu cos unlegal.A teksty w stylu "kopia bezpieczenstwa" nie maja sensu na forum ktore poswiecone jest przegrywaniu plytek.

Druss 10.02.2003 14:04

Cytat:

BD napisa***322;(a)
nie masz do konca racji
prawo autorskie pozwala na wykonanie kopi bezpieczenstwa
jednak jest tam rowniez zapis o tym, ze mozna to robic jak jest ona niezbedne do dzialania programu

korekspondowalem z prawnikiem Microsoft Polska i Cenega Polska
obaj powoluja sie na ten zapis i nie widza mozliwosci by kopia byla niezbedne do dzialania oprogramowania

oczywiscie pytalem o to co w przypadku gdy zlamie np plyte ...
- Cenega wysyla gratis nowy egzemplarza w zamian za uszkodzona
MS nie zajal stanowiska ...

Na ulotce np dolaczonej do oryginalnej gry z firmy CDprojekt bylo dokladnie opisane z tego co pamietam jezeli chodzi o kopie bezpieczenstwa wlasnie gry lub programu pochodzacej od tej firmy i nie bylo tam zadnego przychylnego slowa na temat wlasnie jezeli jest niezbedna do dzialania. Swiadczy to o zroznicowaniu pogladow na ten temat roznych wydawnictw w Polsce co nie jest dobre.

mati1700 10.02.2003 13:51

Cytat:

BD napisa***322;(a)
nie masz do konca racji
jednak jest tam rowniez zapis o tym, ze mozna to robic jak jest ona niezbedne do dzialania programu

obaj powoluja sie na ten zapis i nie widza mozliwosci by kopia byla niezbedne do dzialania oprogramowania

hmmm a key@audio tesh pochodzi z Microsoftu ?Czy słuchanie płyt audio wymaga robienia kopii ?

BD 10.02.2003 13:49

Cytat:

Druss napisa***322;(a)
Jezeli bys sledzil prawo caly czas to bys wiedzial ze nie istnieje cos takiego jak kopia bezpieczenstwa cd, w nowym swietle kopia bezpieczenstwa jest to zainstalowane oprogramowanie, ktora to zawartosc zainstalowana jest kopia bezpieczenstwa, przynajmniej tak zostalem poinformowany w KMP w Gdansku, jak ktos chce to podam adres i numer telefonu do pana ktory to wam wytlumaczy. Kopia plyty to jest naruszenie prawa bez wzgledu na to czy robisz ja sobie bo nie chcesz porysowac oryginalu czy tez chcesz ja komus sprzedac.
nie masz do konca racji

Druss 10.02.2003 13:43

Cytat:

BD napisa***322;(a)
czytales np ABC Narywania plyt CD?
jest tam taki rozdzial na temat wykonywania kopi bezpieczenstwa oryginalnych plyt CD

pamietaj, ze kazda moja ksiazka jest pisana na podstawie moich doswiadczen

PS
a moze widziales jak sprzedaje lub czerpie zyski z piractwa?
a co powiesz na artykuly w prasie ktore krok po kroku przedstawiaja proces clonowania zabezpieczonej plyty CD - to nie jest przestepstwo, podobnie jak pisanie o hakerstwie
natomiast pod paragraf podpada uzywanie zdobytej wiedzy i czerpanie z niej zyskow

Jezeli bys sledzil prawo caly czas to bys wiedzial ze nie istnieje cos takiego jak kopia bezpieczenstwa cd, w nowym swietle kopia bezpieczenstwa jest to zainstalowane oprogramowanie, ktora to zawartosc zainstalowana jest kopia bezpieczenstwa, przynajmniej tak zostalem poinformowany w KMP w Gdansku, jak ktos chce to podam adres i numer telefonu do pana ktory to wam wytlumaczy. Kopia plyty to jest naruszenie prawa bez wzgledu na to czy robisz ja sobie bo nie chcesz porysowac oryginalu czy tez chcesz ja komus sprzedac.

mati1700 10.02.2003 12:28

BD chyba nie sądzisz ,że ktoś uwierzy w to iż robiłeś kopię bezpieczeństwa :D Chociaż byś się nie ośmieszał.

BD 10.02.2003 12:22

Cytat:

ZbigNieff napisa***322;(a)
Nie oszukujmy sie bo nie raz na forum widzialem jak BD napisal
"przegralem to bez problemu" wczoraj znalazlem post jak BD
napisal ze zrzucil SHAKIRE ktora miala K2Audio i poszlo mu to gladko
to znaczy ze tez nie jest niewinny.

czytales np ABC Narywania plyt CD?
jest tam taki rozdzial na temat wykonywania kopi bezpieczenstwa oryginalnych plyt CD

pamietaj, ze kazda moja ksiazka jest pisana na podstawie moich doswiadczen

PS
a moze widziales jak sprzedaje lub czerpie zyski z piractwa?
a co powiesz na artykuly w prasie ktore krok po kroku przedstawiaja proces clonowania zabezpieczonej plyty CD - to nie jest przestepstwo, podobnie jak pisanie o hakerstwie
natomiast pod paragraf podpada uzywanie zdobytej wiedzy i czerpanie z niej zyskow

mati1700 10.02.2003 12:11

Cytat:

ZbigNieff napisa***322;(a)
to znaczy ze tez nie jest niewinny. Jak bylby tu ktos z SONY Music
Polska to zaraz by sie na ciebie napalil BD!!!
Problem w tym ze Camfo trafil akurat na to co "robi" BD!!!

Jesli Camfo napisalby ze sprzedaje jakies tam eboki Microsofta
(o ile takie sa) to bylo by co innego, wszyscy obejrzeli by posta
moze i ktos by kupil.

Moim zdaniemi BD przesadziles i to mocno!
Camfo troche wiecej oliwy w glowie!

P.S. Rada dla Camfo

"Kup inny komp zanim przyjada gliny (taki za 200zl) i skofiskuja
ci taki ktorego nie bedzie ci szkoda! Zrob format i utworz na nowo
partycje! I pozniej trzymaj sie swego zdania! Chyba ze BD naprawde
cie tylko nastraszyl!"

Dlaczego team się teraz nie wypowiada ?Jak ktoś chce kopię lstu od bd to proszę powiedzieć , pognijecie sobie trochę :D.JA się śmiałem przez 15 min.Bd jush Ci mówiłem jestem arogancki ,ale tylko wówczas gdy mam doczynienia z chamstwem.Aha i jak będziesz w prokuraturze to nie zapomnij pochwalić się wyczynem z key2audio.Może poproszą Cię ,żebyś im to zademonstrował :D

ZbigNieff 10.02.2003 11:53

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
dorzuce swoje trzy grosze
nie podobala mi sie reakcja BD - ale MIAL DO NIEJ PRAWO i to jego decyzja - nie widze w niej nic nagannego - po prostu ja bym tego tak nei rozegral
za to to co mnie wkurzylo to to ze znalazl sie wianuszek osob popierajacych z ktorych - jestem na 99% pewnien - kazdy ma w domu setki gigabajtow trefnego softu, dziesiatki filmow i plyt audio...

'...niech pierwszy rzuci kamien...'

swietoszki i dulszczyzna

to znaczy ze tez nie jest niewinny. Jak bylby tu ktos z SONY Music
Polska to zaraz by sie na ciebie napalil BD!!!
Problem w tym ze Camfo trafil akurat na to co "robi" BD!!!

Jesli Camfo napisalby ze sprzedaje jakies tam eboki Microsofta
(o ile takie sa) to bylo by co innego, wszyscy obejrzeli by posta
moze i ktos by kupil.

Moim zdaniemi BD przesadziles i to mocno!
Camfo troche wiecej oliwy w glowie!

P.S. Rada dla Camfo

"Kup inny komp zanim przyjada gliny (taki za 200zl) i skofiskuja
ci taki ktorego nie bedzie ci szkoda! Zrob format i utworz na nowo
partycje! I pozniej trzymaj sie swego zdania! Chyba ze BD naprawde
cie tylko nastraszyl!"

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:51.