![]() |
Zablokowanie usuwanie userow w WinXP
mam pytanie czy wie co zrobic by administrator konta w winxp mial zablokowane usuwanie userow tzn. tworze je przy instalacji cos tam wgrywam (nie wiem moze klucz do rejestru) i nie moze dodawac ani usuwac userow (bardziej usuwac) Wiem ze uzytkownik z ograniczeniami i konto goscia nie moze zakladac ani usuwac to logiczne ale zalezy mi na koncie admina. Co by trzeba bylo zrobic!
|
Logicznie rzecz ujmujac to kto jak nie administrator ma zarzadzac kontami userow ??? - Bill Gates :blee:
chyba nawet bawienie sie z rejestrem nic tu niezmieni :( po co chcesz robic takie schody adminowi ??? nielepiej dac komus konto goscia :blee: |
Cytat:
|
Ja tam proponuje najprostsze rozwiazanie czyli stworzenie temu "zielonemu" koledze konta goscia i pouczenie go aby tylko z niego korzystal :P
ty sobie zalorz u niego konto admina i jak bedzie dostatecznie obeznany to podasz mu haslo :cool: |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
a moze da sie nadac gosciowi niektore prawa admina, tak zeby miec mozliwosc instalacji niektorych programow/gier, a nie miec mozliwosci zmany ustawien windy itp.
tylko sugeruje, nie wiem jak to zrobic, ale raczej jest mozliwe |
Re: Zablokowanie usuwanie userow w WinXP
Cytat:
admin to uzytkownik z wszelkimi prawami ... jezeli nie chcesz by ktos mogl kasowac konto to nie dawaj mu uprawnien admina i po problemie mozesz stworzyc grupe, przypisac jej prawa, i dodac do niej usera dzieki temu moze on miec wieksza uprawnienia niz typowy user ogolnie pobaw sie w panelu sterowania/narzedzia administracyjne/zarzadznie komputerem - tam sa zasady zabezpieczen czy cos takiego .... |
Re: Re: Zablokowanie usuwanie userow w WinXP
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:42. |