Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Zablokowanie usuwanie userow w WinXP (https://forum.cdrinfo.pl/f5/zablokowanie-usuwanie-userow-winxp-16702/)

Kasprzak 11.02.2003 18:39

Zablokowanie usuwanie userow w WinXP

mam pytanie czy wie co zrobic by administrator konta w winxp mial zablokowane usuwanie userow tzn. tworze je przy instalacji cos tam wgrywam (nie wiem moze klucz do rejestru) i nie moze dodawac ani usuwac userow (bardziej usuwac) Wiem ze uzytkownik z ograniczeniami i konto goscia nie moze zakladac ani usuwac to logiczne ale zalezy mi na koncie admina. Co by trzeba bylo zrobic!

Pawel_k 11.02.2003 18:47

Logicznie rzecz ujmujac to kto jak nie administrator ma zarzadzac kontami userow ??? - Bill Gates :blee:
chyba nawet bawienie sie z rejestrem nic tu niezmieni :(
po co chcesz robic takie schody adminowi ??? nielepiej dac komus konto goscia :blee:

Kasprzak 11.02.2003 18:53

Cytat:

Pawel_k napisa***322;(a)
Logicznie rzecz ujmujac to kto jak nie administrator ma zarzadzac kontami userow ??? - Bill Gates :blee:
chyba nawet bawienie sie z rejestrem nic tu niezmieni :(
po co chcesz robic takie schody adminowi ??? nielepiej dac komus konto goscia :blee:

no wiem admin to admin full prawa. Ale chodzi mi bo mam kumpla ktory jest zielony w kompach i ze tak powiem jak ma problem z kompem to mnie wzywa i ostatnio cos pogrzebal w userach ze konto siostrze usunal a tam miala jakies bajery czy cos tam. Moze inne spece poradza!

Pawel_k 11.02.2003 18:56

Ja tam proponuje najprostsze rozwiazanie czyli stworzenie temu "zielonemu" koledze konta goscia i pouczenie go aby tylko z niego korzystal :P
ty sobie zalorz u niego konto admina i jak bedzie dostatecznie obeznany to podasz mu haslo :cool:

Kasprzak 11.02.2003 19:06

Cytat:

Pawel_k napisa***322;(a)
Ja tam proponuje najprostsze rozwiazanie czyli stworzenie temu "zielonemu" koledze konta goscia i pouczenie go aby tylko z niego korzystal :P
ty sobie zalorz u niego konto admina i jak bedzie dostatecznie obeznany to podasz mu haslo :cool:

tak nie moge zrobic bo polowy zeczy nie zainstaluje!

Pawel_k 11.02.2003 19:15

Cytat:

Kasprzak napisa***322;(a)
tak nie moge zrobic bo polowy zeczy nie zainstaluje!
no to niech sie nauczy niegrzebac w panelu sterowania ;p

Kasprzak 11.02.2003 19:24

Cytat:

Pawel_k napisa***322;(a)
no to niech sie nauczy niegrzebac w panelu sterowania ;p
tak mu powiedzialem ide mu to ponaprawiac i mu powiem ze tego tego tego i tamtego nie ma ruszac. Dzieki za porady ;)

Y@nkee_PL 11.02.2003 21:37

a moze da sie nadac gosciowi niektore prawa admina, tak zeby miec mozliwosc instalacji niektorych programow/gier, a nie miec mozliwosci zmany ustawien windy itp.
tylko sugeruje, nie wiem jak to zrobic, ale raczej jest mozliwe

BD 11.02.2003 22:06

Re: Zablokowanie usuwanie userow w WinXP

Cytat:

Kasprzak napisa***322;(a)
mam pytanie czy wie co zrobic by administrator konta w winxp mial zablokowane usuwanie userow tzn. tworze je przy instalacji cos tam wgrywam (nie wiem moze klucz do rejestru) i nie moze dodawac ani usuwac userow (bardziej usuwac) Wiem ze uzytkownik z ograniczeniami i konto goscia nie moze zakladac ani usuwac to logiczne ale zalezy mi na koncie admina. Co by trzeba bylo zrobic!
hm troszke to nielogiczne o co pytasz

admin to uzytkownik z wszelkimi prawami ...
jezeli nie chcesz by ktos mogl kasowac konto to nie dawaj mu uprawnien admina i po problemie

mozesz stworzyc grupe, przypisac jej prawa, i dodac do niej usera
dzieki temu moze on miec wieksza uprawnienia niz typowy user
ogolnie pobaw sie w panelu sterowania/narzedzia administracyjne/zarzadznie komputerem - tam sa zasady zabezpieczen czy cos takiego ....

Kasprzak 12.02.2003 16:41

Re: Re: Zablokowanie usuwanie userow w WinXP

Cytat:

BD napisa***322;(a)
hm troszke to nielogiczne o co pytasz

admin to uzytkownik z wszelkimi prawami ...
jezeli nie chcesz by ktos mogl kasowac konto to nie dawaj mu uprawnien admina i po problemie

mozesz stworzyc grupe, przypisac jej prawa, i dodac do niej usera
dzieki temu moze on miec wieksza uprawnienia niz typowy user
ogolnie pobaw sie w panelu sterowania/narzedzia administracyjne/zarzadznie komputerem - tam sa zasady zabezpieczen czy cos takiego ....

dzieki BD za wiadomosc!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:42.