![]() |
LG CED - 8080B i szybkosc nagrywania 8x a jednak 4x
To dziwne, ze nagrywarka ktora powinna nagrywac 8x wybiera sobie na jakich plytkach bedzie nagrywac 8x a najakich bedzie nagrywac wolniej. Mozne znacie sposoby na ominiecie tego *****nego "zabezpieczenia?". To jest glupie zeby kupujac naped 8x byc skazanym na nagrywanie predkoscia 4x bo naped ma takie "widzimisie". Moze ktos umie wytlumaczyc czym kierowala sie firma LG tworzac taka nagrywarke.
|
Moim zdaniem to nie wina LG.
Mam Medion pisze na nim HP CD Writer Plus (IDE CD R/RW), jest to oem Philips CDD4801 i tez mam taki problem. 8x nagrywa mi tylko na Verbatim i TDK, a na innych 8x, ale 1 sekunda trwa 2. Probowalem na roznych programach i ustawieniach. Kiedys (moze to zabrzmi glupio) wypalalo dobrze, jak dobrze pamietam - nowo zainstalowany Win 98SE. Po zainstalowaniu nakladki na 98se (Me) dalej zle wypala. |
A najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, ze podczas symulacji zawsze jest 8x niezaleznie od rodzaju plyty.
Miom zdaniem to nie wina nagrywarek. Moze by ktos napisal jak to "naprawic". |
Hi
Identyczny problem mialem z Philipsem PCRW404 - X4 tyle ze zamiast X4 bylo X2. Z tego powodu o malo nie sprzedalem go za 1\2 ceny po miesiacu uzywania i wszelkich mozliwych prob. Jest jeden i mysle ze jedyny sposob na te bolaczke: kup po egzemplazu plyty dostepnych na rynku - rowniez najtanszych plyt i testuj Philips co wiem z obdukcji wyciaga pelna szybkosc tylko na granatowych plytach, obojetnie jakiej firmy (np. Verbatim-MetalAzo, ale rowniez esperanzy) Tak wiec bez paniki i owocnego testowania :) Pro_Fan PS. Na szczescie opchnolem Philipsa i poluje na Plextorka 1210 lub cos podobnego |
jest to wina nośników nagrywarka dostosowuje najlepsząpredkość dla danej plytki
np plytki intesco oraz inne... np. na plytce która miała max 2x nagrywalem 4x a na cdrw intesco która ma max4x da się nagrywaćtylko 2x po prostu nagrywarka ma system optymalnego doboru predkosci a jest ta informacja zapisana na konkretnej plytce cześć |
Mozna tez popróbować z nowym biosem, ja w moim RICOH'u 7080A zmienilem bios z 1.10 na 1.30 i zaczął mi wykrywać na niektórych płytach, że nie może na nich nagrywać 8x chociaż płyty oznaczone były do 12x i nie chodzi tylko noname'y. Po powrocie do biosu 1.10 chodzi elegancko i na wszystkich nagrywa 8x bez zadnych bledow.
|
Miałem taki sam problem z nagrywarka ricoh 7040a, nagrywała tylko płytki tdk lub verbatim na x4, a pozostałe niefirmowe na x2. Naszczęście mi padła i mam nową Yamache 8824 i ta nagrywa na wszystkim i od 2 miesięcy nie straciłem żadnej płyty.
|
Ja tez niestety nagrywam x4 ale jest mi z tym dobrze.
Bede chcial szybciej kupie Plextora.Ciekawa uwaga porzyczylem kiedys LG kumplowi na miesiac i gosc nagrywal bez problemow x8 na roznych dyskach dosc slabym sprzecie cos kolo Celero 300 dokladnie nie pamietam ale robil to w starym Ce Quadrat z imagów i wszystko bylo wporzo .Sprobuj i odpowiedz |
W 100% eliminuje ten błąd nowy bios (1.06) teraz (wcześniej mialem 1.05) każda nawet najgorsza płytka nagrywa mi sie z 8x !
|
W PEŁNI ZGADZAM SIĘ Z POPRZEDNIKIEM. WYSTARCZY ZMIENIĆ BIOS NA 1.06 I WSZYSTKO JEST OK. POZDROWIENIA.
|
Ludziska, po zmianie biosika na 1.06 faktycznie wszystko wraca do normy. Ja mam P 200 MMX i 64 MB Ramu i pracujac pod Win2000 na Nero ciagle nagrywam x8 (nawet audio z mp3) i jeszcze nie zniszczyłem ani jednej płytki. Zauważyłem tylko, że na niektórych (kiepskich) płytkach, przy próbie nagrywania x6 zmienia mi sie prędkość na x4 "z powodu nośnika". Natomiast nagrywanie x8 na tych samych płytkach przebiega bez najmniejszego problemu :-)
|
lg 8080b nie obsługuje zapisu X6
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:16. |