![]() |
Aktywna partycja dysku
Czym moge usunac status aktywna partycja?? Bo mam dysk 60gb walnalem go jako drugi i nie mam gdzie zrzucic wszytskiego zeby na nowo sformatowac.
|
Fdiskiem - to na pewno, ale i pewnie Partitionexpertem 2003 - tez.
Po fdisku - konieczny format takiej zmienionej partycji (dysku),mozna pod winda. |
Pamiętaj że w fdisku nie można ustawić 2-óch partycji aktywnych na raz(na 2-óch różnych dyskach)
Za to w partition magicu się da :) |
Cytat:
1. podpinasz 1 dysk ustawisz partycje aktywna ... 2. wypinasz 1 dysk i podpinasz 2 dysk 3. ustawiasz partycje aktywna na 2 dysku 4. podpinasz oba dyski :) |
Cytat:
o tym nie pomyślałem... :ok: ale za pomocą pqpm nie trzeba tak robić...:chytry: |
Panowie!
Tu chodzi o USUNIECIE aktywnej partycji!! |
Cytat:
Przecież Druss chce zmienić satatus partycji i mało tego - nie chce zmieniać ani formatować dysku. Więc fdisk nie będzie tu raczej pomocny |
Cytat:
|
Zmaiana statusu partycji, bez utraty danych - to jednak chyba tylko: albo PartMagic 8, albo PartitionExpert 2003 s! Albo cos rownie specjalistycznego, fdisk wymaga, co wiecie formatowania i odpada.
Zrozumialem, ze chcesz usunac status, o danych przegapilem. |
Re: Aktywna partycja dysku
Cytat:
sory za wcześniejsze wypociny... ale pqpm chyba można usunąć status active... ale nie kapuje po co ci to ? |
Partition Magic, opcja "Convert Partition", pozniej "Primary to Logical"...
|
Cytat:
|
Oczywiście, że fdiskiem, ale linuksowym :). Jeśli masz to podpięte jako secondary master to dajesz fdisk /dev/hdc i wybierasz opcję a (o ile dobrze pamiętam - można sprawdzić - chyba opcja m wyświetla wszystkie możliwości). Potem wskazujesz numer partycji i koniec. Wyjście przez opcję w (z zapisem) i restart komputera.
Mam nadzieję, że nie pomieszałem literek, bo piszę z pamięci. W ten sposób zmienisz tylko status (flagę). Miłego dnia PS. Widziałem w nowym Linux+ dystrybucję jednopłytową, której nie trzeba instalować na dysku. To może się przydać tym, którzy nie chcą/nie mają miejsca dla Linuxa. |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:24. |