Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Aktywna partycja dysku (https://forum.cdrinfo.pl/f5/aktywna-partycja-dysku-16737/)

Druss 12.02.2003 11:33

Aktywna partycja dysku

Czym moge usunac status aktywna partycja?? Bo mam dysk 60gb walnalem go jako drugi i nie mam gdzie zrzucic wszytskiego zeby na nowo sformatowac.

Yahol 12.02.2003 11:58

Fdiskiem - to na pewno, ale i pewnie Partitionexpertem 2003 - tez.
Po fdisku - konieczny format takiej zmienionej partycji (dysku),mozna pod winda.

+++LeWaP+++ 12.02.2003 12:02

Pamiętaj że w fdisku nie można ustawić 2-óch partycji aktywnych na raz(na 2-óch różnych dyskach)

Za to w partition magicu się da :)

BD 12.02.2003 12:08

Cytat:

+++LeWaP+++ napisa***322;(a)
Pamiętaj że w fdisku nie można ustawić 2-óch partycji aktywnych na raz(na 2-óch różnych dyskach)

ta sie da zrobic :)

1. podpinasz 1 dysk ustawisz partycje aktywna ...
2. wypinasz 1 dysk i podpinasz 2 dysk
3. ustawiasz partycje aktywna na 2 dysku
4. podpinasz oba dyski :)

+++LeWaP+++ 12.02.2003 12:12

Cytat:

BD napisa***322;(a)
ta sie da zrobic :)

1. podpinasz 1 dysk ustawisz partycje aktywna ...
2. wypinasz 1 dysk i podpinasz 2 dysk
3. ustawiasz partycje aktywna na 2 dysku
4. podpinasz oba dyski :)

he he
o tym nie pomyślałem... :ok:

ale za pomocą pqpm nie trzeba tak robić...:chytry:

Yahol 12.02.2003 12:23

Panowie!
Tu chodzi o USUNIECIE aktywnej partycji!!

Pedros 12.02.2003 12:38

Cytat:

Yahol napisa***322;(a)
Panowie!
Tu chodzi o USUNIECIE aktywnej partycji!!

No właśnie. Tak czytam i jakoś nie kąsam odpowiedzi...
Przecież Druss chce zmienić satatus partycji i mało tego - nie chce zmieniać ani formatować dysku.
Więc fdisk nie będzie tu raczej pomocny

Druss 12.02.2003 12:59

Cytat:

Pedros napisa***322;(a)
No właśnie. Tak czytam i jakoś nie kąsam odpowiedzi...
Przecież Druss chce zmienić satatus partycji i mało tego - nie chce zmieniać ani formatować dysku.
Więc fdisk nie będzie tu raczej pomocny

W rzeczy samej, nie jestem tepy zeby nie wiedziec ze w fdisku takie rzeczy mozna robic, ale chce usunac status aktyny z dysku bez zadnych formatowan, z tego wzgledu ze jak sa dwie partycje aktywne podpiete naraz, to czasami sie kurcze przy dluzszym przegrywaniu i mieszaniu na dyskach muli tak ze staje i trzeba walnac uruchom ponownie. Da sie walnac aktywny status w fdisku ale nie da sie go zdjac, jak da sie walnac aktywny w fdisku przy zapisanym juz dysku to sie chcialem spytac jak to zdjac w taki sam sposob.

Yahol 12.02.2003 13:58

Zmaiana statusu partycji, bez utraty danych - to jednak chyba tylko: albo PartMagic 8, albo PartitionExpert 2003 s! Albo cos rownie specjalistycznego, fdisk wymaga, co wiecie formatowania i odpada.
Zrozumialem, ze chcesz usunac status, o danych przegapilem.

+++LeWaP+++ 12.02.2003 14:44

Re: Aktywna partycja dysku

Cytat:

Druss napisa***322;(a)
... i nie mam gdzie zrzucic wszytskiego zeby na nowo sformatowac.
odtąd nie rozumiem o co chodzi ???

sory za wcześniejsze wypociny...

ale pqpm chyba można usunąć status active... ale nie kapuje po co ci to ?

RoX97 12.02.2003 16:21

Partition Magic, opcja "Convert Partition", pozniej "Primary to Logical"...

Druss 13.02.2003 10:56

Cytat:

RoX97 napisa***322;(a)
Partition Magic, opcja "Convert Partition", pozniej "Primary to Logical"...
Dla wytlumaczenia moze nie rozumiesz co to jest stan partycji, to co mi podales to zmiana dysku na logiczny czyli tak jakbym chcial go podzielic, dysk logiczny to partycja z podzielenia. Ja chce zdjac poprostu stan aktywny dysku zeby nie byl aktywny. W PM 7 Pro nie ma czegos takiego i dlatego sie pytam w jakim progsie da sie to zrobic jak narazie nikt nie wie i ja tez nie wiec czekam na dalsze wypociny.

Fantomas 13.02.2003 11:44

Oczywiście, że fdiskiem, ale linuksowym :). Jeśli masz to podpięte jako secondary master to dajesz fdisk /dev/hdc i wybierasz opcję a (o ile dobrze pamiętam - można sprawdzić - chyba opcja m wyświetla wszystkie możliwości). Potem wskazujesz numer partycji i koniec. Wyjście przez opcję w (z zapisem) i restart komputera.
Mam nadzieję, że nie pomieszałem literek, bo piszę z pamięci.
W ten sposób zmienisz tylko status (flagę).
Miłego dnia
PS. Widziałem w nowym Linux+ dystrybucję jednopłytową, której nie trzeba instalować na dysku. To może się przydać tym, którzy nie chcą/nie mają miejsca dla Linuxa.

RoX97 13.02.2003 15:17

Cytat:

Druss napisa***322;(a)
Dla wytlumaczenia moze nie rozumiesz co to jest stan partycji, to co mi podales to zmiana dysku na logiczny czyli tak jakbym chcial go podzielic, dysk logiczny to partycja z podzielenia. Ja chce zdjac poprostu stan aktywny dysku zeby nie byl aktywny. W PM 7 Pro nie ma czegos takiego i dlatego sie pytam w jakim progsie da sie to zrobic jak narazie nikt nie wie i ja tez nie wiec czekam na dalsze wypociny.
Przy zmianie dysku na logiczny atatus ACITVE automatycznie zmieniany jest na NONE.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:24.