![]() |
Plik worda *.shs
Mam dorobić znajomej wykresy do pracy. Przysłała mi swoją pracę w pliku i tu zaczynają się jaja.
Według jej słów pracę pisała w wordzie, zakładam, że się nie myli :), ale plik ma rozszerzenie .shs i nie da się go otworzyć. Word twierdzi, że jest niepoprawne kodowanie i proponuje wszystkie sposoby kodowania jakie ma, ale wszystkie nie pasują. Raz już wcześniej spotkałem się z takim plikiem, ale tamten dał się otworzyć. Ta praca była pisana na bazie innego pliku, zresztą pisanego przeze mnie, a tamten stary plik robiłem w wordzie, więc ona musiała też zacząć po prostu pisać w nim i uzupełniać go, więc skąd to rozszerzenie? Oto co udało mi się dowiedzieć na podstawie rejestru: rozszerzenie .shs w rejestrze ma zdefiniowany klucz ShellScrap, w kluczu ShellScrap jako plik otwierający i z którego jest pobierana ikona jest zdefiniowany shsscrap.dll (znajduje się w katalogu \windows\system), to rozszerzenie ma status ukrytego (NeverShowExt), Jego opis to obiekt wycinek, w kluczu /CLSID dla tego programu jest opis "Program obsługi danych wycinkowych powłoki". W związku z tym mam pytanie, czy ktoś się z tym spotkał, a jeśli tak to co to do jasnej jest? |
Niewiem co to jest, zainstaluj sobie openoffic'a, powinien sobie poradzić, zwykle radzi sobie z takim cudami lepiej niż MS.
|
No cóż, mam OpenOffice'a i na ten pomysł wpadłem zanim napisałem posta, ale niestety nie pomogło.:'(
|
"(...)According to Microsoft, the SHS file is a special OLE object that can be created within Word documents or Excel worksheets. By selecting an area of text or a graphic within the document and then dragging and dropping it somewhere onto the desktop, anyone can create a Windows Scrap Object, or SHS file. It is not a readable file. You can, however, rename the SHS file as you would any other file, or drag the SHS object into another document (as you would cut and paste). (...)"
|
Dzięki, to już wiem co to jest. Chociaż tego pliku nie da się otworzyć u mnie. Bezproblemowo otwiera się na komputerze znajomej. Problem rozwiązany został poprzez ponowny zapis pliku, ale tym razem z rozszerzeniem .doc.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:27. |