![]() |
Co jest z moja nagrywarka?
Mam nagrywarke Mitsumi CR-2801TE kupiona w maju'98. W rok pozniej (akurat skonczyla mi sie gwarancja) zaczela mi psuc plytki - wypalala na plytkach kilka(nascie) blednych bajtow, ale to wystarczy aby programy nie chodzily jak powinny. Popsula kilka plytek, ale po pewnym czasie jej przeszlo i nie bylo potem problemow. Jednak ostatnio znow sie zaczelo - znowu wypala z bledami. Nie chodzi mi o przegrywanie zabezpieczonych plyt, tylko np. nagrywanie on the fly czy z image. Co z nia moze byc i czy mozna temu cos zaradzic. Nie nagrywam duzo, max. kilka plyt w miesiacu. Czy tak pada nagrywarka?
|
Przedewszystkim proponował bym przeczyścić laser... Jak sie nie boisz to zrób to sam, jak nie, to daj komuś kto to już robił....., najlepiej robić to takimi pędzelkami jakie kupuje się u optyków (pędzelek z bardzo delikatnego włosia z taką pompką, że w czasie czyszczenia, dodakowo dmucha na czyszczone miejsce). Lepiej nie używać żadnych cieczy czyszczących, a jak nie pomoże ztarcie kurzy z soczewki to czysty spirytus (nie żaden denaturat, albo co gorsza salicylowy, tylko czysty spirytus rektyfikowany 99.xxx %), albo specjalny plyn do czyszczenia soczewek. Jeśli objawy są takie jak mówisz to powinno pomóc, choć nie zawsz musi.
|
Po raz kolejny ktoś sie łudzi że przeczyszczenie lasera cos tam pomorze.Przez 3 lata nagrywam dziennie 50-100 sztuk i NIGDY !!! nie miałem problemów z zabrudzonym laserem.Jeśli zaczynały się problemy i przeinstalowanie systemu nic nie dało to było pewne że nagrywarka siadła i pomoże jej tylko serwis.Grzebac w środku nie proponuję !!!
|
Cytat:
|
to na jakich płytach nagrywacie że trzeba ja wogóle czyscić?
|
Hehe co ty piszesz że dziennie od 3 lat wypalasz nawet 100 płyt. Jak masz nagrywarkę kupiona 3 lata temu to raczej nie jest to model szybszy niż x4. A 100 płyt razy 20 minut(przy nagrywaniu x4) to ponad 33 godziny, a doba trwa tylko 24 godziny. Więc jak mogłeś nagrać do 100 płyt dziennie na jednej nagrywarce?
|
Sprawa w koncu sie wyjasnila. Mialem wczesniej napisac ale moj sprzet byl rozsypce. Przeinstalowalem system, przeflashowalem BIOS, wymienialem procesor, plyte, pamiec, dyski, przewody, a nawet nagrywarke.. :))) Az tu sie okazalo ze winowajca byl... zasilacz. Jak na razie wszystko hula. Ze tez mi sie przytrafil taki skrajny przypadek
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:21. |