![]() |
reanimacja biosa w nagrywarce lg gce 8400b
pomocy !!!
JAK PRZYWRÓCIĆ BIOS W NAGRYWARCE W TRAKCIE AKTUALIZACJI BIOSA WYSTĄPIŁA PRZERWA W DOSTAWIE PRĄDU PO URUCHOMIENIU KOMPUTERA NAGRYWARKA JES NIEWIDOCZNA W KOMPUTERZE:3msie: |
Typowe skutki aktualizacji Biosa bez UPSa...>!!!<
Poczytaj sobie: http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/naprawa.php3 Jeśli nie masz takiej mozliwośći tylko -->SERWIS. ;) |
Dodam tylko, że to na 100% działa. Mnie też kiedyś zdechł bios w identycznym sprzęcie i w ten sposób go zreanimowałem :) .
|
Re: reanimacja biosa w nagrywarce lg gce 8400b
[QUOTE]dar5555 napisa***322;(a)
dzięki będę informował o efekcie końcowym |
mam ten sam problem, naped pochodzil u mnie miesiac i poszedl do kosza, tyle tylko ze przyczyna było wadliwy programik do flaszowania(ten nowy IBM), a co do reanimacji todaje ci nikle szanse
|
Cześć!
Mam taki sam typ nagrywarki. Podczas flash'owania wystąpił jakiś błąd, do dziś nie wiem, jaka była jego przyczyna - dość tego, że napęd przestał być widoczny przez BIOS płyty głównej i w systemie operacyjnym. Trudno było mi znaleźć osobę posiadającą taki sam typ nagrywarki, aby zastosować ryzykowny sposób z przełączeniem złącza IDE w trakcie procedury naprawiania napędu opisanej w serwisie CDRinfo.pl. Myślałem, że to już koniec, ale w tym samym serwisie znalazłem bezpieczniejszy sposób na taki przypadek, mianowicie program MtkWinFlash w opcji z zapisem bezpośrednio do IDE. Udało się. Trzeba tylko uważać, aby nie podflashować innego urządzenia (najlepiej zostawić tylko ten jeden "chory" napęd). Mój LG GCE8400B "ożył" i ma się nieźle. Mam nadzieję, że Tobie też się powiedzie. Powodzenia! |
spróbuj jeszcze pod dosem:
xxxx.exe aaaa.hex b \m gdzie xxxx - program flaszujący (w zestawie biosu) aaaa - bios b - kanał pod który podpiety jest naped: 1 - podstawowy IDE - master 2 - slave 3 - pomocniczy IDE - master 4 - slave |
Cytat:
ME, obawiam się, że może się to nie udać, jeżeli napęd nie jest wykrywany przez BIOS. Po prostu program flash'ujący nie "zobaczy" urządzenia podpiętego do IDE. Proponuję rozwiązanie z wykorzystaniem programu MtkWinFlash opisane powyżej. |
maiałem tak padniętego LG8320B i też niebył widoczny w biosie a mimo to się udało
Spróbowaź nie zawadzi |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:41. |