Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Indeksy predkosci na plytach low-end (https://forum.cdrinfo.pl/f2/indeksy-predkosci-plytach-low-end-17009/)

QBUS 17.02.2003 13:19

Indeksy predkosci na plytach low-end

No wlasnie - chcialem poruszyc ten temat.

Otoz zakupilem wczoraj troche plyt X-Disc, coby na nich nagrywac "dla luda". Plyty z indeksem x40, ale moja wrodzona przezornosc kazala mi nie ryzykowac i nagrywalem je x16. Pierwsze 4 plyty po nagraniu przeskanowalem scandiskiem - zero zoltych czy czerwonych kwadracikow, same zielone. No to charat - dajemy x24. I co? No i na nastepnej plytce pojawily sie juz 2 zolte kwadraciki (dwa razy przelecialem scandiskiem ta plyte dla pewnosci - dwa razy to samo). Nastepne 3 nagrywalem znowu z predkoscia x16 i tez same zielone. Dalej juz nie sprawdzalem scandiskiem, ale stanalem na 16x. A na nich jak byk napisane x40.. Jednak przezornosc procentuje - przy zachowaniu odrobiny zdrowego rozsadku (plyta ponizej zlotowki za sztuke nie moze sie nagrywac dobrze w szybkich predkosciach) da sie nagrywac plyty nawet na najwiekszym syfie :D. Nagrywarka to Liteon 48246s.

para 17.02.2003 13:22

Tak jest chyba ze wszystkim. Coś może być tanie i dobre chyba tylko w reklamie. Więc oczywiście ostrożność nie zaszkodzi.

Pozdrawiam

Martin_TP 17.02.2003 13:34

W zasadzie to nic nowego... bo w wiekszosci przypadkow wsrod tanich plyt zmiana szybkosci zapisu polega tylko na zmienu nadruku na wierzchu plyty czyli dodaniu kolejnych X'ow, a bez zadnej ingerencji w sama struktore nosnika... ???

QBUS 17.02.2003 14:29

Cytat:

Martin_TP napisa***322;(a)
W zasadzie to nic nowego... bo w wiekszosci przypadkow wsrod tanich plyt zmiana szybkosci zapisu polega tylko na zmienu nadruku na wierzchu plyty czyli dodaniu kolejnych X'ow, a bez zadnej ingerencji w sama struktore nosnika... ???
Ale wydaje mi sie ze mozemy z tym walczyc. A jak? zachowac paragon jako dowod zakupu i w przypadku takich efektow walic do sklepu i skladac reklamacje... W koncu produkt jest niezgodny z umowa/opisem.

Martin_TP 17.02.2003 14:48

Cytat:

QBUS napisa***322;(a)
Ale wydaje mi sie ze mozemy z tym walczyc. A jak? zachowac paragon jako dowod zakupu i w przypadku takich efektow walic do sklepu i skladac reklamacje... W koncu produkt jest niezgodny z umowa/opisem.
Nie sadze.. by to cos dalo. Sklepy w zasadzie nie sa tu niczemu winne. Zreszta w sklepach i tak lezy masa syfnych plyt a czemu? Proste bo sa tanie i bardzo dobrze sie sprzedaja... polak wie co dobre... ???

para 17.02.2003 14:51

Osobiście wolę dorzucić te 10 - 20 groszy i kupić coś lepszego. Po prostu moje nerwy cenię wyżej niż parę zaoszczędzonych groszy.

Pozdrawiam

QBUS 17.02.2003 14:52

Cytat:

Martin_TP napisa***322;(a)
Nie sadze.. by to cos dalo. Sklepy w zasadzie nie sa tu niczemu winne. Zreszta w sklepach i tak lezy masa syfnych plyt a czemu? Proste bo sa tanie i bardzo dobrze sie sprzedaja... polak wie co dobre... ???
No w zasadzie, jezeli by tak robili wszyscy to moglibysmy wymusic na sprzedawcach wieksza uwage na to co sprzedaja.. Sam juz nie wiem ???

Maciej 17.02.2003 15:06

Czy to płytki High-End czy Low-End ,nigdy nie nagrywam z max. szybkością...;)
Nie zależy mi na czasie ,ale na jakości wypalonych płytek...;)

Martin_TP 17.02.2003 15:12

Cytat:

QBUS napisa***322;(a)
No w zasadzie, jezeli by tak robili wszyscy to moglibysmy wymusic na sprzedawcach wieksza uwage na to co sprzedaja.. Sam juz nie wiem ???
Zwaz uwage na tym ze sprzedawcy nie zalezy na tym jakiej to jakosci, dla niego liczy sie ze produkt sie sprzedaje.. baaa. sprzedaje sie i to bardzo dobrze, dla niego to oznacza zysk. Zobacz sam po forum, ludzie szukaja jak najtanszych plyt, a to oczywiste ze cos co kosztuje dajmy na to okolo 80-90 gr nie moze byc najwyzszej jakosci.

baski 17.02.2003 16:07

Tanie rzeczy też można reklamować

.

:cisza: Cze :cisza:

Tanie rzeczy też można reklamować ! - jak napisali 32x, a nie chodzi nawet na 24x to jet to ewidentny powód do zwrotu / wymiany.

Jak nie zaczniemy dochodzic swoich praw nawet w tak drobnych przypadkach to nasz kraj będzie tonął w badziewiu, a handlowcy nie nauczą się szanować NAS - klientów (( !!!

A tak poza tym to ja staram się kupowac sprawdzone płytki, a jesli już nowe marki, to z indexem 40x i wyżej - przynajmniej teoretycznie -im lepszy index tym lepsza jakość! :*.

Jeśli chodzi o nagrywanie to zazwyczaj nagrywam 24x na moim Litku 48x - mniejsze ryzyko wpady no i lepsza jakość nagrania ( :-o ).

Pozdrowka 8) 8) 8) 8)

.

coolczyk 17.02.2003 16:18

Nagralem oklo 10 X-diskow, wszystkie 40x...na wszystkich 100% zielonych kwadracikow.:O..za to chwalone przez wszystkich Esperanza Black perzy nagraniu 40x nie chca sie potem czytac :/(4 pod rzad do kosza), przy nagraniu ich 16-32x prawie zawsze wystepuja zolte kwadraciki, cos kolo 0,5%(lol ale jednak sa ..hyhyhyhy).Gorsze jest to ze zczytanie z takiej Esperanzy filmu zajmuje potem kolo 7 minut(dla porownania z x-diska 3,5 minuty).

Esperanza dla mnie sux, czarna , zolta , zielona , rozowa , pomaranczowa czy jakas inna.Esperanza to dla mnie synonim slowa "gowno".

Zgadzam sie w jeednym nie ma co oszczedzac.Ja skonczylem z eksperymentami.Zostaje przy Platinumach, Verbatimach i Dysanach.

pozdrawiam

andrzejj9 17.02.2003 17:35

Ja czesto kupuje Esperanze i Princo po 80 - 90 groszy i przy nagrywaniu z maksymalna predkoscia (40x dla Esperanzy, 48x dla Princo) nie ma zadnych bledow. A z tanszych plyt widzialem jedynie jakies po 75 groszy, tak wiec 5 groszy roznicy to juz naprawde niewiele, nawet przy duzej ilosci.

raven66 17.02.2003 19:22

witam 8)

ja sobie dalem spokoj z esperami wszelkiej masci, ale poki co wypalam na Princo i kupuje je dokladnie 8) po 0,84 ^_^ za sztuke przy spinie 50 egz.

teoretycznie Princo maja indeks 48X ale ja i tak nie nagrywam zadnych plytek szybciej niz 16X (dla siebie tylko 12X :D :D ) i nie mam z nimi zadnych problemow

pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:32.