![]() |
Indeksy predkosci na plytach low-end
No wlasnie - chcialem poruszyc ten temat.
Otoz zakupilem wczoraj troche plyt X-Disc, coby na nich nagrywac "dla luda". Plyty z indeksem x40, ale moja wrodzona przezornosc kazala mi nie ryzykowac i nagrywalem je x16. Pierwsze 4 plyty po nagraniu przeskanowalem scandiskiem - zero zoltych czy czerwonych kwadracikow, same zielone. No to charat - dajemy x24. I co? No i na nastepnej plytce pojawily sie juz 2 zolte kwadraciki (dwa razy przelecialem scandiskiem ta plyte dla pewnosci - dwa razy to samo). Nastepne 3 nagrywalem znowu z predkoscia x16 i tez same zielone. Dalej juz nie sprawdzalem scandiskiem, ale stanalem na 16x. A na nich jak byk napisane x40.. Jednak przezornosc procentuje - przy zachowaniu odrobiny zdrowego rozsadku (plyta ponizej zlotowki za sztuke nie moze sie nagrywac dobrze w szybkich predkosciach) da sie nagrywac plyty nawet na najwiekszym syfie :D. Nagrywarka to Liteon 48246s. |
Tak jest chyba ze wszystkim. Coś może być tanie i dobre chyba tylko w reklamie. Więc oczywiście ostrożność nie zaszkodzi.
Pozdrawiam |
W zasadzie to nic nowego... bo w wiekszosci przypadkow wsrod tanich plyt zmiana szybkosci zapisu polega tylko na zmienu nadruku na wierzchu plyty czyli dodaniu kolejnych X'ow, a bez zadnej ingerencji w sama struktore nosnika... ???
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Osobiście wolę dorzucić te 10 - 20 groszy i kupić coś lepszego. Po prostu moje nerwy cenię wyżej niż parę zaoszczędzonych groszy.
Pozdrawiam |
Cytat:
|
Czy to płytki High-End czy Low-End ,nigdy nie nagrywam z max. szybkością...;)
Nie zależy mi na czasie ,ale na jakości wypalonych płytek...;) |
Cytat:
|
Tanie rzeczy też można reklamować
.
:cisza: Cze :cisza: Tanie rzeczy też można reklamować ! - jak napisali 32x, a nie chodzi nawet na 24x to jet to ewidentny powód do zwrotu / wymiany. Jak nie zaczniemy dochodzic swoich praw nawet w tak drobnych przypadkach to nasz kraj będzie tonął w badziewiu, a handlowcy nie nauczą się szanować NAS - klientów (( !!! A tak poza tym to ja staram się kupowac sprawdzone płytki, a jesli już nowe marki, to z indexem 40x i wyżej - przynajmniej teoretycznie -im lepszy index tym lepsza jakość! :*. Jeśli chodzi o nagrywanie to zazwyczaj nagrywam 24x na moim Litku 48x - mniejsze ryzyko wpady no i lepsza jakość nagrania ( :-o ). Pozdrowka 8) 8) 8) 8) . |
Nagralem oklo 10 X-diskow, wszystkie 40x...na wszystkich 100% zielonych kwadracikow.:O..za to chwalone przez wszystkich Esperanza Black perzy nagraniu 40x nie chca sie potem czytac :/(4 pod rzad do kosza), przy nagraniu ich 16-32x prawie zawsze wystepuja zolte kwadraciki, cos kolo 0,5%(lol ale jednak sa ..hyhyhyhy).Gorsze jest to ze zczytanie z takiej Esperanzy filmu zajmuje potem kolo 7 minut(dla porownania z x-diska 3,5 minuty).
Esperanza dla mnie sux, czarna , zolta , zielona , rozowa , pomaranczowa czy jakas inna.Esperanza to dla mnie synonim slowa "gowno". Zgadzam sie w jeednym nie ma co oszczedzac.Ja skonczylem z eksperymentami.Zostaje przy Platinumach, Verbatimach i Dysanach. pozdrawiam |
Ja czesto kupuje Esperanze i Princo po 80 - 90 groszy i przy nagrywaniu z maksymalna predkoscia (40x dla Esperanzy, 48x dla Princo) nie ma zadnych bledow. A z tanszych plyt widzialem jedynie jakies po 75 groszy, tak wiec 5 groszy roznicy to juz naprawde niewiele, nawet przy duzej ilosci.
|
witam 8)
ja sobie dalem spokoj z esperami wszelkiej masci, ale poki co wypalam na Princo i kupuje je dokladnie 8) po 0,84 ^_^ za sztuke przy spinie 50 egz. teoretycznie Princo maja indeks 48X ale ja i tak nie nagrywam zadnych plytek szybciej niz 16X (dla siebie tylko 12X :D :D ) i nie mam z nimi zadnych problemow pozdrawiam |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:32. |