Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   czy to jest mozliwe (xp i 2 kompy) (https://forum.cdrinfo.pl/f5/czy-jest-mozliwe-xp-2-kompy-17027/)

Stef 17.02.2003 18:33

czy to jest mozliwe (xp i 2 kompy)

Wlasne czy takie cos jest mozliwe zeby dysk z Xp pro(everyone edition ;P ) chodzil na jednym kompie, a na innym juz nie.
objawy:
1 komp - smiga pieknie (na nim byl instalowany)
2 komp - nawet sie nie pokazje ekran przy ladowaiu, tylko wyskakuje niebieski ekran i jakis blad. pisze ze dalese uzywanie grozi awaria sprzetu i dlatego windows nie moze sie uruchomic i mam sprawdzic dyski.
bardzo mnie to dziwi, tym bardziej ze ten dysk po probie na 3 kompie tez dziala.
1 komp - duron 900, ecs k7vza gf2 mx400
2 komp celek 2GHz, plyta mercury na sisie, gf4 mx440
3 komp duron 700 plyta na via

Yahol 17.02.2003 18:45

Calkiem mozliwe i prawdopodobne:)
W tym 2 kompie zmien grafike na inna niz GF4 - powinno ruszyc bez problemu. Po instalacji wymien na GF4 i zainstaluj sterowniki do grafy. Powinno dzialac.

Franc 17.02.2003 18:46

Sprawdź kable zailające przy dysku - jak miałem poluzowane wyskakiwał taki błąd.
Na jakim twardym dysku instalujesz XP na drugim kompie?
I ile jest na nim twardych dysków?
Miałem sytuację z dwoma Seagetami U6, musiały być podpięte oba na master, w innym wypadku w trakcie wczytywania system się zawieszał i trzeba było restartować i tak w kółko

Stef 17.02.2003 18:48

to jest jede dysk, tylko podpinany to tych 3 kompow. na 2 dziala a na tym najlepdzym nie :(

Pawel_k 17.02.2003 18:48

u mnie tak jeden sasiad mial -> kupil nowe mobo na allegro i system za chiny niechcial startowac (blue) (( pomogla dopiero reinstalacja winszajsza :blee:

Stef 17.02.2003 22:36

Ale przynajmniej teoretycznie powinno dzialac. moz ebez sterownikow,ale powinnno. drugi raz nie chce mi sie instalowac windy. chyba sie z powrotem na wi 98 przerzuce, bo coraz mniej mi sie xp podoba.......
moze czas zmienic zdanie?? :)

bartoldzik 17.02.2003 22:58

Szczerze mowiac to nic dziwnego , ze nie dziala. Tak naprawde to przy zmianie podstawowych komponentow PC np plyta glowna wskazany jest reinstal windy. Wiec jesli Ci chodzi ten system na 2 kompach to i tak dobrze, ale chyba do stabilnych on zaliczac sie nie bedzie.

darsoon 18.02.2003 11:13

Win XP tak już ma. Ja po zmianie procka i płyty głównej tez musiałem od nowa zainstalować winde.
Po włożeniu nowych bebechów system z trudem się odpalił i trwało to dosyć długo. Niestety nie był zbyt stabilny a właściwie to nie był stabilny w ogóle :-)).

ZbigNieff 18.02.2003 16:13

Jak bedziesz instalowal 2 systemy na 2 partycjach to robisz 98
i pozniej zeby poszedl ci XP musisz miec WinXP PRO+SP1 wtedy nic
nie powinno sie zawieszac, zatrzymywac a tym bardziej nie powinno
nic wywalac!!

P.S. WinXP Pro + SP1 Rulezzz.....

pali 19.02.2003 16:38

Re: czy to jest mozliwe (xp i 2 kompy)

Cytat:

Stef napisa***322;(a)
Wlasne czy takie cos jest mozliwe zeby dysk z Xp pro(everyone edition ;P ) chodzil na jednym kompie, a na innym juz nie.
objawy:
1 komp - smiga pieknie (na nim byl instalowany)
2 komp - nawet sie nie pokazje ekran przy ladowaiu, tylko wyskakuje niebieski ekran i jakis blad. pisze ze dalese uzywanie grozi awaria sprzetu i dlatego windows nie moze sie uruchomic i mam sprawdzic dyski.
bardzo mnie to dziwi, tym bardziej ze ten dysk po probie na 3 kompie tez dziala.
1 komp - duron 900, ecs k7vza gf2 mx400
2 komp celek 2GHz, plyta mercury na sisie, gf4 mx440
3 komp duron 700 plyta na via

Odpowiem Ci tak: system operacyjny posiada zawsze jakiś interfejs programowy do konkretnego urządzenia czyli ma wbite gdzieś tam, że musi do konkretnego urządzenia używac konkretnych driverów - aplikacji - ustawień (niepotrzebne skreślić).
Także do procka, płyty, dysku winda może używac pewnych "driverów", choć dla ciebie jest to niewidoczne.
Wszystkie windowsy mają tak, że posiadają wbudowaną detekcję sprzętu, która ustawia odpowiedni interfejs, o ile win go ma i o ile detekcja zadziała (co nie jest trywialne).

A detekcja nie zadziała jeśli winda się nie odpali - i kółko się zamyka.

Nie martw się - w normalnych systemach operacyjnych wymiana procka sprawi, że system na pewno się nie odpali. I to jest dobre, acz trudne w obsłudze.

A z winxp nie rezygnuj na rzecz win98 - xp jest naprawdę lepszy, tylko wymaga lepszego sprzętu, szczególnie więcej RAM.

Stef 19.02.2003 17:17

ok dzieki za wszelkie podpowiedzi.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:58.