![]() |
czy to jest mozliwe (xp i 2 kompy)
Wlasne czy takie cos jest mozliwe zeby dysk z Xp pro(everyone edition ;P ) chodzil na jednym kompie, a na innym juz nie.
objawy: 1 komp - smiga pieknie (na nim byl instalowany) 2 komp - nawet sie nie pokazje ekran przy ladowaiu, tylko wyskakuje niebieski ekran i jakis blad. pisze ze dalese uzywanie grozi awaria sprzetu i dlatego windows nie moze sie uruchomic i mam sprawdzic dyski. bardzo mnie to dziwi, tym bardziej ze ten dysk po probie na 3 kompie tez dziala. 1 komp - duron 900, ecs k7vza gf2 mx400 2 komp celek 2GHz, plyta mercury na sisie, gf4 mx440 3 komp duron 700 plyta na via |
Calkiem mozliwe i prawdopodobne:)
W tym 2 kompie zmien grafike na inna niz GF4 - powinno ruszyc bez problemu. Po instalacji wymien na GF4 i zainstaluj sterowniki do grafy. Powinno dzialac. |
Sprawdź kable zailające przy dysku - jak miałem poluzowane wyskakiwał taki błąd.
Na jakim twardym dysku instalujesz XP na drugim kompie? I ile jest na nim twardych dysków? Miałem sytuację z dwoma Seagetami U6, musiały być podpięte oba na master, w innym wypadku w trakcie wczytywania system się zawieszał i trzeba było restartować i tak w kółko |
to jest jede dysk, tylko podpinany to tych 3 kompow. na 2 dziala a na tym najlepdzym nie :(
|
u mnie tak jeden sasiad mial -> kupil nowe mobo na allegro i system za chiny niechcial startowac (blue) (( pomogla dopiero reinstalacja winszajsza :blee:
|
Ale przynajmniej teoretycznie powinno dzialac. moz ebez sterownikow,ale powinnno. drugi raz nie chce mi sie instalowac windy. chyba sie z powrotem na wi 98 przerzuce, bo coraz mniej mi sie xp podoba.......
moze czas zmienic zdanie?? :) |
Szczerze mowiac to nic dziwnego , ze nie dziala. Tak naprawde to przy zmianie podstawowych komponentow PC np plyta glowna wskazany jest reinstal windy. Wiec jesli Ci chodzi ten system na 2 kompach to i tak dobrze, ale chyba do stabilnych on zaliczac sie nie bedzie.
|
Win XP tak już ma. Ja po zmianie procka i płyty głównej tez musiałem od nowa zainstalować winde.
Po włożeniu nowych bebechów system z trudem się odpalił i trwało to dosyć długo. Niestety nie był zbyt stabilny a właściwie to nie był stabilny w ogóle :-)). |
Jak bedziesz instalowal 2 systemy na 2 partycjach to robisz 98
i pozniej zeby poszedl ci XP musisz miec WinXP PRO+SP1 wtedy nic nie powinno sie zawieszac, zatrzymywac a tym bardziej nie powinno nic wywalac!! P.S. WinXP Pro + SP1 Rulezzz..... |
Re: czy to jest mozliwe (xp i 2 kompy)
Cytat:
Także do procka, płyty, dysku winda może używac pewnych "driverów", choć dla ciebie jest to niewidoczne. Wszystkie windowsy mają tak, że posiadają wbudowaną detekcję sprzętu, która ustawia odpowiedni interfejs, o ile win go ma i o ile detekcja zadziała (co nie jest trywialne). A detekcja nie zadziała jeśli winda się nie odpali - i kółko się zamyka. Nie martw się - w normalnych systemach operacyjnych wymiana procka sprawi, że system na pewno się nie odpali. I to jest dobre, acz trudne w obsłudze. A z winxp nie rezygnuj na rzecz win98 - xp jest naprawdę lepszy, tylko wymaga lepszego sprzętu, szczególnie więcej RAM. |
ok dzieki za wszelkie podpowiedzi.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:58. |