Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Jak nagrywac muzyke live(koncerty) chodzi mi o unikniecie minimalnego klikniecia (https://forum.cdrinfo.pl/f2/jak-nagrywac-muzyke-live-koncerty-chodzi-mi-o-unikniecie-minimalnego-klikniecia-17067/)

collector 18.02.2003 13:57

Jak nagrywac muzyke live(koncerty) chodzi mi o unikniecie minimalnego klikniecia

W momencie gdy nagrywam np. z mp3 koncert live gdzie nie chce aby byla przerwa miedzy trakami disc-at once to mimo wszystko jak sie wsluchac to ucho uslyszy przeskok taki minimalny. jak to ominac? moze jakis program to lepiej zgrywa?

para 18.02.2003 13:59

Jak nagrywasz z mp3 to niestety tak będzie.
Najprościej jest to zlikwidować za pomocą funkcji crossfading
jest w Nero i WinOnCD

Pozdrawiam

paput2000 18.02.2003 14:55

Niestety w dużej ilości przypadków nie uniknie się minimalnego przeskoku, ale nie musi być tak zawsze. Jeżeli jakiś koncert został zripowany do poszczególnych utworów za pomocą EACa z odpowiednio ustawionym offsetem, to z takiego materiału za pomocą np. Feurio można wypalić płytkę gdzie nie będzię żadnych minimalnych przerw.
Rozwiązaniem jest też zdobycie koncertu zripowanego do jednego pliku MP3, niestety w tym przypadku trzeba samemu podzielić nagranie poprzez nadanie indeksów lub funkcję podziału - oczywiście wszystko to najłatwiej wykonać w Feurio.
Chyba najlepszym oczywiście rozwiązaniem byłoby zdobycie skompresowanego obrazu (duży plik mp3 i plik cue). Tu już nie ma oczywiście żadnego problemu - oczywiście Feurio.
Jeszcze jest najlepsze rozwiazanie - zdobyć oryginał koncertu, zrippować EAC-em do obrazu nieskompresowanego z cue i wypalić oczywiście Feurio.:)

collector 18.02.2003 15:40

wlasnie kiedys zgrywalem przez feurio i cos tam bylem w pozytywnym szoku. tak wiec ten minimalny przeskok to zalezy od tego na czym sie kompresuje mp3?

Sprezyn 18.02.2003 17:53

wydaje mi sie, ze jesli w pliku wyjsciowym
nie masz przeskokow i nagrasz to w Feurio!
to nie powinno byc niespodzianek - moze przeprowadz
test??

pepperman 18.02.2003 18:13

przy mp3 bedzie przeskok. taki urok nawet jezeli ustawisz brak przerw. przy dekodowaniu z mpc nie.

ob@r 18.02.2003 18:56

boshe.. a nie dałoby sie tak zaimportowac kolejno np do cool edita obrobić każdy wygładzić przejscia i nagrać jako jeden duzy wav i siup do nero...

p.s. tak tak jesli chodzi o program do muzyki to kiedyś dobre recenzje zbierał Feurio..

paput2000 18.02.2003 20:10

Cytat:

collector napisa***322;(a)
wlasnie kiedys zgrywalem przez feurio i cos tam bylem w pozytywnym szoku. tak wiec ten minimalny przeskok to zalezy od tego na czym sie kompresuje mp3?
Jeżeli przez pojęcie "zgrywanie" masz namyśli rippowanie, to nie za bardzo polecam Feurio. Do tego oczywiście EAC posiadający dużo dobrych mechanizmów uwzględniający specyfikę napędów i tak po za tym.
Wyżej Feurio raczej polecałem do nagrywania - z EAC-em stanowią bardzo dobry duet.
A co do ostatniego pytania - tak, jest ważne czym i w jaki sposób tworzy się mp3. Zastosowane w EACu możliwości ustawienia offsetu dla poszczególnych napędów wpływają w bezpośredni sposób na strukturę wykonywanej koppi w tym na dokładne, powtarzalne określenie końca i początku utworu, a w takim wypadku żadne minimalne przeskoki nie będą miały miejsca.
Ściągam czasami z eMule płytki zripowane z pomocą EACa, są to niekiedy płyty niekoniecznie koncertowe, ale posiadające połączenie dźwiękowe pomiędzy utworami - po wypaleniu brak słyszalnych przerw pomiędzy utworami.
No ale cóż jak się materiał który nie gwarantuje poprawności w zakresie przeskoków. Ja raczej specjalnych zabiegów nie robię. Za pomocą Feurio utwór można przyciąć na początku i końcu co przynajmniej niweluje efekt krótkotwałej ciszy pomiędzy utworami.

pepperman 18.02.2003 20:17

przy enkodowaniu mp3 jest wstawiana cisza na koncu i poczatku mp3. dlatego moga byc slyszalne przeskoki nawet jezeli nie bedzie przerw.

cb11 19.02.2003 11:38

Zrób to w Nero

Zrób to w Nero używając crossfading i ustaw go na 4 ramki..

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:23.