Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   nagrywarka - problemy (https://forum.cdrinfo.pl/f2/nagrywarka-problemy-17081/)

beata 18.02.2003 18:03

nagrywarka - problemy

przy nagrywaniu pojawia mi sie nastepujacy komunikat: POWER CALIBRATION ERROR, czyscilam nagrywarke plyta czyszczaca, bardzo rzezi w czasie tej operacji i trwa zdecydowanie dluzej nic 40 minut, nie czyscilam lasera
co to moze byc? moze ktos spotkal sie juz z takim problemem?

Sprezyn 18.02.2003 18:13

ojojoj ja generalnie odradzam plyty czyszczace.
Nie chce Cie straszyc, ale to wyglada nieciekawie.
Jaki to model?? Czy duzo plytek wypalonych??
Czy probowalas z plytkami roznych firm??
PS O problemach z nagrywarkami piszemy na
cdr forum a tu jest offtopic8)

grzeniu 18.02.2003 18:23

Niemoznosc skalibrowania mocy lasera na danej plycie. Wyjscia sa 2: zmienic najpierw plytki a potem laser czyli nagrywarke. Jeszcze przed tym przeczysc optyke recznie, nie plyta czyszczaca.

mapsajm 18.02.2003 18:30

przy jakiej prędkości nagrywasz?
spotkałem się kiedyś z przypadkiem, że nagrywarka x8 nie potrafiła nagrywać x1 i x2 właśnie z powodu złej kalibracji las(tak przynajmniej uważały programy nagrywające). sprawdź czy prędkość nie gra roli.

beata 18.02.2003 18:54

zaraz przeniose sie na cdr :-)
to jest nagrywarka ricog 7080a, ma 2,5 roku....pol roku temu minela gwarancja,
ostatni plyta czyszczaca pomogla ale nie bylo tego komunikatu, teraz pojawil sie przy nagrywaniu CDRW, jednej firmy innych nie testowalam, problem pojawil sie wczoraj....i nie wiem czy mam rozkrecic i wyczyscic laser?

grzeniu 18.02.2003 19:05

Moze banalne pytanie ale czy czasami nie zadajesz jej HS CDRW, wtedy tez mozesz zobaczyc taki komunikat. Bo ona obsluguje tylko cdrw 1-4x.

beata 18.02.2003 19:11

na plycie jest napisane x10, to za szybka? wlasnie ja rozkrecilam i wyczyscilam laser...ciekawe czy teraz wogole zadziala :-))

beata 18.02.2003 19:13

aha zapomnialam jeszcze powiedziec, ze na platinum x4 tez nie chciala chyba nagrywac tzn na jedna plytke nagrala a potem juz nie

-Sid-The-Rat=> 18.02.2003 19:19

pozwole sobie zamiesc...
poczta na 'cdr'

a co do nagrywarki - sugerowalbym czytanie opisow nowych nagrywarek - moze ci sie to niedlugo przydac

sayan 18.02.2003 19:22

ja tam sie ciesze ze nastepna kobitka ...:P

ob@r 18.02.2003 19:30

nooooo teraz qmam skąd tyle odpowiedzi, kobita sie odezwała... rozumiem, mam tę nagrywarkę nawet w domq bardzo porzadny sprzet z wzorową korekcją a PCE to moze oznaczać własnie w tłumaczeniu na polski "zmień płytki na inne" lub "zwolnij, na tym terenie nie wolno przekraczać takich prędkości"
i na Boga nie czyść płyta czyszczaca to raz na Boga przy rozbieraniu uwazaj na przedni górny zaczep panela i spręzynkę od klapki i mechniczny czujnik wsunięcia płyty...

beata 18.02.2003 19:57

Grzeniu, wielkie dzieki, pierwszy wpadles na to, ze mam zle plytki, x10 to za szybko dla mojej nagrywarki :-(
I jeszcze jedna informacja: nagrywarke rozkrecilam, laser przetarlam, wszystko skrecilam i nic nie urwalam, nastepny sukces to nawet zadzialala i nagrala mi wlasnie platinum x4 na ktore wczesniej nie chciala nagrac :-) Ale jestem z siebie dumna :-)
Wielkie dzieki wszystkim bo bez Was bym sobie nie poradzila
To byl juz moj ostatni post, wiecej nie bede Wam glowy zawracac na nieodpowiedniej grupie
pozdrawiam wszystkich cieplutko :-)

eloise 18.02.2003 20:14

zuch dziewczyna !!!

grzeniu 18.02.2003 20:17

No prosze, zawsze wierzylem w precyzje i delikatnosc kobiecych raczek, to nie to co nasze meskie zgrzebne pazury;)
PS Jesli rokujesz jeszcze dluzsze uzywanie tej nagrywarki to kup sobie zawczasu pare plytek cdrw (1-4x) bo juz coraz trudniej je trafic w sklepach.:)

RAVENSHEART 18.02.2003 22:36

Moje analizy Forum się sprawdzają.Prawdopodobnie w ciągu 48-72 godzin
pojawi sie jeszcze jeden lub dwa topici na ten temat;)

W tym poscie z 16.02.2003 przewidziałem ukazanie sie tego pytania:P :D ^_^ 8)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:02.