![]() |
Cytat:
http://www.redakcja.net/recenzje/2002/fanmate/ |
Cytat:
Czerwony od wentylatora do zoltego zasilajacego. Czarny od wentylatora do czerwonego zasilajacego. I gotowe.. mamy 7V :) |
Cytat:
|
Cytat:
A co do potencjometru to owszem jesli chce sie tym sterowac. Ale jesli wiadomo ze ma to byc te 7V to po co przeplacac na potencjometr skoro mozna to zrobic podlaczajac troche innaczej kable do wentylatora. |
Ujemne napięcia (minusowe) są dość kłopotliwe w uzyskaniu i używaniu. W związku z tym minusowe zasilanie jest z zasady słaboprądowe (dokładnie tyle i ile potrzeba). Nie należy więc na ujemnym napięciu podłączać urządzeń prądożernych np. wentylatorów, bo zasilacz nie jest na to przygotowany. 8)
|
Ja zmienialem niedawno wentyl w zasilce. Odlaczylem stary, a nowy podlaczylem do wyjscia na plycie poprzez Fanmate Zalmana i teraz jedzie gdzies na 7 V.
|
Cytat:
pozdrawiam:) |
Cytat:
|
Hymm.. na 5V malo ktory wentylator chodzi. Daj na 7V (laczysz ze soba kabel zolty i czerwony na wentylatorze co daje 7v) :)
|
Nie uwierzycie!!!!
Wlasnie przed chwila polaczylem wszystkie prewody i chcialem zrobic tak jak pisalem .......... Gdy tylko dotklem plusem (zoltym) kabelka zaraz zrobilo sie zwarcie i kupa komp mi sie wylaczyl. Ale sie skatowalem!!!!!!!!!! Myslalem ze cos popalilem!!! Teraz jestem jeszcze w szoku!! Wiem juz sam ....... odpowiedzialem sobie na pytanie: Nie wolno tak podlaczac kabli! Kazdy ma swoj minus!!!!!!!!! |
dzieki Zbig bo juz przypekalem i
myslalemczy zapasow jakichs nie robic:P |
Cytat:
P.S. Spoko Sprezyn pare panienek ci jeszcze zostawie!! |
Moge Ci podeslac na maila plik pdf, w ktorym jest cos o kabelkach i jak je podlaczyc, zeby uzyskac konkretne napiecia na wentylu. Reflektujesz?
|
PS tylko nie wyslij przy okazji panienek na Wenus hahhaha
|
Zbignieff Ty to chyba jestes wynalazca -
probowales juz przerabiac USB, teraz zasilacz katujesz - jestem pod wrazeniam. Trzymaj tak dalej a ktoregos dnia obudzisz sie na marsie^_^ |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:58. |