![]() |
Sieć lokalna
Witam. Mam takie pytanko. Otóz ostatnia troszke pożarłem się z kumplem o to czy istnieje możliwość ograniczenia transferu na serwerze.
Sprawa wygląda tak. Łącze 1Mbit i 20 kompów. Czy można tak ustawić na serwerze aby każdy miał dostępne 1/20 z tego 1MBitu i nic poza tym. |
Na czym stoi serwer(jaki system operacyjny)? Ale generalnie tak.
|
Serwer jest na linuksie. Dzieki za odpowiedź, bo koleś twierdzi że można jedynie ograniczyć pasmo dla wszystkich np. do 128 kilo, a nie dla każdego z osobna.
|
Cytat:
Zakładam, że masz sieć zbudowaną tak: łącze>eth0(karta sieciowa serwera)>eth1>switch/hub>komputery. Sprawe załatwia prosty skrypcik o nazwie cbq, znajdziesz go na https://sourceforge.net/projects/cbqinit jak będziesz miał z nim problemy to pisz do mnie na priv, a jeszcze lepiej jeśli rzeczywiście taki nie doedukowany ten wasz admin niech on do mnie napisze, to albo wytłumacze jak dziecku, albo sam wam to zrobie i go wyedukuje, choć moim zdaniem to on Cie zbywa. Jeśli macie łącze 1024kbps to jak podzielisz to po równo to wyjdzie coś jak modem więc to nie ma sensu, musisz przyjąć, że jednocześnie z sieci korzysta 20-40% ludzi i naprzykład każdemu dać po 200kbps a później obserwować na iptrafie obciążenie łącza i dostosowywać cbq do waszych userów. ps. jaką macie dystrybucję i jakie jajko? ps2.Doprecyzuj co to jest "Czerwone zagłębie" |
OK. Dzieki za zainteresowanie i informacje.
A Czerwone zagłębie to rejon Sosnowiec (to ja) ,Dąbrowa Górnicza, Będzin. Wbrew pozorom to nie śląsk tak jak Mysłowice czy Katowice (a fe), ale zagłebie. A czerwone - z okna mojego pokoju w domu widać było kopalnie z wielkim, czerwonym, świecącym napisem Czerwone Zagłębie. A poza tym za tamtych czasów dość prężnie rozwijał się tu komunizm, no i Gierek to chłopak był z Sosnowca. |
Cytat:
|
Cytat:
|
! BAS !
jeżeli oni chcą dzielic pasmo na 20 to jak to będzie w przypadku jak będzie tylko 10 os. korzystało ? podzilei ten 1 mbit na 10 czy zostawi każdemo 1/20 mbita na sztywno ? jest jakis skrypt, który automatyznie dzieli między ilośc aktywnych userów pasmo ? |
Cytat:
|
Re: Sieć lokalna
Cytat:
Czy idzie cos takiego zrobic na WIN98/ME/2000/XP???? Ale nie na linuxie!(linux jest ok ale to dla kumpla chcial podzielic sdi na 3 kompu po rowno lacze dac im) |
musisz mieć serwer... tak czy inaczej i musi on być włączony cały czas
nie może to być raczej twoje stanowsiko :)... chyba że nie będziesz go wył. może sa takie opcje w programach do ICS wingate, winproxy... bas pewnie ci powie |
Cytat:
|
Cytat:
user A ma: 00:00-08:00 300kbps 08:00-16:00 256kbps 16:00-00:00 128kbps itd. oczywiscie ograniczenia moga byc ustalane indywidualne dla kazdego usera jak i grupy. Pod pojeciem user rozumiem komputer posiadajacy jakies ip. |
Re: Re: Sieć lokalna
Cytat:
|
Re: Re: Re: Sieć lokalna
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:47. |