Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Sieć lokalna (https://forum.cdrinfo.pl/f5/siec-lokalna-17112/)

sobi1 19.02.2003 00:01

Sieć lokalna

Witam. Mam takie pytanko. Otóz ostatnia troszke pożarłem się z kumplem o to czy istnieje możliwość ograniczenia transferu na serwerze.
Sprawa wygląda tak. Łącze 1Mbit i 20 kompów. Czy można tak ustawić na serwerze aby każdy miał dostępne 1/20 z tego 1MBitu i nic poza tym.

bas 19.02.2003 00:25

Na czym stoi serwer(jaki system operacyjny)? Ale generalnie tak.

sobi1 19.02.2003 01:04

Serwer jest na linuksie. Dzieki za odpowiedź, bo koleś twierdzi że można jedynie ograniczyć pasmo dla wszystkich np. do 128 kilo, a nie dla każdego z osobna.

bas 19.02.2003 01:29

Cytat:

sobi1 napisa***322;(a)
Serwer jest na linuksie. Dzieki za odpowiedź, bo koleś twierdzi że można jedynie ograniczyć pasmo dla wszystkich np. do 128 kilo, a nie dla każdego z osobna.
Koleś pie*. Jak on zrobił choćby najprostrzy routing skoro na linuxie nie mozna zrobic ograniczenia? Najprawdopodobniej z jakiś powodów nie ma zamiaru tego robić, ja tak zwykle zbywam klientów.

Zakładam, że masz sieć zbudowaną tak:

łącze>eth0(karta sieciowa serwera)>eth1>switch/hub>komputery.

Sprawe załatwia prosty skrypcik o nazwie cbq, znajdziesz go na https://sourceforge.net/projects/cbqinit
jak będziesz miał z nim problemy to pisz do mnie na priv, a jeszcze lepiej jeśli rzeczywiście taki nie doedukowany ten wasz admin niech on do mnie napisze, to albo wytłumacze jak dziecku, albo sam wam to zrobie i go wyedukuje, choć moim zdaniem to on Cie zbywa.

Jeśli macie łącze 1024kbps to jak podzielisz to po równo to wyjdzie coś jak modem więc to nie ma sensu, musisz przyjąć, że jednocześnie z sieci korzysta 20-40% ludzi i naprzykład każdemu dać po 200kbps a później obserwować na iptrafie obciążenie łącza i dostosowywać cbq do waszych userów.

ps. jaką macie dystrybucję i jakie jajko?

ps2.Doprecyzuj co to jest "Czerwone zagłębie"

sobi1 19.02.2003 02:02

OK. Dzieki za zainteresowanie i informacje.
A Czerwone zagłębie to rejon Sosnowiec (to ja) ,Dąbrowa Górnicza, Będzin. Wbrew pozorom to nie śląsk tak jak Mysłowice czy Katowice (a fe), ale zagłebie. A czerwone - z okna mojego pokoju w domu widać było kopalnie z wielkim, czerwonym, świecącym napisem Czerwone Zagłębie.
A poza tym za tamtych czasów dość prężnie rozwijał się tu komunizm, no i Gierek to chłopak był z Sosnowca.

bas 19.02.2003 02:12

Cytat:

sobi1 napisa***322;(a)
...rozwijał się tu komunizm...
Dlatego podejrzewałem, że chodzi o Łódź, albo o Włocławek(sorry Zip).

przemas 19.02.2003 07:10

Cytat:

sobi1 napisa***322;(a)
A Czerwone zagłębie to rejon Sosnowiec (to ja) ,Dąbrowa Górnicza, Będzin. [...]

tak, a z będzina był aleksander zawadzki. jakiś komunista. pamiętam, że w przedszkolu zrobili nam wycieczkę do domu jego dzieciństwa. do dziś dzień na ksawerze [na tym osiedlu mieszkał] każde wybory wygrywają postkomuniści znaczną większością głosów. no może bez ostatnich [samorządowych] bo mój kumpel z popisu akurat wygrał...

+++LeWaP+++ 19.02.2003 07:48

! BAS !

jeżeli oni chcą dzielic pasmo na 20 to jak to będzie w przypadku jak będzie tylko 10 os. korzystało ?

podzilei ten 1 mbit na 10 czy zostawi każdemo 1/20 mbita na sztywno ?

jest jakis skrypt, który automatyznie dzieli między ilośc aktywnych userów pasmo ?

Ormianin 19.02.2003 07:52

Cytat:

przemas napisa***322;(a)
tak, a z będzina był aleksander zawadzki. jakiś komunista. pamiętam, że w przedszkolu zrobili nam wycieczkę do domu jego dzieciństwa. do dziś dzień na ksawerze [na tym osiedlu mieszkał] każde wybory wygrywają postkomuniści znaczną większością głosów. no może bez ostatnich [samorządowych] bo mój kumpel z popisu akurat wygrał...
gdyby dokonano dekomunizacji, to w naszym kraju nie robilo by kariere juz czerwone grono

Kasprzak 19.02.2003 08:16

Re: Sieć lokalna

Cytat:

sobi1 napisa***322;(a)
Witam. Mam takie pytanko. Otóz ostatnia troszke pożarłem się z kumplem o to czy istnieje możliwość ograniczenia transferu na serwerze.
Sprawa wygląda tak. Łącze 1Mbit i 20 kompów. Czy można tak ustawić na serwerze aby każdy miał dostępne 1/20 z tego 1MBitu i nic poza tym.

Do wszystkich:
Czy idzie cos takiego zrobic na WIN98/ME/2000/XP???? Ale nie na linuxie!(linux jest ok ale to dla kumpla chcial podzielic sdi na 3 kompu po rowno lacze dac im)

+++LeWaP+++ 19.02.2003 08:41

musisz mieć serwer... tak czy inaczej i musi on być włączony cały czas
nie może to być raczej twoje stanowsiko :)... chyba że nie będziesz go wył.

może sa takie opcje w programach do ICS wingate, winproxy...

bas pewnie ci powie

Pawel_k 19.02.2003 09:45

Cytat:

sobi1 napisa***322;(a)
A Czerwone zagłębie to rejon Sosnowiec (to ja) ,Dąbrowa Górnicza, Będzin. Wbrew pozorom to nie śląsk tak jak Mysłowice czy Katowice (a fe), ale zagłebie. A czerwone - z okna mojego pokoju w domu widać było kopalnie z wielkim, czerwonym, świecącym napisem Czerwone Zagłębie.
A poza tym za tamtych czasów dość prężnie rozwijał się tu komunizm, no i Gierek to chłopak był z Sosnowca.

niezapomnij o tym ze nawet dzis jadac z sosnowca do katowic trzeba miec wize ;p :jezyk:

bas 19.02.2003 13:58

Cytat:

+++LeWaP+++ napisa***322;(a)
! BAS !

jeżeli oni chcą dzielic pasmo na 20 to jak to będzie w przypadku jak będzie tylko 10 os. korzystało ?

podzilei ten 1 mbit na 10 czy zostawi każdemo 1/20 mbita na sztywno ?

jest jakis skrypt, który automatyznie dzieli między ilośc aktywnych userów pasmo ?

Ja dałbym, każdemu 200kbps i obserwował obciazenie lacza, teoretycznie da sie tak zrobić jak piszesz tylko bywa to mało skuteczne. Generalnie można przyjać ze o okreslonych godzinach, w okreslone dni tygodnia z sieci korzysta x osób a w inne y, cbq pozwala na ustalenie z dokładnością do minuty ogrniczeń np:

user A ma:
00:00-08:00 300kbps
08:00-16:00 256kbps
16:00-00:00 128kbps

itd.
oczywiscie ograniczenia moga byc ustalane indywidualne dla kazdego usera jak i grupy. Pod pojeciem user rozumiem komputer posiadajacy jakies ip.

bas 19.02.2003 14:02

Re: Re: Sieć lokalna

Cytat:

Kasprzak napisa***322;(a)
Do wszystkich:
Czy idzie cos takiego zrobic na WIN98/ME/2000/XP???? Ale nie na linuxie!(linux jest ok ale to dla kumpla chcial podzielic sdi na 3 kompu po rowno lacze dac im)

Nie będę się rozpisywał: http://www.sierp.net/faq.htm#podzial_pasma

sobi1 19.02.2003 15:19

Re: Re: Re: Sieć lokalna

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Nie będę się rozpisywał: http://www.sierp.net/faq.htm#podzial_pasma
O bardzo ciekawa stronka. Przyda się w przyszłości. Dzieki bas

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:47.