Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   RAID - kupić czy nie? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/raid-kupic-czy-nie-17132/)

jasut 19.02.2003 11:47

RAID - kupić czy nie?

Mam płytę główną Acorpa opartą a chipsecie BX, obsługującą tylko ATA33. Kupiłem teraz Barracudę V obsługującą ATA 100. Czy do jednego dysku warto jest montować RAID-a? Jak się przedstawia sprawa wzrostu wydajności? Może ktoś ma doświadczenia w tej materii i zechce się ze mną podzielić.(Od razu napomknę, że zmiana płyty nie wchodzi w rachubę). A może znacie jakąś stronkę, gdzie opisana jest konfiguracja RAIDa (interesuje mnie praca w trybie RAID 0, myślę tylko o wzroście wydajności, a nie bezpieczeństwie danych).

andrzejj9 19.02.2003 11:57

Re: RAID - kupić czy nie?

Cytat:

jasut napisa***322;(a)
Mam płytę główną Acorpa opartą a chipsecie BX, obsługującą tylko ATA33. Kupiłem teraz Barracudę V obsługującą ATA 100. Czy do jednego dysku warto jest montować RAID-a? Jak się przedstawia sprawa wzrostu wydajności? Może ktoś ma doświadczenia w tej materii i zechce się ze mną podzielić.(Od razu napomknę, że zmiana płyty nie wchodzi w rachubę). A może znacie jakąś stronkę, gdzie opisana jest konfiguracja RAIDa (interesuje mnie praca w trybie RAID 0, myślę tylko o wzroście wydajności, a nie bezpieczeństwie danych).
Ja wlasnie podlaczylem dysk pod Raida (Z tym, ze kontroler wbudowany w plyte) i szczerze mowiac przytostu wydajnosci nie zaobserwowalem zadnego. Wrecz przeciwnie, Windows jak gdyby uruchamial sie z 10 - 15 sekund dluzej. Tak ze jako kaprys to nie polecam, koniecznosc to co innego :)

andrzejj9 19.02.2003 12:19

Re: RAID - kupić czy nie?

Cytat:

jasut napisa***322;(a)
Ups, sorry, nieuwaznie przeczytalem Twoj post i teraz dopiero zobaczylem, jaka masz plyte. Mysle, ze w Twoim przypadku wzrost wydajnosci moglby jednak byc dosc widoczny, roznica miedzy ATA33, a ATA100 juz nie jest symboliczna i moze byc wyraznie widoczna podczas uruchamiania roznych aplikacji.
Linku zadnego niestety nie znam, ale mozesz poszukac na stronach dotyczacych sprzetu komputerowego

www.tomshardware.com
www.tomshardware.com.pl
www.tweak.pl
www.twojepc.pl

czy nawet

www.chip.pl
www.enter.pl

Powodzenia

Yahol 19.02.2003 12:21

Mozesz kupic kontroler bez RAIDu, jest tanszy, ale jakiegos skoku wydajnosci, to sie nie spodziewaj.
Zamiast tego, radze odlozyc troche pieniazkow (kontroler to przeciez ponad 100 zlp) i kupic nowa plyte glowna.
Tak po mojemu - to jednak sie nie oplaca!

jasut 19.02.2003 12:27

Re: Re: RAID - kupić czy nie?

Cytat:

andrzejj9 napisa***322;(a)
Ups, sorry, nieuwaznie przeczytalem Twoj post i teraz dopiero zobaczylem, jaka masz plyte. Mysle, ze w Twoim przypadku wzrost wydajnosci moglby jednak byc dosc widoczny, roznica miedzy ATA33, a ATA100 juz nie jest symboliczna i moze byc wyraznie widoczna podczas uruchamiania roznych aplikacji.
Na jednej ze stron wyczytałem, że przyrost wydajności między ATA33 a ATA66 jest bardzo widoczny, natomiast pomiędzy ATA66 a ATA100 minimalny.
Andrzejj9 - dzięki za opinię, zwłaszcza, że pochodzi z Twoich doświadczeń. Proszę o wypowiedzi na tym poście, zależy mi na wyrobeniu sobie opinii.
Z góry THX:idea:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:38.