Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   lg ced - 8080b (https://forum.cdrinfo.pl/f2/lg-ced-8080b-17221/)

Electron 24.02.2003 13:59

Re: Re: Re: lg ced - 8080b

Cytat:

SEBAwl napisa***322;(a)
Płyty z indeksem High Speed mogą zostać nagrane w przedziale od 4x do 12x (4x, 8x, 10x, 12x).;p
O.K. Ja to "syćko" wiem "panocku" ;) ... Twierdzę jednak, że takie oznaczenie może wprowadzać (i wprowadza)w błąd. Dla przykładu biorę do ręki dwa krążki:
1. Lead Data 80 min CD-RW - pisze tylko: 8x-10x High Speed - no tu ze względu na tą 8-kę nie powinno być problemu z wyborem bo nie znajdziesz raczej nagrywarki non High Speed, która pozwalała by na szybszy zapis CDRW niż 4x;
2. Emtec CD-RW High Speed - pisze: 4x-10x i "Płyta ta jest kompatybilna ze wszystkimi dostępnymi na rynku nagrywarkami CD-RW High Speed (...)" - dla mniej obeznanych w materii może tu powstać wątpliwość (i jak widzimy powstaje), czy jednak nie można jej nagrywać w nagrywarce CDRW 4x, bo nigdzie definitywnie nie jest to wykluczone przez producenta.
No dobrze to tylko takie dociekania akademickie...
Z drugiej strony można powiedzieć - niewiedza kosztuje - jak kupujesz coś czego do końca nie jesteś pewien czy "to jest to" to tylko i wyłącznie twoja wina. 8)

Electron 24.02.2003 13:44

Re: Re: Re: lg ced - 8080b

Cytat:

SEBAwl napisa***322;(a)
Płyty z indeksem High Speed mogą zostać nagrane w przedziale od 4x do 12x (4x, 8x, 10x, 12x).;p
O.K. Ja to "syćko" wiem "panocku" ;) ... Twierdzę jednak, że takie oznaczenie może wprowadzać (i wprowadza)w błąd. Dla przykładu biorę do ręki dwa krążki:
1. Lead Data 80 min CD-RW - pisze tylko: 8x-10x High Speed - no tu ze względu na tą 8-kę nie powinno być problemu z wyborem bo nie znajdziesz raczej nagrywarki non High Speed, która pozwalała by na szybszy zapis CDRW niż 4x;
2. Emtec CD-RW High Speed - pisze: 4x-10x i "Płyta ta jest kompatybilna ze wszystkimi dostępnymi na rynku nagrywarkami CD-RW High Speed (...)" - dla mniej obeznanych w materii może tu powstać wątpliwość (i jak widzimy powstaje), czy jednak nie można jej nagrywać w nagrywarce CDRW 4x, bo nigdzie definitywnie nie jest to wykluczone przez producenta.
No dobrze to tylko takie dociekania akademickie...
Z drugiej strony można powiedzieć - niewiedza kosztuje - jak kupujesz coś czego do końca nie jesteś pewien czy "to jest to" to tylko i wyłącznie twoja wina. 8)

SEBAW 23.02.2003 01:21

Re: Re: lg ced - 8080b

Cytat:

Electron napisa***322;(a)
z drugiej strony to High Speedy przecież nagrywane są zwykle przy prędkości co najmniej 10x ...???

Yahol 21.02.2003 09:42

Cytat:

SEBAwl napisa***322;(a)
Raczej z indeksem 3x to nagrywarki, ani płyty nie było. Nawet wątpię, żeby jakaś nagrywarka obsługiwała prędkość 3x. Jeżeli się mylę to przepraszam. Czy ktoś jeszcze może potwierdzić moją wypowiedź?
Pewnie nie ma :) Glowy nie dam, bo juz TAKIE rzeczy widzialem, ze....
Ale jak napisze 1x2x4x, to miedzy 2x a 4x czegos mi brakuje:)

Electron 21.02.2003 09:24

Re: lg ced - 8080b

Cytat:

kwiatek napisa***322;(a)
mam przed soba platinum'a cd-rw 4-16x???

To przez te mylące oznaczenia - ludzie mają nagrywarki, które nagrywają RW 1-4x, i myślą, że jak na płycie pisze 4-16x to jeszcze się "załapali" na wspólny przedział <4x>, a tu klapa...:buu:
Czasem sobie tak myślę czy oni nie oznaczają tych płyt tak specjalnie coby mieć wielszą sprzedaż (o tych niuświadomionych).???
Bo z drugiej strony to High Speedy przecież nagrywane są zwykle przy prędkości co najmniej 10x ...???

Tomek777 21.02.2003 00:46

Cytat:

SEBAwl napisa***322;(a)
Raczej z indeksem 3x to nagrywarki, ani płyty nie było. Nawet wątpię, żeby jakaś nagrywarka obsługiwała prędkość 3x. Jeżeli się mylę to przepraszam. Czy ktoś jeszcze może potwierdzić moją wypowiedź?
No też takiej nie widziałem i śmiem powątpiewać w jej istnienie ;) .

SEBAW 20.02.2003 22:20

Cytat:

Yahol napisa***322;(a)
Nie ma na to zadnego sposobu. Mozesz palic tylko CDRW 1x2x3x4x...

Tomek777 20.02.2003 22:15

Te płytki są zbyt szybkie dla Twojej nagrywarki. Musisz kupić takie, które nagrywają się wolniej (1-4) i wtedy powino pójść bez problemu. Trochę trudno jest je znaleźć, ale innego wyjścia chyba nie ma (poza oczywiście zmianą napędu).

Yahol 20.02.2003 22:14

Nie ma na to zadnego sposobu. Mozesz palic tylko CDRW 1x2x3x4x i zadne inne.
Te nowe maja po prostu inna konstrukcje nosnika i nie sa przez ta nagrywarke widziane. Hi-Speed tez nie sa do tej nagrywarki.
Wiem, bo mialem taka przez 1,5 roku.

SEBAW 20.02.2003 22:12

Re: lg ced - 8080b

Cytat:

kwiatek napisa***322;(a)
mam taka nagrywarke jak w temacie ;p a pytanie brzmi: czy ta mierna nagrywarka moze nagrywac jakies nowe plytki cd-rw?? mam przed soba platinum'a cd-rw 4-16x i za zadne skarby nie chce mi na niej nic wypalic....a moze jest jakis sposob???
plissss help :)

Ta nagrywarka nie obsługuje płyt z indeksem High Speed, a przede wszystkim Ultra Speed. Musisz kupić płyty o prędkości 1x-4x, tylko te ci załapie.

kwiatek 20.02.2003 22:03

lg ced - 8080b

mam taka nagrywarke jak w temacie ;p a pytanie brzmi: czy ta mierna nagrywarka moze nagrywac jakies nowe plytki cd-rw?? mam przed soba platinum'a cd-rw 4-16x i za zadne skarby nie chce mi na niej nic wypalic....a moze jest jakis sposob???
plissss help :)

poozdrofki

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:26.