![]() |
P 4
Witam, mam pytanie odnośnie mojego procka- Pentium 4 1.4 GHz, niestety Wilamette:buu:Ostatnio chodzi mi po głowie podrasowanie go. Chodzi mi o parametr w biosie CPU Clock Ratio x15, podczas uruchamiania widnieje wpis Pentium 4 1.4 GHz (100x14) czemu nie 15? to raz, a dwa czy zmieniając go z 15 na więcej coś osiągnę (chodzi mi przede wszystkim o zwiększenie prędkości no i niespalenie procka). Kumpel kupił Athlona 1700XP, czyli coś ok. 1.46 GHz i wydaje mi się, że jego jest jakby szybszy, choć oba chodzą na SDRAM-ach, mój dośc długo się uruchamia może to wina starego biosu (2001). Wszelkie rady mile widziane, z góry dziękuje:)
|
Re: P 4
Cytat:
|
bios też możesz zaktualizować
|
Cytat:
trzeba sprobowac puscic to chocby na 110 fsb :cool: |
Cytat:
|
Cytat:
Może jednak wcześniej przydałoby Ci się trochę lektury, np. www.dzikie.net ? 8) |
Cytat:
|
Jednak zdecydowanie polecam lekturę.
Kręcąc fsb jednocześnie kręcisz wszystkim: pamięciami, HDD, grafą itd itp. Dlatego ostrożnie i powoli (po 1 MHz a nie po 5 MHz)- musisz wiedzieć co pierwsze odmówi posłuszeństwa. Podniesienie napięcia może być konieczne gdy prockowi zabraknie mocy na pracę z większą częstotliwością. Wracając do pierwotnej częstotliwości musisz wrócić do pierwotnego napięcia. Tak naprawdę podkręca się kompa dla określonego celu (np. konkretnej gry), jak cel osiągniesz (skończysz grać) to wracasz do ustawień podstawowych, dotyczy to przede wszystkim kręcenia fsb! - szkoda Twoich peryferiów. Pamiętaj o zasadzie mojego dziadka: pomyśl 3 razy zanim zrobisz, bo jak pomyślisz 1 raz to będziesz robił 3 razy. 8) |
Cytat:
|
Cytat:
pedraki nieodrazu wychodzily na magistrali 133 (efektywne 533) przez co byly (i nadal sa ;)) z tylu za antkami :P |
Cytat:
|
Cytat:
jak beda jakies zwiechy w windowsie to obnizasz o dwa jak beda bley ochrony podczas startu to tez obniz a jak juz bios bedzie szwankowal (krzaczki w menu, za chiny sie nieuruchamia)to wyjmij baterie z biosa ew znajdz zworke "clear cmos" :) zycze powodzenia w oc :chytry: |
Bez uraz ale jesteś początkujący.
Powoli, po jednym MHz * 4 = 4MHz. Kontroluj temperaturę a przede wszystkim bądź czujny na HDD (nie lubi tego) tudzież inne. Mam nadzieję, że masz pewne pamięci (nie no name) - one pewnie pierwsze się poddadzą. Jak już uznasz, że osiągnąłeś maxa to zapuść na dłużej (24 godziny)program obciążający dobrze procesror: 3dmark, Quake itp. I czekasz na efekty, jak się wiesza to schodzisz po jednym MHz w dół aż do uzyskania pełnej stabilności systemu. To tyle, masz to bardziej fachowo opisane na wielu stronach www poświęconych overclokingowi (jest tego kilkaset w polskim języku). Aha, zadaj sobie pytanie: po co to robisz i co z tego chcesz osiągnąć? Argumentem może być nie odsprzedawalny procek i w razie najgorszego kupisz sobie nowy. Gdzieś na giełdzie znajdziesz głupka który kupi od Ciebie HDD, grafę, prawdopodobnie też CD-podobne - bo dla Ciebie mogą być już nieprzdatne - będą robić "kupy". Good luck my Soon. 8) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:38. |