![]() |
Samoczynny restart kompa !
Tak jak w temacie !
Niewiem co moze byc tego powodem ! Wyłacza sie nieregularnie, ale najczesciej po kilku minutkach od jego uruchomienia ! Myslałem ze sie wyłacza tylko jesli sie nic na nim nie robi, ale ostatnio pisałem ..w Wordzie .. i BUM ! :) resecik :) albo zostawiłem kompa właczonego poszedłem na obiad i wracam ..a tu ScanDisk :) resecik był :) pzdr co to moze byc :) ? |
mi się kiedys coś takiego zdarzało - i okazało się że to zasilacz padł
ale może to być kwestia niewyrabiania zasilacza ( ile masz dysków, jaką kartę gr itd?) albo płyta może powoli zaliczać agonię |
Cytat:
|
Moze byc to kilka rzeczy, np moze to byc ustawienie jakiejs tam temperatury proca przy ktorym komp ma sie wylaczyc i omylnie temperature odczytuje, mialem tak na solteku. Moga to byc pamieci uszkodzone, moze to byc zasilacz. Poprostu masz duuzo sprawdzania.
|
Cytat:
ja na swoim starym konpie mialem sytuacje z przegrzewajacym sie prockiem :/ okazalo sie, ze wiatraczek mi padl, a ze dzialal bardzo cicho to nie zauwazylem tego, wiele restartow uplynelo zanim zorientowalem sie o co kaman :) |
no wiec zaczne
Przem: mam jeden dysk i karte grafiki GF 256 ! Ormianin: System to ME Druss: Z temeraturą procka jest wszystko OK ! Shyja: <patrz Druss> |
Też miałem takie akcje z restartami kompa. W BIOS-ie jest opcja, która wyłącza system jeżeli temp. procka osiągnie określoną wartość. Deaktywacja tej opcji rozwiązała problem. Można ewentualnie zwiększyć wysokość temperatury przy której nastepuje wyłączenie systemu.
Bardzo prawdopodobne jest uszkodzenie zasilacza, u mnie zanim poszedł z niego huk i dymek następowały częste zawieszenia lub restarty kompa. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:02. |